U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Hoe wordt zelfsturing een succes?

Hoe wordt zelfsturing een succes?

Hoe wordt zelfsturing een succes?

De focus van zelfsturende teams

Als zelfsturende teams van start gaan, ligt de focus vaak op resultaat. Dat zal minimaal hetzelfde moeten zijn als in de situatie mét leidinggevende. Liefst beter. In de praktijk is het niet vanzelfsprekend dat efficiency én effectiviteit stijgen. Eerst moet de basis op orde zijn.

Voorbereiding en een consistent geheel van werkafspraken verdienen alle aandacht vóórdat een zelfsturend team van start gaat. De stevigheid van dit fundament voor effectief teamwerk kun je nalopen aan de hand van een aantal vragen:

  • Is de visie helder?
  • Weten we waar we op uit zijn?
  • Wat zijn de gewenste resultaten?
  • Hebben we afspraken over besluitvorming, communicatie en onderling gedrag?
  • Hoe willen we omgaan met afwijkingen, knelpunten en klachten?

Waarden delen

Gedeelde waarden vormen de ‘lijm’ voor verbinding tussen persoonlijke belangen en het teambelang. Een aantal waarden kun je zien als basis(voor)waarden. Verantwoordelijkheid is de bereidheid om zélf aan zet te zijn; om de oorzaak van missers niet bij een ander te zoeken. Open communicatie betekent dat je luistert om te willen bijdragen (niet om je eigen mening te verkondigen). Dat teamleden elkaar kunnen aanspreken en zorgen voor waardevolle interactie. Persoonlijk leiderschap maakt dat je proactief bent en gerichte actie neemt. Keuzes maakt op basis van wat wérkt. En congruentie zorgt voor schone relaties. Walk your talk én: herstel als dat een keer niet gelukt is.

De mens centraal

Zelfsturing gaat niet alleen over de taken en de resultaten. Het gaat ook over de context waarbinnen dat gebeurt, de gedeelde waarden binnen een team. En misschien nog meer zelfs over de méns die maakt dat die resultaten gehaald worden. Als die zich verbonden voelt met zijn teamgenoten en met de gezamenlijke doelen, is voldaan aan een belangrijke voorwaarde. Zitten mensen ook nog op de juiste plek en zijn ze met de juiste dingen bezig? Dan zie je het wij-gevoel en de energie binnen het team verder toenemen. En paradoxaal genoeg heb je daar ook een van de grootste risico’s te pakken.

Me-time

Wie zich uit verbondenheid en bevlogenheid volledig inzet voor teambelang en teamresultaten, loopt het risico over zijn grenzen heen te gaan. Met name als er zich een opwaartse groepsdruk ontwikkelt met betrekking tot te verrichte inspanningen. Je werkt hard, je werkt lang en je werk gaat telkens voor. Als je hierin meegaat, put je je energiereserves langzaam maar zeker uit. Je hebt tijd nodig om te herstellen en op te laden. In het groot doe je dat bijvoorbeeld door een opleiding of training te volgen. In het klein door je werktijden binnen de perken te houden en te zorgen voor korte pauzes en beweging.

Team-wise

Gezond werken verdient een vaste plaats op de teamagenda. Wat kun je samen doen aan stressvermindering en vitaliteitsverbetering? Verstandige teams sturen niet alleen op resultaten, maar ook op inspiratie, energie en duurzame inzetbaarheid. Ze zorgen voor afspraken en handvatten waar mensen concreet mee aan de slag kunnen. En helpen elkaar zich te houden aan goede voornemens!

Meer weten over hoe je de competentie zelfsturing kunt ontwikkelen? Bel Gery Groen: 071-301 2841. Of stel je vraag via dit formulier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok