U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Doelbewust kijken naar resultaat

Doelbewust kijken naar resultaat

Doelbewust kijken naar resultaat

Er was eens een groepje ingenieurs, dat iets heel slims had bedacht met een boordcomputer van een auto. Het resultaat van hun inspanningen werd wereldwijd het gesprek van de dag. Ook op de aandelenbeurs was de reactie heftig: maar liefst 35% verlies in beurswaarde! Dat gebeurde met Volkswagen nadat het emissieschandaal in de openbaarheid was gekomen. Kortom, Volkswagen zat en zit met een resultaat dat ze niet willen maar wel hebben. Hoe kan zoiets toch gebeuren bij een organisatie met een reputatie van betrouwbaarheid?

Vrij zijn met resultaat

Een onderzoeksjournalist zal deze vraag beantwoorden door tal van draden te ontwarren en beslissende momenten op een rij te zetten. Spannende lectuur, maar waarmee begint het allemaal? Volgens ons begint het met het gegeven dat men in veel organisaties niet vrij is met het onder ogen zien en bespreken van resultaat. Er zijn resultaten waarmee je wel kan aankomen en er zijn resultaten waarmee je niet kan aankomen. Wat levert deze logisch klinkende tweedeling ons op? Alleen maar problemen. Waaronder dus het emissieschandaal. De softwaresjoemelarij is niet het gevolg van de wens om het altijd beter te doen, maar van het onbespreekbare feit dat het op onderdelen niet altijd beter kan.

Voedingsbodem voor problemen

Want hadden de VW-technici en hun directe bazen het gevoel dat minder gunstige emissieresultaten net zo vrij bespreekbaar waren als verrassend goede? Zo ja, zouden ze dan ook zijn gaan liegen met data? Hogerop in de hiërarchie waren er momenten waarop een verantwoordelijke kon besluiten om dit lastige onderwerp alsnog aan te kaarten. Maar dat is heel lastig als in de organisatie een categorie taboeresultaten bestaat. De onbespreekbaarheid van resultaten die niet voldoen aan verwachtingen vormt een voedingsbodem voor problemen. Alles wat erop valt en zogenaamd niet gezien wordt, zal groeien en groeien totdat het in de buitenwereld alsnog zichtbaar wordt.

Inzet en verbinding

Een organisatie die werkt aan vrijheid bij het bespreken van resultaat bewijst zichzelf een grote dienst. Niet alleen als het gaat om resultaten die gewenst en verwacht zijn, waar iedereen blij van wordt, maar ook – of misschien wel juist– om resultaten die er voor de organisatie niet goed uit zien, die niet voldoen aan de vanzelfsprekende verwachting van ‘steeds maar beter’ en waar zowel medewerkers als directie het risico lopen het verwijt te krijgen dat ze tekortschieten. Medewerkers die zich vrij voelen in hun antwoorden kunnen de meest waardevolle antwoorden geven op de vraag Welk resultaat willen wij samen bereiken?  en Wat kan en wil jij daar concreet aan bijdragen? Dan hoor je waarvoor mensen zich echt willen inzetten; waaraan ze zich werkelijk willen verbinden. Daar heb je als leidinggevende toch veel meer aan dan aan een medewerker die met droge ogen beweert zich enorm geïnspireerd te voelen “omdat hij aandeelhouderswaarde kan toevoegen.” Als je dat hoort, dan weet je zeker dat je organisatiecultuur dringend EHBO nodig heeft.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok