U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Generaties op de werkvloer

Generaties op de werkvloer

Generaties op de werkvloer

Wil je binnen je organisatie werk maken van minder werkdruk, meer plezier en een betere samenwerking? Kijk dan ook naar de factor ‘bouwjaar’. Immers, iemand van 63 kan dezelfde werkomstandigheden heel anders ervaren dan iemand van 23.

Begrip

Of je organisatie of team groot of klein is: binnen bijna elke groep heb je te maken met verschillende generaties. Maak je goed gebruik van de verschillen, dan spreken we over een productieve generatiemix. De generatiekloof kan echter ook zo groot lijken, dat het lastiger is om een brug te slaan. Dan is er werk aan de winkel. Samenwerken met andere generaties vraagt om begrip. Ouderen en jongeren zijn immers heel anders opgegroeid en hebben andere waarden meegekregen. Na de oorlog was brood op de plank het belangrijkst. En later de hypotheek en af te en toe een vakantie. De nieuwere generaties Y en Z zijn meer gericht op vrijheid. Sinds de intrede van internet en social media ligt de wereld bijna letterlijk aan hun voeten. De zogenaamde digital natives willen hun talenten benutten en zich door geen enkele grens laten beperken.

Productieve mix

Verschillen kunnen op de werkvloer voor- en nadelen hebben. Een voordeel is bijvoorbeeld kennis en ervaring. Jongeren hebben tijdens hun opleiding totaal andere dingen geleerd en zijn opgegroeid met digitaal werken en samenwerken. De oudere generatie kent het klappen van de zweep en heeft een enorme dosis praktijkervaring. De nadelen zijn vooral verbonden aan onderling onbegrip. Door afwijkende normen, waarden en verwachtingen. Bijvoorbeeld als het gaat om de balans werk-privé of ambities en het beklimmen van de carrièreladder.

Generatiemanagement

Onder generatiemanagement verstaan we het vermogen om de verschillende generaties met elkaar te laten samenwerken én om voor elke generatie apart een goede werkomgeving te creëren. Dat vraagt wat, want waar een Z-er veel vrijheid nodig heeft en de beschikking wil hebben over dezelfde middelen als thuis, wil een Babyboomer graag regelmatig controle hebben over werkzaamheden waar hij eindverantwoordelijk voor is en zal het lastig vinden om geen direct zicht te hebben op medewerkers en hun werkzaamheden.

Wil generatiemanagement slagen, dan zal het moeten aansluiten bij de intenties van de generaties. Die verschillen namelijk niet zoveel! Je werk goed doen en er je waarden mee vervullen zijn van alle tijden. Alleen de manier waarop is anders, afhankelijk van wat je hebt meegekregen en meebrengt naar je werk. Door eerst maar eens te luisteren naar wat de ander beweegt, kom je vanzelf een stuk dichter bij elkaar en bij oplossingen om elkaars krachten te benutten.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok