Invloed op succes
Wat we kunnen leren van de Olympische shorttrackploeg
We hebben nogal wat medailles gewonnen op de Olympische Spelen deze winter. Vooral bij het shorttrack schaatsen waren er verrassingen. Althans: voor ons als publiek. Voor de shorttrackers, de bondscoach en de technische staf niet. Zij hebben zeker meer dan 4 jaar planmatig toegewerkt naar dit resultaat. Ieder vanuit een eigen rol en verantwoordelijkheid. En ja, het heeft veel medailles opgeleverd maar soms ook grote teleurstelling omdat een griep de conditie ondermijnde of de schaats net even verkeerd neer werd gezet en de schaatser uitgleed.
Teamwerk
De shorttrack schaatsers zijn uiteindelijk de mensen die op het podium staan. Daar komen zij terecht door jarenlang dag in dag uit te trainen op alles wat nodig is om “een goede shorttracker” te worden. Om het team van shorttrackers heen staat een groep mensen die ieder vanuit zijn of haar eigen professie bijdraagt aan dat succes. Een bondscoach, een assistent bondscoach, wetenschappers voor techniek- en materiaalontwikkeling, voedingsdeskundigen, krachttrainers, coaches voor de mentale begeleiding en vast nog veel meer mensen. Na de laatste Spelen in 2014 is er geëvalueerd en zijn de plannen voor de Spelen in 2018 vastgesteld op Bondsniveau. De schaatsers maken op persoonlijk niveau plannen voor de toekomst en samen met de diverse teams worden de plannen stap voor stap uitgevoerd, geëvalueerd en keer op keer bijgestuurd. De bondscoach heeft hierin een verbindende rol. Hij laat iedereen op het juiste moment de beste bijdrage leveren om optimaal succes te krijgen. Hij spreekt mensen aan op het niet nakomen van gemaakte afspraken. Hij is aanspreekbaar als hij zelf zijn afspraken niet nakomt. Hij stimuleert en motiveert ook als er tegenslag is door bijvoorbeeld een blessure. Met als uiteindelijk resultaat: 4 medailles en tweede op de Olympische ranglijst na de Koreanen die heer en meester zijn in deze sport. Hoe kunnen we deze aanpak vertalen naar ons werk?
Invloed op succes
Hoewel we op het werk niet de competitie met elkaar aangaan, is er wel een vergelijking te trekken met het shorttrack succes. Die vergelijking gaat dan over de vraag hoe we planmatig toewerken naar het behalen van onze gewenste resultaten. Die resultaten kunnen dan gaan om het behalen van een bepaalde omzet maar ook over het aantrekken van nieuwe klanten, het zo efficiënt mogelijk verzorgen van patiënten, een klanttevredenheid van 8 punten, het opzetten van een nieuw digitaal programma of het in de markt zetten van een nieuw product. Deze resultaten worden behaald door de mensen die er aan (samen)werken. Belangrijk hierbij is dat er een gezamenlijk doel wordt bepaald waar mensen zich aan kunnen committeren. Het liefst een SMART gesteld doel waar elke medewerker vanuit zijn of haar eigen kennis, ervaring en specialiteit een bijdrage aan kan leveren.
Een SMART gesteld doel vraagt om een plan van aanpak op organisatie-, team- en persoonlijk niveau. Een leidinggevende heeft in dit hele plan een eigen opdracht: de grote lijn in de gaten houden, medewerkers begeleiden in het behalen van hun persoonlijke doelen, het team begeleiden in het samenwerken en het geheel weer afstemmen op de andere organisatie onderdelen. Een leidinggevende kan je zien als de bondscoach. De medewerker is dan de shorttracker. Om een medewerker zo goed mogelijk te laten functioneren, zal een leidinggevende het gesprek aangaan over wat de medewerker nodig heeft om zo succesvol mogelijk te zijn. Hij kan dan allerlei technieken inzetten om dit gesprek mogelijk te maken en beweging in de voortgang te houden. De medewerker zal op zijn beurt aangeven waar hij tegen aanloopt en wat hij denkt dat nodig is om te doen wat is afgesproken en samen met collega’s de stappen te zetten die nodig zijn om het resultaat te halen.
De succesvolle leidinggevende
Zoals de bondscoach een gereedschapskist heeft om te sturen en bij te sturen op de opdracht en de gemaakte afspraken, zo heeft de leidinggevende die ook nodig. Een gereedschapskist is onder meer gevuld met kennis van zaken, ervaring in het werk en leidinggevende vaardigheden. Daarnaast zijn coachingsgvaardigheden belangrijk en zouden ook deel uit moeten maken van je gereedschapskist. Je beschikt dan over vaardigheden om jezelf als middel in te zetten om je medewerkers te stimuleren het beste uit zichzelf te halen, om bij te dragen aan het succes. Met die vaardigheden leer je weten wie jij bent, zien wat het effect is van jouw manier van leidinggeven, zien dat er een gewenst effect is en weten wat jij anders kunt doen als het resultaat net iets anders is dan je wilt. Een succesvolle leidinggevende is bereid om zijn of haar eigen functioneren met regelmaat tegen het licht te houden.
De succesvolle medewerker
Zoals de shorttrackers jaar in jaar uit hard getraind hebben om het succes afgelopen winter binnen te halen, zo werken de medewerkers dag in dag uit aan de opdrachten en resultaten. Zij putten uit hun eigen gereedschapskist. Onder andere gevuld met opleiding, kennis, ervaring en techniek. Weten wie jezelf bent en wat je nodig hebt om optimaal te kunnen functioneren is een belangrijke randvoorwaarde voor succes. Als jij als medewerker je bewust bent van hoe jij “in elkaar steekt” dan kun jij dit inzetten om je werk zo goed en optimaal mogelijk te doen. Dus niet wachten met nadenken over wat jij zou willen doen of tot je leidinggevende dat vraagt, maar zelf reflecteren en nadenken over wat jij wilt en dan in actie komen. Want actie is de brandstof tot succes!
Samen succes maakbaar maken
Het mag duidelijk zijn dat succes gemaakt wordt door mensen die (samen)werken. Mensen die weten waar ze voor staan, wat ze kunnen, wat ze willen leren en wat ze nodig hebben om “fit” te blijven. Dat geldt voor leidinggevenden én medewerkers zoals dat ook voor de bondscoach en de shorttrackers en al die anderen in hun omgeving geldt. Jezelf én elkaar scherp houden zodat het geplande succes stap voor stap, mijlpaal voor mijlpaal binnengehaald kan worden. En ja, je hebt ook veerkracht nodig om te kunnen omgaan met tegenslagen die zeker voorbij zullen komen. Wie ben jij in deze opdracht? Wat zou jij willen leren over jezelf? Over je sterke kanten en je valkuilen? En hoe ga je dat aanpakken zodat je dat succes kunt behalen? Misschien ontmoeten wij je bij onze opleiding Resultaatgericht Coachen.