Generaties op de werkvloer
Wil je binnen je organisatie werk maken van minder werkdruk, meer plezier en een betere samenwerking? Kijk dan ook naar de factor ‘bouwjaar’. Immers, iemand van 63 kan dezelfde werkomstandigheden heel anders ervaren dan iemand van 23.
Begrip
Of je organisatie of team groot of klein is: binnen bijna elke groep heb je te maken met verschillende generaties. Maak je goed gebruik van de verschillen, dan spreken we over een productieve generatiemix. De generatiekloof kan echter ook zo groot lijken, dat het lastiger is om een brug te slaan. Dan is er werk aan de winkel. Samenwerken met andere generaties vraagt om begrip. Ouderen en jongeren zijn immers heel anders opgegroeid en hebben andere waarden meegekregen. Na de oorlog was brood op de plank het belangrijkst. En later de hypotheek en af te en toe een vakantie. De nieuwere generaties Y en Z zijn meer gericht op vrijheid. Sinds de intrede van internet en social media ligt de wereld bijna letterlijk aan hun voeten. De zogenaamde digital natives willen hun talenten benutten en zich door geen enkele grens laten beperken.
Productieve mix
Verschillen kunnen op de werkvloer voor- en nadelen hebben. Een voordeel is bijvoorbeeld kennis en ervaring. Jongeren hebben tijdens hun opleiding totaal andere dingen geleerd en zijn opgegroeid met digitaal werken en samenwerken. De oudere generatie kent het klappen van de zweep en heeft een enorme dosis praktijkervaring. De nadelen zijn vooral verbonden aan onderling onbegrip. Door afwijkende normen, waarden en verwachtingen. Bijvoorbeeld als het gaat om de balans werk-privé of ambities en het beklimmen van de carrièreladder.
Generatiemanagement
Onder generatiemanagement verstaan we het vermogen om de verschillende generaties met elkaar te laten samenwerken én om voor elke generatie apart een goede werkomgeving te creëren. Dat vraagt wat, want waar een Z-er veel vrijheid nodig heeft en de beschikking wil hebben over dezelfde middelen als thuis, wil een Babyboomer graag regelmatig controle hebben over werkzaamheden waar hij eindverantwoordelijk voor is en zal het lastig vinden om geen direct zicht te hebben op medewerkers en hun werkzaamheden.
Wil generatiemanagement slagen, dan zal het moeten aansluiten bij de intenties van de generaties. Die verschillen namelijk niet zoveel! Je werk goed doen en er je waarden mee vervullen zijn van alle tijden. Alleen de manier waarop is anders, afhankelijk van wat je hebt meegekregen en meebrengt naar je werk. Door eerst maar eens te luisteren naar wat de ander beweegt, kom je vanzelf een stuk dichter bij elkaar en bij oplossingen om elkaars krachten te benutten.