U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Organisatiecultuur

Organisatiecultuur

Organisatiecultuur

Emoties zijn voor thuis, hier wordt gewerkt

De baas kondigt stralend aan dat volgend jaar het bedrijf 40 jaar bestaat – en het hele personeel haalt zijn schouders op. Men reageert met: tja, 40 jaar, daarna 41, wat maakt het uit?… Een klant mailt dat hij vader is geworden – en geen enkele medewerker mailt hem iets terug. Men zou niet weten waarom: wij verkopen toch geen babykleertjes?… Als deze voorbeelden zouden berusten op realiteit, wie zou er dan willen werken in deze emotioneel steriele omgeving?

Voedingsbodem

Soms wel, soms niet wenselijk, emoties zijn in ieder geval menselijk. En dus gaan ze mee naar het werk. Net zoals de linkerkant van een auto meegaat met de rechterkant. Wel hebben we een keuze in de vraag, welke emoties we een rijke voedingsbodem willen geven en welke niet. We kunnen kijken naar welke emoties leiden tot gedrag dat we als prettig ervaren in de samenwerking. Of niet zo prettig. Kortom, we kunnen in kaart brengen wat er sowieso is aan emoties, en aanwijzen waaraan we ruimte willen geven.

Brandnetels en lelies

De emotionele flora binnen een organisatie wordt voortgebracht door de onderliggende cultuur. Als een bepaald soort emotie zich structureel veel meer voordoet dan wenselijk is, dan kan deze niet bestreden worden door negeren. Of door mensen te verbieden deze te tonen. In dat geval is niet de emotie maar de voedingsbodem toe aan onderzoek. Een logische vraag is dan: “Wat is hier de cultuur, dat mensen zo vaak met deze emotie komen?” Al is dit vaak niet de makkelijkste vraag…

Als fouten niet mogen…

Bijvoorbeeld een organisatie waar men veel vermijdingsgedrag vertoont, waar men angstig is en zenuwachtig. Vaak ligt hieraan een cultuur ten grondslag, waarin fouten maken direct bedreigend is voor iemands positie. Als ik het maar niet gedaan heb. Met name degenen die de meeste verantwoordelijkheid dragen voor het bestaan van zo’n lik-op-stukcultuur, zullen moeite hebben om deze cultuur ter discussie te stellen. (“O ja, nou is het mijn schuld, dat iedereen zo lichtgeraakt is!”)

Zakelijk relevant

Gelukkig zijn er wel manieren om een onderliggende cultuur ter discussie te stellen, met weglating van de schuldvraag en gedoe over goed en fout. CiEP maakt op een neutrale manier duidelijk dat cultuur een gezamenlijke keuze is. CiEP biedt structuren voor gedrag, waar iedereen blij van wordt. Zakelijk gezien is dat nogal relevant. Je kan er zomaar je 40-jarig jubileum mee halen.

Voor een overzicht van alle trainingen. Klik hier
Heeft u vragen? Stel ze hier

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok