U bevindt zich hier: Home » Blog » Werk maakt muziek

Werk maakt muziek

Werk maakt muziek

Door Willie Holvast
(directie adviseur Gemeente Amsterdam, Stadsdeel West)

Een workshop waarbij je als deelnemer in een orkest  zit. Niet als muzikant maar als toehoorder, observerend en voelend. The Sound of Working heet deze workshop, waar ik als genodigde van Impulsus op 31 maart jongstleden welkom was. Er valt veel over te vertellen. Het is een bijzondere ervaring om vlak achter de eerste violisten te zitten en de muzieknoten op hun partituur te kunnen lezen. Het is mooi om muziekinstrumenten zo dichtbij te kunnen horen zonder versterking. Maar het meest opmerkelijke is om werk muziek te horen maken.

Toch is dat wel wat je ervaart tijdens deze bijeenkomst. De muziek die je hoort is immers het werk van het orkest. De Amerikaanse dirigent Roger Nierenberg laat het orkest werken, zoals een manager dat  een afdeling laat doen. Voor hem is leiderschap net zo belangrijk als voor alle andere managers, teamleiders of hoe je ze ook wilt noemen. Alle aspecten van management en leiderschap komen aan bod. Wanneer de dirigent slecht communiceert, wordt het orkest onrustig en onzeker en op den duur zelfs boos. Het belangrijke verschil met andere organisaties is dat de slechte communicatie hier meteen hoorbaar is. Oh, er wordt gespeeld, er wordt naar andere leiders gekeken: de concertmeester, de eerste per klankgroep, maar presteert het orkest als groep op de top van haar kunnen? Nou, nee!

Ook op individueel niveau is professionaliteit, motivatie en inzet even belangrijk als in andere organisaties. Als acht violisten een stuk spelen, maar met verschillende inzet, aanzet van de strijkstok en motivatie gebeuren er geen rampen,  maar er is geen onderling vertrouwen. Iedereen let op elkaar en daarmee is de concentratie op de taak die moet worden volbracht veel minder dan wanneer er gelijkgestemdheid is en onderling vertrouwen. En weer is dit effect in een orkest direct voelbaar en hoorbaar, terwijl in andere organisaties dit soort problemen vaak lange tijd kan sudderen en voor problemen op lange termijn kan zorgen. Om nog maar te zwijgen over ziekteverzuim, vertrek van medewerkers en ontevreden klanten/burgers enzovoort.

Voor mij persoonlijk was het besef dat ik vanuit mijn hoekje van het orkest niet kan zien en minder goed kan horen wat de anderen in het orkest doen. Toch moeten de violisten erop vertrouwen dat de andere ‘afdelingen’ van het orkest hun werk naar behoren en op tijd doen. Dat is in de dagelijkse praktijk van mijn werk ook zo. Ik doe mijn werk zo goed ik kan, zodat anderen die ik vaak niet zie of hoor, ook hun werk kunnen doen. En ergens komen wij samen uit, werkend vanuit een visie die is neergelegd door een ‘dirigent’ die het hele orkest kan overzien, omdat op zijn plek alle muziek samenkomt en meer wordt dan de som van de instrumenten. Ik luister dus wat meer naar de muziek in mijn werk en dat van mijn collegae. Al met al een inspirerende, tot nadenken én tot luisteren stemmende workshop.

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van Dirk Bader

Beoordelingen

RVO

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Adviseur

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief