Generatie Z aan zet
Om de 3 seconden op je mobiel kijken, doorlopend facebooken, alles maar delen… het kan niet anders of generatie Z gaat problemen veroorzaken op de werkvloer. Niets nieuws dus, want mensen en hun gewoonten veroorzaken al eeuwen problemen op de werkvloer. Van de andere kant, mensen zorgen daar ook voor oplossingen. Generatie Z zal dat net zo goed gaan doen. Ook na kantoortijd. Want eerlijk is eerlijk, ’s avonds een werkmailtje versturen of een vraag uitzetten in het eigen netwerk is voor ‘de jeugd van tegenwoordig’ niks bijzonders.
Cultuurclash
Z-ers zijn enorm loyaal: aan hun eigen netwerk, niet primair aan een organisatie. Kiezen tussen het eigen netwerk en de organisatie is voor hen moeilijk. Het liefst beleven zij de organisatie als deel van hun netwerk. Ze zijn gewend aan een platte netwerk-structuur, niet aan een hiërarchische piramide met afgebakende bevoegd- en verantwoordelijkheden. Voor hen betekent effectief werken: inzichten delen met degene die de meeste invloed heeft. Daarom willen ze al heel gauw aan tafel zitten bij de directeur zelf (oei!). Een Z-er is letterlijk van huis uit gewend om mee te beslissen. Een leidinggevende die een Z-er geheel buiten de besluitvorming houdt, plaatst deze gevoelsmatig naar de buitenrand. Dus daar waar de loyaliteit het minst zal zijn.
Zoeken, delen toepassen
Net als foto’s en filmpjes beschouwt generatie Z ook goede ideeën als zaken om te delen. Iemands betekenis voor zijn (werk)omgeving is niet meer afhankelijk van kennis, geheugen of vakmatige diepgravendheid. Zoeken, delen en toepassen zijn de belangrijkste vaardigheden om het verschil te maken. Kom je er niet uit? Eén muisklik maakt een immense hoeveelheid denk- en werkkracht beschikbaar. Generatie Z doet dingen anders. Dat leidt tot nieuwe mogelijkheden, maar ook tot de ontnuchterende ontdekking dat sommige dingen niet veranderen. Bijvoorbeeld het feit dat de homo sapiens niet tot multi-tasken in staat is.
Kansen en valkuilen
Generatie Z zal geconfronteerd worden met haar neiging geen keuzen te maken. Met 287 Whatsapp-berichten per dag zijn problemen met Overzicht en Focus onvermijdelijk. Ook de drang tot permanente beschikbaarheid inzake alles en iedereen vreet aan iemands duurzame inzetbaarheid. Er ligt een taak om generatie Z duidelijk te maken dat zij door te kiezen geen kansen missen, maar valkuilen ontwijken.