U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Het beoordelingsgesprek gelijk aan functioneringsgesprek?

Het beoordelingsgesprek gelijk aan functioneringsgesprek?

Het beoordelingsgesprek gelijk aan functioneringsgesprek?

In 2005 bleek uit onderzoek van de AWVN al, dat er binnen organisaties vaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Nu ruim 10 jaar later is daar weinig in veranderd. Dat leidt tot ontevredenheid, bij medewerkers en bij hun leidinggevenden.

Een functioneringsgesprek is in feite een neutraal gesprek, waarin je met je leidinggevende kunt overleggen over je professionele en persoonlijke ontwikkeling binnen de context van je werk. Doel van de afspraken die hierover gemaakt worden is om minstens aan de beoordelingscriteria te voldoen. In een beoordelingsgesprek koppelt je leidinggevende terug in hoeverre je aan de vastgestelde criteria voldoet, variërend van meetbare prestaties tot gedrag op het werk.

Volgens de regelen der kunst is een beoordelingsgesprek eenrichtingsverkeer. Dat betekent dat je leidinggevende mondeling verslag doet van wat hij op het beoordelingsformulier als je ‘sterke en zwakke punten’ heeft aangemerkt. Nu zijn de meeste mensen dol op complimentjes en willen ze graag horen wat ze goed doen. Het zijn de verbeterpunten die er mentaal inhakken. We hebben een gevoelig ego, dat om schade te voorkomen de oorzaak van problemen vaak automatisch buiten onszelf zoekt. We schrijven fouten en disfunctioneren liefst toe aan externe oorzaken als pech, problemen thuis, een slappe markt of…

Een leidinggevende zal de oorzaak eerder zoeken bij de medewerker zelf. Dit verschil van inzicht zorgt ervoor dat bijna een kwart van de medewerkers ontevreden is over het verloop van het beoordelingsgesprek. Tel daarbij op de onduidelijkheid over beoordelingscriteria, het gebrek aan tussentijdse feedback op het dagelijkse functioneren en de klacht dat het beoordelingsgesprek het enige moment in het jaar is waarop iemand zijn leidinggevende spreekt; het recept voor teleurstelling is compleet.

Wat kun je doen om van je beoordelingsgesprek een feestje te maken? Of op zijn minst om de spanning eraf te halen, die er anders voor zorgt dat je nachten tevoren wakker ligt? Lees hier onze 5 tips voor een goed beoordelingsgesprek >>

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok