U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Generaties toelichting

Generaties toelichting

Generaties toelichting

De verschillende generaties op een rij volgens de internationale wetenschappelijke visie:

Babyboomers

Babyboomers zijn geboren tussen 1946 tot 1964. Hun ouders hebben de oorlog meegemaakt en zelf hebben ze er op zijn minst een staartje van meegekregen. Wat hen kenmerkt in de houding ten opzichte van werk is hun grote loyaliteit. Ze zijn betrokken bij hun werk, collega’s en werkgever en hebben minder behoefte om op te stappen dan jongere generaties. Veel Babyboomers hechten waarde aan een formelere (werk)houding en privacy, terwijl de bedrijfsculturen vaak steeds informeler en ‘losser’ worden. Onder meer daardoor krijgen ze door jongere generaties soms het stempel ’traag’ opgeplakt. Ze zouden niet voldoende thuis zijn in de digitale wereld en niet van verandering houden. Babyboomers doen het vaak uitstekend als mentor of coach. Zo kunnen ze opgebouwde ervaring overdragen op jongere meer onervaren medewerkers. Door de generatiewisseling zie je dat generatie X de leidende rol overneemt.

Generatie X

Generatie X wordt veelal beschreven als individualistisch, egocentrisch en materialistisch. Mensen uit deze generatie zijn geboren tussen 1965 en 1979. Ze worden ook wel de pragmatische generatie genoemd. Of bijna tegenovergesteld: de Verloren generatie of Generatie Nix. Wat ze met elkaar gemeen hebben is dat ze snel volwassen moesten worden. Door de economische crisis waren er weinig banen en was het dus niet makkelijk om aan het werk te komen. Ook zag de toekomst er ten tijde van de koude oorlog niet al te rooskleurig uit. De impact hiervan is dat X-ers over het algemeen sterk gericht zijn op hun eigen doelen, en met zowel realistisch als risicomijdend gedrag tot gevolg. Deze generatie lijkt het meest gevoelig voor stress, werkdruk en burn-out.

Generatie Y

Deze groep is geboren rond 1980 tot 1995. Deze generatie zoekt naar geluk en betekenis. Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin alles mogelijk is en betalen de prijs met keuzestress en het dertigersdilemma. Ook in het werk vertonen ze zoekgedrag. Persoonlijke ontwikkeling, loopbaan, opleidingen en tijdelijk naar het buitenland: ze zijn continu op zoek naar meer uitdaging en nieuwe projecten. Hierdoor zitten er ook veel jobhoppers tussen. Oudere generaties denken wel dat Y-ers nooit volwassen worden. Dat wil overigens niet zeggen dat ze minder productief zijn. Y-ers zijn vaak grenzeloos actief en ambitieus en halen plezier net zozeer als andere generaties uit promoties of waardering voor de met hard (over)werken verkregen resultaten.

Generatie Z

En dan de jongste generatie. Mensen uit generatie Z, geboren tussen 1995 en 2012, zijn digital natives, en als het om werk gaat digital nomads. Tijd- en plaatsonafhankelijk werken is voor hen niet nieuw, maar heel vanzelfsprekend en een manier van leven. Ze werken waar en wanneer het past en hechten niet aan grenzen tussen werk en privé. Omdat hun werk past bij hun persoonlijke waarden en interesses, is een onderscheid in waar ze hun tijd aan besteden niet relevant. Dat is, zolang het werk die waarden inderdaad voor hen vervult. Is dat niet zo, en vinden ze geen betekenis in een baan, dan wordt er relatief makkelijk geswitcht naar een nieuwe werkgever.

Z-ers en ook Y-ers staan bij oudere generaties wel te boek als verwend, alsof alles voor hen geregeld is en ze nooit ‘nee’ te horen hebben gekregen. Dit beeld lijkt niet helemaal terecht. De jongere generaties zijn juist erg ambitieus en prestatiegericht. Ze zijn bereid hard te werken voor hun doelen. Alleen moeten die doelen wel overeenkomen met wat ze zelf belangrijk vinden, en niet beperkt zijn tot wat ‘moet van de baas’.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok