U bevindt zich hier: Home » Blog » Zo moeder, zo dochter

Zo moeder, zo dochter

Zo moeder, zo dochter

Door: Michaëla Povel, CiEP-coach

Twee maanden geleden kwam mijn dochter thuis van school met de opdracht een schrijfplan te maken voor haar werkstuk. Mijn eerste reactie was: “Wat overdreven, ze is pas 10 jaar”….

In dit plan moest ze opnemen over welk onderwerp ze wilde schrijven, welke bronnen ze gebruikte, waar ze deze vandaan haalde, hoeveel tijd ze besteedde aan het opzoeken van de bronnen en wanneer ze aan de hoofdstukken werkte. Het plan eindigde met de datum waarop het werkstuk moet worden ingeleverd: 18 april.

Directe actie

Wat werd ik weer geconfronteerd met mijn eigen werkgewoonte. In mijn automatische piloot zou ik gewoon beginnen. Het gevolg hiervan is dat ik vaak wel 5 x opnieuw begin. Ik kies van te voren niet waar ik over wil schrijven en hoe dat eruit gaat zien. 

Het schrijfplan was vlot klaar. Even naar de bibliotheek, surfen op internet en de bronnen bij haar onderwerp “de puberteit” waren bekend. Ze maakte een hoofdstukindeling en besloot elke week een hoofdstuk te schrijven. De juf had ook nog een paar andere vragen: Lees je eerst je bronnen helemaal door? Of ga je direct typen?

Mijn dochter lijkt nogal op mij, ze is dus ook een behoorlijke doener (het liefst directe actie!). De bronnen helemaal doorlezen gebeurde niet en op de vraag of ze direct gaat typen is het antwoord voor de hand liggend: ja.

Moeder en dochter samen

Het schrijfplan bleek een geweldige richtlijn voor haar om zich wekelijks te richten aan een hoofdstuk. Echter zag je in de praktijk bij haar hetzelfde gebeuren als bij mij wanneer ik niet bewust aan de slag ga.
Ze strandde omdat ze begon te typen, zodra een gedeelte van haar bron had gelezen. In de eerste 2 weken kregen we dan ook ruzie. Zij overschreef de tekst, maar dan zonder moeilijke woorden. Ook verwierp zij alles wat ik aandroeg (ik bemoeide me te veel). Samenwerken tussen moeder en dochter is ook nog een hele kunst!

Stress!

In de 3e week gingen we anders aan de slag. Ik was mij bewust van mijn aandeel in de strijd en had geleerd van de 2 weken daarvoor. We maakten afspraken over de aanpak. Waar hielp ik haar wel/ niet bij en hoeveel tijd werkt ze dagelijks aan haar werkstuk. Aan het einde was er toch nog wat stress omdat de spelfouten er nog uit moesten, plaatjes erbij, paginanummers, etc. En dat allemaal op de laatste dag….
Maar op 18 april was haar werkstuk helemaal klaar. Het vergde behoorlijke discipline. En ze heeft het super gedaan.

Kies een ander pad

Het proces dat ik bij mijn dochter zag gebeuren en waar we samen in terechtkwamen, is mij zo bekend. In mijn werk als CiEP-coach kom ik dit regelmatig tegen bij mensen. We maken allemaal van dit soort dingen mee. De kunst zit er voor mij in om je bewust te maken van het proces waar je in zit. Zodat je kunt stoppen en een ander pad kiezen.

Het schrijfplan dat mijn dochter maakte, heeft veel weg van de werkwijze van CiEP. Het inspireerde mij ontzettend om te zien én ervaren wat het effect is als je bewust een proces doorloopt.
En kiest voor wat je wilt doen en wanneer.

Ga terug naar blogoverzicht
Lees blogs van wspadmin

Beoordelingen

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk ,maar ook in contacten met collega's.
Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

De Sint Maartenskliniek

Ik gun al mijn collega's de rust in hun werk en in hun hoofd die het mij gebracht heeft.
Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief