Organisatiecultuur
Emoties zijn voor thuis, hier wordt gewerkt
De baas kondigt stralend aan dat volgend jaar het bedrijf 40 jaar bestaat – en het hele personeel haalt zijn schouders op. Men reageert met: tja, 40 jaar, daarna 41, wat maakt het uit?… Een klant mailt dat hij vader is geworden – en geen enkele medewerker mailt hem iets terug. Men zou niet weten waarom: wij verkopen toch geen babykleertjes?… Als deze voorbeelden zouden berusten op realiteit, wie zou er dan willen werken in deze emotioneel steriele omgeving?
Voedingsbodem
Soms wel, soms niet wenselijk, emoties zijn in ieder geval menselijk. En dus gaan ze mee naar het werk. Net zoals de linkerkant van een auto meegaat met de rechterkant. Wel hebben we een keuze in de vraag, welke emoties we een rijke voedingsbodem willen geven en welke niet. We kunnen kijken naar welke emoties leiden tot gedrag dat we als prettig ervaren in de samenwerking. Of niet zo prettig. Kortom, we kunnen in kaart brengen wat er sowieso is aan emoties, en aanwijzen waaraan we ruimte willen geven.
Brandnetels en lelies
De emotionele flora binnen een organisatie wordt voortgebracht door de onderliggende cultuur. Als een bepaald soort emotie zich structureel veel meer voordoet dan wenselijk is, dan kan deze niet bestreden worden door negeren. Of door mensen te verbieden deze te tonen. In dat geval is niet de emotie maar de voedingsbodem toe aan onderzoek. Een logische vraag is dan: “Wat is hier de cultuur, dat mensen zo vaak met deze emotie komen?” Al is dit vaak niet de makkelijkste vraag…
Als fouten niet mogen…
Bijvoorbeeld een organisatie waar men veel vermijdingsgedrag vertoont, waar men angstig is en zenuwachtig. Vaak ligt hieraan een cultuur ten grondslag, waarin fouten maken direct bedreigend is voor iemands positie. Als ik het maar niet gedaan heb. Met name degenen die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor het bestaan van zo’n lik-op-stukcultuur, zullen moeite hebben om deze cultuur ter discussie te stellen. (“O ja, nou is het mijn schuld, dat iedereen zo lichtgeraakt is!”)
Zakelijk relevant
Gelukkig zijn er wel manieren om een onderliggende cultuur ter discussie te stellen, met weglating van de schuldvraag en gedoe over goed en fout. CiEP maakt op een neutrale manier duidelijk dat cultuur een gezamenlijke keuze is. CiEP biedt structuren voor gedrag, waar iedereen blij van wordt. Zakelijk gezien is dat nogal relevant. Je kan er zomaar je 40-jarig jubileum mee halen.
Voor een overzicht van alle trainingen. Klik hier
Heeft u vragen? Stel ze hier