U bevindt zich hier: Home » Cultuurverandering in organisaties

Cultuurverandering in organisaties

De kwaliteit buiten kan nooit beter zijn dan de kwaliteit binnen. We zien de bewijzen overal om ons heen. Zorginstellingen waar de druk op personeel steeds maar wordt opgevoerd? Ze zullen niet boven aan lijstjes verschijnen. Niet van certificerende instanties, en zeker niet van mensen die er in de toekomst gebruik van zouden kunnen gaan maken. Banken die achter de glas-en-zwart-metalen coulissen sturen op transacties met een hoog schemergehalte? Uiteindelijk maakt de zwaar bevochten markt de rekening op. Met rode cijfers onder aan de streep.

 

 

Meer weten over charismatisch leiderschap en blinde loyaliteit?

Download de infographic

Werkgeluk

 

Interne strategie

Peter Drucker zei het al: Culture eats strategy for breakfast. Een befaamde zin waarmee wordt uitgedrukt dat de externe strategie tot mislukken gedoemd is als hij niet wordt ondersteund door waarden, en door mensen die die waarden voorleven en naleven. Willen we als bedrijf succesvol zijn, dan hebben we een INTERNE STRATEGIE nodig, die de externe strategie flankeert en versterkt.

 

Hoe zo’n interne strategie eruitziet? Natuurlijk, het begint met het benoemen van kernwaarden. En die niet alleen op de website te zetten, maar juist naar binnen toe vertalen. Kernwaarden geven immers vaak niet zozeer een beschrijving van de werkelijkheid, maar geven eerder uiting aan een diepgevoelde wens. ‘Wij zijn Ambitieus, Betrokken, Creatief’, afficheert het reclamebureau dat haar mensen tot keihard werken aanzet om een kentering ten goede in de omzet te veroorzaken. Het tij valt te keren als men zich afvraagt welke ambities mensen hebben, als de balans tussen werk en privé serieus wordt genomen, er ruimte is om op vernieuwende ideeën te komen en die uit te werken.

 

Whitepaper: Over het waarom van cultuurmanagement

cultuurmanagement

 

Download onze whitepaper

 

 

Cultuurverandering toepassen? 

Volg dan één van onze trainingen.

Organisatiecompetenties

Net zoals je individuele competenties kunt versterken door er gedrag aan te koppelen, kunnen organisatiewaarden worden vertaald naar de manier van leidinggeven en de manier waarop mensen handelen, organiseren, plannen en communiceren. Transparantie is alles behalve vaag als er wordt gesteld dat de achtergrond van besluiten via de maandelijkse meeting worden gecommuniceerd, er wordt gewerkt in gezamenlijke mappen en organisatie-, team- en individuele resultaten voor iedereen inzichtelijk zijn. En resultaatgerichtheid levert op als er jaarlijks afspraken worden gemaakt, als er wordt gezorgd voor de randvoorwaarden om die te halen en als daarop wordt gestuurd en bijgestuurd.

Tools and skills

Je interne strategie uitvoeren, dat wil zeggen zorgen dat er op een bepaalde manier wordt gewerkt en samengewerkt. Dat lukt niet zomaar, door te bedenken dat er iets moet gebeuren of veranderen. Er moet voorzien worden in richtlijnen, uitgangspunten waarop gedrag en communicatie kunnen worden gebaseerd. Dan zijn er (digitale) hulpmiddelen nodig, die overeenkomstig de waarden en uitgangspunten worden ingericht. En mensen zullen die goed moeten leren gebruiken.

 

Waarden aan de basis

Pas als het nieuwe gedrag meer routine is geworden, meer consistentie gaat vertonen, is er sprake van verandering van cultuur. Als gedrag congruent is met het gezicht wat naar buiten toe wordt getoond, zijn de gekozen waarden niet langer een exercitie, maar een beleving. Dit is van waarde voor zowel klanten als cliënten, medewerkers en andere belanghebbenden.

  

 

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief