U bevindt zich hier: Home » Nieuws » De voordelen van geluk

De voordelen van geluk

De voordelen van geluk

Waarschijnlijk zullen veel aandeelhouders zich achter de oren krabben. Mensen gelukkiger maken, wat is dát voor een zweefkees? Hij zit er toch voor de bedrijfsresultaten; voor de harde cijfers? Inderdaad. En laten nou de cijfers uitwijzen, dat er een significant verband kan bestaan tussen de toename van de gelukservaring op de werkvloer en de verbetering van het bedrijfsresultaat. Die statistiek gaat tegen het gevoel in. Waarom? Omdat we gewend zijn dat efficiëntie en hard bij elkaar horen. Efficiënt en zacht kennen we niet zo.

Glimlachen en groeten

Als het om organisaties gaat, zie je op veel plekken een cultuur waarin deze volgorde standaard is: éérst prestatie, dan geluk.Omdraaien van die volgorde is bij voorbaat verdacht. Maar laten we eens kijken naar een organisatie die jaarlijks goed geld verdient aan het bezorgen van gelukservaringen: Ritz-Carlton. Bij deze hotelgroep worden de werknemers van laag tot hoog –ja, ook hoog– getraind om het volgende te doen. Heb je oogcontact binnen een straal van 3 meter? Glimlach. Binnen een straal van 1,5 meter? Groet. Let op: dit kosteloze glimlachen en groeten is niet alleen gericht op Ritz’ gefortuneerde gasten, maar absoluut ook op de collega’s onderling.

Aanstekelijk gedrag

Een ziekenhuisorganisatie in Lousiana besloot deze glimlach-groetcultuur ook in te laten trainen bij zijn pakweg 11.000 medewerkers. Dit inclusief de artsen, waarvan er een aantal –hoe verrassend– in de contramine ging. “Ik ben hier om levens te redden, niet om te glimlachen op de gang.” Maar de overgrote meerderheid liet zich toch trainen en ging het geleerde toepassen. Tegen zoveel vriendelijke uitstraling waren zelfs de dwarse artsen niet bestand. Ze namen het gedrag over. De patiënten, niet op de hoogte van het beleid achter de cultuur, pikten gaandeweg ook het signaal op en kopieerden dit. Zes maanden later werd er een meting verricht naar het economische nut van al dat geluk in de gangen en de kamers.

Voordeel voor iedereen

Het bleek dat de individuele patiëntvoorkeur voor de organisatie beduidend gestegen was, evenals de recommendatiegraad. Oftewel, deze cultuurverandering werkte concreet door in de concurrentiepositie van de ziekenhuisorganisatie. Softe maatregelen die resulteren in harde dollars. Ondertussen was de werktevredenheid bij artsen gestegen naar het hoogste niveau in 10 jaar, wat weer scheelde in de kosten door personeelsverloop. Misschien klinkt het allemaal als een wonder. Maar in wezen is het niet wonderlijker dan mensen die moeten gapen, als ze iemand zien gapen. Wat je hier ziet is de beleidsmatige toepassing van psychologische inzichten over spiegelgedrag. Wie uit is op economisch voordeel ten bate van iedereen, streeft ernaar zijn werknemers geluk te laten ervaren.

Meer weten over geluksbeleving op het werk? Lees hier onze tips!

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok