Het beoordelingsgesprek gelijk aan functioneringsgesprek?
In 2005 bleek uit onderzoek van de AWVN al, dat er binnen organisaties vaak geen onderscheid wordt gemaakt tussen beoordelingsgesprekken en functioneringsgesprekken. Nu ruim 10 jaar later is daar weinig in veranderd. Dat leidt tot ontevredenheid, bij medewerkers en bij hun leidinggevenden.
Een functioneringsgesprek is in feite een neutraal gesprek, waarin je met je leidinggevende kunt overleggen over je professionele en persoonlijke ontwikkeling binnen de context van je werk. Doel van de afspraken die hierover gemaakt worden is om minstens aan de beoordelingscriteria te voldoen. In een beoordelingsgesprek koppelt je leidinggevende terug in hoeverre je aan de vastgestelde criteria voldoet, variërend van meetbare prestaties tot gedrag op het werk.
Volgens de regelen der kunst is een beoordelingsgesprek eenrichtingsverkeer. Dat betekent dat je leidinggevende mondeling verslag doet van wat hij op het beoordelingsformulier als je ‘sterke en zwakke punten’ heeft aangemerkt. Nu zijn de meeste mensen dol op complimentjes en willen ze graag horen wat ze goed doen. Het zijn de verbeterpunten die er mentaal inhakken. We hebben een gevoelig ego, dat om schade te voorkomen de oorzaak van problemen vaak automatisch buiten onszelf zoekt. We schrijven fouten en disfunctioneren liefst toe aan externe oorzaken als pech, problemen thuis, een slappe markt of…
Een leidinggevende zal de oorzaak eerder zoeken bij de medewerker zelf. Dit verschil van inzicht zorgt ervoor dat bijna een kwart van de medewerkers ontevreden is over het verloop van het beoordelingsgesprek. Tel daarbij op de onduidelijkheid over beoordelingscriteria, het gebrek aan tussentijdse feedback op het dagelijkse functioneren en de klacht dat het beoordelingsgesprek het enige moment in het jaar is waarop iemand zijn leidinggevende spreekt; het recept voor teleurstelling is compleet.
Wat kun je doen om van je beoordelingsgesprek een feestje te maken? Of op zijn minst om de spanning eraf te halen, die er anders voor zorgt dat je nachten tevoren wakker ligt? Lees hier onze 5 tips voor een goed beoordelingsgesprek >>