U bevindt zich hier: Home » Blog » Help je chaos om zeep met focus

Help je chaos om zeep met focus

Help je chaos om zeep met focus

Door: Marijke Andries, CiEP-coach

Ken je dat, de eerste week van september en je kinderen hebben nieuwe kleding nodig en allerlei schoolgerief? Dan ga je op jacht en de mogelijke buit is immens.  Zoveel rekken en schappen met T-shirts, rokken en broeken, boekentassen in alle kleuren van de regenboog, schriftjes en pennen.  Je hersenen gaan in de overdrive en je raakt oververhit. Om het nog erger te maken, stel je vast dat iedereen op deze planeet op ditzelfde ogenblik dezelfde spulletjes nodig heeft.  Pfff…in Spanje was het koeler.

Voor ons, eerste-schooldagjaagsters, is er één woord: FOCUS! Dit woord maakt het verschil tussen chaos en souplesse. Dit is ook zo in ons werk. Ik leg het je even uit.

Laserblik op blauw
Voor het nieuwe schooljaar 2010-2011 heeft zoonlief een blauwe jeans en een blauwe trui nodig. Het is zaterdagnamiddag. Ik ben in een winkel met broeken en truien in alle modellen, kleuren en maten.  Er is een massa volk.

Ik zoef tussen de gangen met laserblik op ‘blauw’. Al het andere is als een landschap dat door de snelheid van de trein aan het zicht wordt onttrokken. Snel zoekt mijn blik de stapel ‘jeans’ en ‘blauw’. Gelukkig, maat 134 is nog ruim voorradig. Klaar! Vlug naar de kassa en met de snelheid van het licht kom ik de winkel uit. Mission accomplished en dat in één uur tijd!

Wat is er gebeurd? Ik ben de winkel ingestapt en heb alle rode, groene, gele, paarse en andere kledingstukken niet gezien.  Ik was op zoek naar ‘blauw’. In tegenstelling tot andere winkeltrips, wist ik exact wat ik nodig had. Einde verhaal.

De andere keren dwaalde ik tussen de rekken en liet vele stofjes en kleurtjes tussen mijn vingers glijden.  Dan keek ik ook nog even bij de dameskledij (je weet maar nooit of er iets leuks te vinden is).  Accessoires zijn dicht bij de kassa ook altijd zo mooi uitgestald. En misschien wilde manlief nog een nieuwe jas…

Elimineer verstoringen
Wanneer er chaos en stress heerst op ons kantoor, dan is  ‘focus’  waarschijnlijk wat ontbreekt.  Focus geeft snelheid, vertrouwen en effectiviteit. Denk er eens over na.  Als je exact weet wat je wilt bereiken, dan elimineer je onmiddellijk alle verstorende factoren die je gek maken. Als je focus hebt, dan gaat alles sneller en makkelijker, want je weet precies wat je wilt en wat niet. Kortom, focus snijdt door je professionele chaos als een mes door de boter.

Meer grip
Als je werk je te veel wordt, dan volgt hier een eenvoudige manier om meer grip op je dag te krijgen:  Weet precies wat je wil bereiken vóór  je aan je werkdag begint. De grootste fout die we maken, is de computer opstarten zonder een duidelijk plan met prioriteiten dat onze tijd en acties bepaalt.  Hoe drukker en hoe succesvoller we worden, hoe meer deze gewoonte aan belang wint.

Zonder focus loop je het risico opgezogen te worden in e-mail, telefoontjes en ‘heb je een minuutje’-meetings. Aan je bureau gaan zitten zonder duidelijk plan is als een warenhuis binnenlopen met een miljoen kledingsstukken zonder te weten wat je wilt kopen. Wanneer je duidelijkheid en focus hebt over wat je wilt bereiken, dan is de kans dat je mooie resultaten bereikt zo veel groter en de stress zo veel minder. Tien minuutjes prioriteiten bepalen bij het begin van je dag doet wonderen voor je resultaten en je tijd.

Ik lees ook graag jouw verhaal of belevenissen over dit onderwerp.

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van Marijke Andries

Beoordelingen

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk ,maar ook in contacten met collega's.
Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

De Sint Maartenskliniek

Ik gun al mijn collega's de rust in hun werk en in hun hoofd die het mij gebracht heeft.
Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief