U bevindt zich hier: Home » Blog » Van werkdruk naar werkgeluk

Van werkdruk naar werkgeluk

Van werkdruk naar werkgeluk

Geschreven door Mw. H.S.M. de Wijk-Hoogstraten:

“Ik heb de functie van Teammanager Zorg. Deze functie brengt veel overlegvormen en een overvolle agenda met zich mee. Het gevolg dat er veel in de avonduren thuis nog eens gewerkt moest worden om alles goed op orde te houden. Dus privacy en werk niet geheel in balans, wat niet altijd even prettig voelde. In 1 van de overlegvormen dit ter sprake gebracht en ik bleek niet de enige Teammanager te zijn, die hier last van had. September 2015 kreeg ik van mijn leidinggevende de mogelijkheid om een cursus  te gaan volgen. De training CiEP! Wat moest ik daar nu van verwachten. Mijn agenda zou er niet leger door worden en mijn werkzaamheden ook niet. Ik zou misschien alleen een handigere manier kunnen leren om mijn mail bij te houden en het op te slaan.

Eerste dag liet Dirk ons zien hoe het meestal gaat als je ’s ochtends opstart. Het was zo herkenbaar. Je hebt een stapel met werk. Je bepaalt wat er moet gebeuren en legt dat apart wat je allemaal moet doen. Aan het einde van de dag leg je stapel weer op elkaar. Volgende dag, doe je weer precies hetzelfde. Je hebt heel vaak hetzelfde werk in je handen en je bedenkt weer wat je er die dag mee wil gaan doen.

Nieuwe regel: je leest je “mail” 1 keer en bepaalt wat je ermee doet: niets (delete) “direct” afhandelen, afwachten of Lezen (als je tijd hebt).

Mijn mailbox is nu leeg aan het eind van de dag, dat geeft rust.

Volgende stap, jijzelf bent baas over je eigen agenda. Elk vrij moment in je agenda wordt gevuld door een ander, veel mensen willen je spreken binnen de organisatie. Ik wrong me dus ook altijd in allerlei bochten, om zo iedereen tevreden te houden. Met als gevolg, overleg na overleg, geen rust moment ertussen. Hierbij ook nog de bijkomstigheid om naar een andere locatie te reizen. Voorbereiden voor alle overleg vormen in de avonduren.

Nu plan ik mijn voorbereiding in mijn agenda, door gebruik te maken van kleuren hierin is het gelijk overzichtelijk, hoeveel tijd ik aan onderdelen van mijn werk besteed.

Wat heeft het mij opgeleverd? Na deze training heb ik voor mezelf een winst geboekt van 10 uur per week. Ik werk niet meer thuis (alleen met hoge uitzondering), minder reizen tussen locaties. Dat betekent ook weleens nee zeggen tegen mensen (blijft nog wel eens lastig). De mail wordt niet meer continue gelezen en beantwoord. Moeilijke onderwerpen (of tijdrovende opdrachten) worden niet meer uitgesteld.

Al met al een training waar ik heel dankbaar voor ben dat ik hem heb mogen volgen. Deze training is met name heel erg geschikt voor mensen, die aangeven geen tijd te hebben voor deze training vanwege hun overvolle agenda. Tip: DOEN!!!!!”

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van Dirk Bader

Beoordelingen

RVO

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Adviseur

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief