Is stress nog leuk?
Stress is – volgens haar definitie – een toestand van psychische spanning die aanleiding is zowel psychische als fysiologische reacties. De externe prikkel (of stressor), roept stress op als betrokkene niet de mogelijkheden heeft er adequaat op te reageren. Een beetje stress is niet erg. Vaak heeft het je nét die extra boost om iets gedaan te krijgen. Langdurige stress is echter altijd ongezond.
Symptomen van stress
De symptomen van ongezonde stress zijn onder meer: hoge bloedruk, gespannen spieren, slaapproblemen, maagklachten, hoofdpijn, concentratieproblemen, cynisme, woede, het gevoel “op de rand te staan”, emotionele gevoeligheid, meer roken en of drinken, jezelf terugtrekken/ isoleren.

Stressbronnen
Risicofactoren voor werkdruk en werkstress kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. Bovendien kampen veel bedrijven met de gevolgen van vergrijzing en volgt de ene reorganisatie op de andere. Gevolg: te weinig mensen met ervaring en te weinig nieuwe aanwas.

Whitepaper Burn-out
Bij een burn-out ben je opgebrand. Je voelt je lichamelijk en geestelijk totaal uitgeput. Een burn-out kan het gevolg zijn van chronische stress op de werkplek die niet goed gemanaged is. In onze whitepaper lees je over de mogelijke oorzaken, de factoren die meespelen en de aanpak van je herstel. Je krijgt concrete handvatten en bovendien tal van tips!

Stresstest
Chronische werkdruk kan leiden tot stressklachten. Als je deze klachten langdurig ervaart kan het zorgen voor overbelasting en uitputting. Zonder voldoende momenten van rust en verlichting kan dat uitmonden in een burn-out. Wil je weten waar jij staat? Vul dan de checklist burn-out in.
Doe de test
Overspannen
Iemand die overspannen is, ervaart een gevoel van machteloosheid of onvermogen om met de stress op dat moment om te kunnen gaan. Volgens de huisartsenrichtlijn is het dagelijks functioneren minstens 50% minder dan normaal. Bij overspannenheid is in ieder geval sprake van minimaal drie klachten uit deze rij:
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Gejaagdheid
- Prikkelbaarheid
- Niet tegen drukte of herrie kunnen
- Emotioneel labiel
- Piekeren
- Concentratieproblemen / vergeetachtigheid

Of toch burn-out?
Bij burn-out bestaan de klachten minimaal een half jaar. De belangrijkste verschillen met overspannenheid zijn de mate van uitputting en moeheid. Iemand die burn-out is ervaart controleverlies en machteloosheid, en heeft significante problemen in het beroepsmatig en of sociaal functioneren.
Bij een burn-out ben je vaak jarenlang over je grenzen gegaan en zijn zelfs al je reserves opgebruikt. Daardoor is er sprake van totale uitputting en zijn er serieuze uitvalverschijnselen, zoals niet meer in staat zijn tot simpele huishoudelijke taken, geen energie meer hebben om te wandelen (laat staan sporten), geen prikkels meer kunnen verdragen (feestjes, TV kijken) en je niet meer kunnen concentreren in je werk.
Stressvrij werken en zelfsturing
-
CiEP
training- Minder werkdruk
- Overzicht en doorstroming
- Regie op je werk
Meer informatie » -
Management Drives profiel
coaching- Inzicht in drijfveren
- Persoonlijk leiderschap
- Professionele ontwikkeling
Meer informatie » -
Online Burn-out coaching
coaching- Balans werk-privé
- Grenzen bewaken
- Preventie en herstel
Meer informatie » -
Persoonlijke Coaching
coaching- Persoonlijk leiderschap
- Regie op je werk
- Zelfsturing
Meer informatie »
Begeleiding bij herstel
Het herstel bij een burn-out duurt lang, soms wel langer dan een jaar. En deskundige begeleiding is hierbij essentieel. Je wilt immers niet alleen voor nu herstellen, maar ook zorgen dat je niet meer terugvalt. Dat betekent dat je op sommige gebieden ander zult moeten leren denken en handelen.
Een professioneel therapeut zal met je werken aan je overtuigingen en aan de manier waarop je met stress veroorzakende situaties om gaat (je copingstijl) Je zult ander gedrag moeten leren ontwikkelen, om na verloop van tijd niet weer in hetzelfde patroon terecht te komen en opnieuw uit te vallen.

Gesprek over burn-out preventie
Een manager of leidinggevende kan een werkklimaat creëren en stimuleren waarin meer aandacht is voor dit thema. Een sfeer met als uitgangspunt dat als mensen vitaal zijn en ruimte krijgen om met zichzelf contact te maken, dit de productiviteit ten goede komt. Als je als manager de visie kunt hebben: vitaliteit boven productiviteit, heb je uiteindelijk een productiever team.
Wil je meer weten over duurzame inzetbaarheid en burn-out preventie, neem dan contact op via 071 301 2841 of vul je gegevens in via onderstaande knop.
Neem contact op
