Hoe wordt zelfsturing een succes?
De focus van zelfsturende teams
Als zelfsturende teams van start gaan, ligt de focus vaak op resultaat. Dat zal minimaal hetzelfde moeten zijn als in de situatie mét leidinggevende. Liefst beter. In de praktijk is het niet vanzelfsprekend dat efficiency én effectiviteit stijgen. Eerst moet de basis op orde zijn.
Voorbereiding en een consistent geheel van werkafspraken verdienen alle aandacht vóórdat een zelfsturend team van start gaat. De stevigheid van dit fundament voor effectief teamwerk kun je nalopen aan de hand van een aantal vragen:
- Is de visie helder?
- Weten we waar we op uit zijn?
- Wat zijn de gewenste resultaten?
- Hebben we afspraken over besluitvorming, communicatie en onderling gedrag?
- Hoe willen we omgaan met afwijkingen, knelpunten en klachten?
Waarden delen
Gedeelde waarden vormen de ‘lijm’ voor verbinding tussen persoonlijke belangen en het teambelang. Een aantal waarden kun je zien als basis(voor)waarden. Verantwoordelijkheid is de bereidheid om zélf aan zet te zijn; om de oorzaak van missers niet bij een ander te zoeken. Open communicatie betekent dat je luistert om te willen bijdragen (niet om je eigen mening te verkondigen). Dat teamleden elkaar kunnen aanspreken en zorgen voor waardevolle interactie. Persoonlijk leiderschap maakt dat je proactief bent en gerichte actie neemt. Keuzes maakt op basis van wat wérkt. En congruentie zorgt voor schone relaties. Walk your talk én: herstel als dat een keer niet gelukt is.
De mens centraal
Zelfsturing gaat niet alleen over de taken en de resultaten. Het gaat ook over de context waarbinnen dat gebeurt, de gedeelde waarden binnen een team. En misschien nog meer zelfs over de méns die maakt dat die resultaten gehaald worden. Als die zich verbonden voelt met zijn teamgenoten en met de gezamenlijke doelen, is voldaan aan een belangrijke voorwaarde. Zitten mensen ook nog op de juiste plek en zijn ze met de juiste dingen bezig? Dan zie je het wij-gevoel en de energie binnen het team verder toenemen. En paradoxaal genoeg heb je daar ook een van de grootste risico’s te pakken.
Me-time
Wie zich uit verbondenheid en bevlogenheid volledig inzet voor teambelang en teamresultaten, loopt het risico over zijn grenzen heen te gaan. Met name als er zich een opwaartse groepsdruk ontwikkelt met betrekking tot te verrichte inspanningen. Je werkt hard, je werkt lang en je werk gaat telkens voor. Als je hierin meegaat, put je je energiereserves langzaam maar zeker uit. Je hebt tijd nodig om te herstellen en op te laden. In het groot doe je dat bijvoorbeeld door een opleiding of training te volgen. In het klein door je werktijden binnen de perken te houden en te zorgen voor korte pauzes en beweging.
Team-wise
Gezond werken verdient een vaste plaats op de teamagenda. Wat kun je samen doen aan stressvermindering en vitaliteitsverbetering? Verstandige teams sturen niet alleen op resultaten, maar ook op inspiratie, energie en duurzame inzetbaarheid. Ze zorgen voor afspraken en handvatten waar mensen concreet mee aan de slag kunnen. En helpen elkaar zich te houden aan goede voornemens!
Meer weten over hoe je de competentie zelfsturing kunt ontwikkelen? Bel Gery Groen: 071-301 2841. Of stel je vraag via dit formulier.