U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Generatie Z aan zet

Generatie Z aan zet

Generatie Z aan zet

Om de 3 seconden op je mobiel kijken, doorlopend facebooken, alles maar delen… het kan niet anders of generatie Z gaat problemen veroorzaken op de werkvloer. Niets nieuws dus, want mensen en hun gewoonten veroorzaken al eeuwen problemen op de werkvloer. Van de andere kant, mensen zorgen daar ook voor oplossingen. Generatie Z zal dat net zo goed gaan doen. Ook na kantoortijd. Want eerlijk is eerlijk, ’s avonds een werkmailtje versturen of een vraag uitzetten in het eigen netwerk is voor ‘de jeugd van tegenwoordig’ niks bijzonders.

Cultuurclash

Z-ers zijn enorm loyaal: aan hun eigen netwerk, niet primair aan een organisatie. Kiezen tussen het eigen netwerk en de organisatie is voor hen moeilijk. Het liefst beleven zij de organisatie als deel van hun netwerk. Ze zijn gewend aan een platte netwerk-structuur, niet aan een hiërarchische piramide met afgebakende bevoegd- en verantwoordelijkheden. Voor hen betekent effectief werken: inzichten delen met degene die de meeste invloed heeft. Daarom willen ze al heel gauw aan tafel zitten bij de directeur zelf (oei!). Een Z-er is letterlijk van huis uit gewend om mee te beslissen. Een leidinggevende die een Z-er geheel buiten de besluitvorming houdt, plaatst deze gevoelsmatig naar de buitenrand. Dus daar waar de loyaliteit het minst zal zijn.

Zoeken, delen toepassen

Net als foto’s en filmpjes beschouwt generatie Z ook goede ideeën als zaken om te delen. Iemands betekenis voor zijn (werk)omgeving is niet meer afhankelijk van kennis, geheugen of vakmatige diepgravendheid. Zoeken, delen en toepassen zijn de belangrijkste vaardigheden om het verschil te maken. Kom je er niet uit? Eén muisklik maakt een immense hoeveelheid denk- en werkkracht beschikbaar. Generatie Z doet dingen anders. Dat leidt tot nieuwe mogelijkheden, maar ook tot de ontnuchterende ontdekking dat sommige dingen niet veranderen. Bijvoorbeeld het feit dat de homo sapiens niet tot multi-tasken in staat is.

Kansen en valkuilen

Generatie Z zal geconfronteerd worden met haar neiging geen keuzen te maken. Met 287 Whatsapp-berichten per dag zijn problemen met Overzicht en Focus onvermijdelijk. Ook de drang tot permanente beschikbaarheid inzake alles en iedereen vreet aan iemands duurzame inzetbaarheid. Er ligt een taak om generatie Z duidelijk te maken dat zij door te kiezen geen kansen missen, maar valkuilen ontwijken.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok