U bevindt zich hier: Home » Nieuws » De beknelling van open kantoren

De beknelling van open kantoren

De beknelling van open kantoren

Hoe lang zal het open kantoor nog bestaan? Nog heel wat jaren denk ik. Zelfs als iedereen zou weten dat het risico om ziek te worden twee keer zo hoog is in een open kantooromgeving. Vergelijk het met de geschiedenis van het korset. Dat ongezonde kledingstuk was tot 1917 maatschappelijk de norm. Al decennia was de medische wereld tegen het korset. Maar waardoor verdween het ding? Niet door argumenten maar door de Eerste Wereldoorlog. Vrouwen moesten naar de fabriek en voor het staal van de korsetten had men een andere bestemming… Als ik kijk naar de heersende belangen, dan zullen veel medewerkers het voorlopig nog moeten doen met een open kantoor. 

Zure zeurpiet?

En dat schept een verantwoordelijkheid voor elke leidinggevende, die zich bewust is van de nadelen die aan het open kantoor verbonden zijn. Als ontvluchten geen optie is, hoe kunnen we dan de schaduwzijden tegengaan? Ik zie een aantal manieren waarop leidinggevenden hun medewerkers kunnen ondersteunen. Om te beginnen kunnen zij in alle openheid de nadelen van een open kantoor benoemen. Dat is belangrijk als bevestiging voor de medewerkers. Nee, het ligt niet aan jou, dat je op de een of andere manier gehinderd wordt door een constante stroom van telefoongeluiden, -gesprekken, muziek, gelach, gepraat, geklets en gegniffel. Nee, je bent geen zure zeurpiet. Je wilt gewoon je hoofd erbij houden.

Structuur bevrijdt

Vanuit die wens om geconcentreerd te werken, wordt dan ook iets anders bespreekbaar. Met welke geluid producerende gewoonten gaan we zelf door op de werkvloer? Blijven we op willekeurige momenten op elkaars mobiel een filmpje bekijken of alleen tijdens de pauzes? Komt de muziek uit een box of uit je koptelefoon? Willen we samen twintig minuten een informele bespreking houden aan het bureau van een collega? Of zetten we twintig stappen naar de vergaderruimte, zodat niet iedereen onwillekeurig hoeft mee te luisteren? Het lijkt er misschien op dat het bespreken van geluid producerende gewoonten de basis legt voor allerlei beperkende regels. Maar het tegenovergestelde is waar. Mensen worden juist bevrijd van de verplichting om van alles te horen wat hen helemaal niet helpt.

Wenselijke werkgewoonten

Een derde aandachtspunt vormen contraproductieve werkgewoonten in hun algemeenheid. Dus los van de vraag of deze ruis en afleiding veroorzaken. Wie deze gewoonten inruilt voor gewoonten die wél werken, compenseert de nadelen van een open kantoorarchitectuur. En wel in die mate, dat je toch goed opgewassen kan zijn tegen je werkbelasting. Verandering van werkgewoonten begint met een besluit en zij wordt een feit, nadat die gewoonten zijn ingetraind. Interessant is dat de kosten van een goede training al gauw lager liggen dan die van een verbouwing of verhuizing. En nog iets: als de organisatie later alsnog overgaat naar een kantoorwerkvriendelijke architectuur, dan verhuizen die wenselijke werkgewoonten automatisch en kosteloos mee.

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

 
Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok