U bevindt zich hier: Home » Blog » Resultaten verdubbelen met minder werk

Resultaten verdubbelen met minder werk

Resultaten verdubbelen met minder werk

Door: Marijke Andries, CiEP-coach

In juni beëindigde ik een tweejarige coachingopleiding.  Om het programma volledig af te ronden en het certificaat te verwerven, moest ik vóór september nog een thesis schrijven. Geen haast, ik had twee maanden om tien velletjes vol te schrijven. Geen probleem, dat is een zee van tijd…

Toch wilde ik deze keer een andere strategie volgen (vanuit: ‘Practice as you preach!’): ik gaf mezelf vijf uur om dit varkentje te wassen en niet in de laatste week van augustus (oude strategie…).  Ik besloot het in de eerste week van juli te doen!

Geen tijdsdieven
De volgende dag werd zeer intens: ik was aan mijn bureau ‘vastgeketend’  om vijf uur te schrijven;  zonder telefoon, GSM of andere tijdsdieven. Elke cel in mijn lichaam was gefocust op de taak.

Wat was het resultaat? Diezelfde dag had ik een paper klaar voor verzending. Nog even het gevecht leveren met ‘Mrs. Perfect’ en ‘send mail’. En dan… een hele zomer zonder geruis op de achtergrond: “Ik moet nog een paper schrijven,  pff…, ik moet nog een paper schrijven…”

Zwoegen
Herken je dat? Heb jij ook die werkgewoonte die ons VEEL langer over taken laat doen dan nodig? We zijn dagen, weken, maanden aan het zwoegen op onze creaties. Waarom doen we dat zo?

Omdat we onze goede, trouwe vriend ‘De Wet van Parkinson’ uit het oog verliezen. De Wet van Parkinson stelt dat een activiteit zich uitbreidt in functie van de gegeven tijd. Vertaling: als je een week hebt voor een taak dan zal je waarschijnlijk een week (of twaalf) nemen om de taak te voltooien.

Stel je nu het volgende voor: je mag een offerte maken  waarvan je alleen maar kon dromen, en die offerte moet morgen bij je klant zijn.  Je hele jaar is gemaakt, alleen met deze zaak. Zou je er dan twee weken over doen?  Zeker niet!  Je computer zou heet worden door de snelheid waarmee die offerte uit je printer zou rollen.

En als je nu twee weken tijd zou hebben…dan zou je er twee weken over doen,  om erover te denken, je zorgen te maken, verbeteringen en aanpassingen aan te brengen, en het resultaat zou misschien niet zo goed zijn.

Laserstraal
Zo gaat dat. Wanneer we met een zeer strakke deadline werk moeten opleveren, dan zijn we op de taak gefocust en worden onze creatieve vermogens samengebundeld als een laserstraal.

Samengevat? We kunnen al onze taken in VEEL minder tijd afhandelen dan we denken.  En nog goed werk afleveren ook. Kijk even voor jezelf.  Ik wed er op dat je veel voorbeelden hebt uit je eigen werk en leven. Van die dingen die je ‘snel’ klaar moest hebben en waarbij je bovendien een goed resultaat  bereikte.

Momentum creëren
Het echte geheim is om te leren bewust en opzettelijk dit soort van gefocust momentum te creëren. Eerst moeten we vriendschap sluiten met onze ‘Wet van Parkinson’ en weten dat elke activiteit zich uitbreidt in functie van de tijd die we hiervoor beschikbaar hebben.

Dan nemen we volgende stappen:
1. Externe blik
De meesten onder ons vinden het makkelijker om dingen te doen voor anderen dan voor onszelf.  Als dat ook voor jou gedlt, gebruik dat dan in je voordeel.  Beloof het aan iemand, informeer een collega, maak het bekend, zodat je afgaat als je de afspraak met jezelf niet nakomt.

2. Duidelijke tijdsblokken
Bepaal een duidelijke tijd en datum voor het opleveren van het werk EN bepaal het aantal uren om de klus te klaren. Hoe specifieker je bent, hoe groter de kans dat je snel en op tijd klaar bent.

3. Zero onderbrekingen
Dit is HÉÉL essentieel! Geen verstrooiingen of onderbrekingen gedurende je creatieve tijd. Geen sms-jes, geen e-mail, geen telefoon, geen surfen op het internet of afdwalen van je taak.  Als je hulp nodig hebt of informatie, doe dat dan kort. Blijf ‘uber-focust’.

4. ‘Geen falen’-instelling
Dit is waarschijnlijk het belangrijkste van alles: zelfvertrouwen.  Geef jezelf geen ruimte om te panikeren, te klagen of ‘er in te zakken’.  Zet je neer en doe wat nodig is.

Wanneer je deze stappen volgt, dan kan je makkelijk tweemaal zoveel resultaat halen en tegelijk minder werken!

Laat me weten hoe het gaat, en vertel me jouw verhaal of goede anekdote over dit onderwerp!

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van Marijke Andries

Beoordelingen

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk ,maar ook in contacten met collega's.
Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

De Sint Maartenskliniek

Ik gun al mijn collega's de rust in hun werk en in hun hoofd die het mij gebracht heeft.
Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief