Jobcrafting
Een betere aansluiting tussen je baan en jezelf
Wat moet je doen als je niet tevreden bent over je baan? Wegwezen nu de arbeidsmarkt vrij gunstig is? Of kijken wat er anders kan worden aan je baan? Eén ding is zeker: als je niet tevreden bent, moet je de zaken op een rijtje zetten. En als je wel tevreden bent? Ook. Want waarom zou je wachten met een mogelijke verhoging van je arbeidsvreugde totdat deze eerst gedaald is beneden een bepaald niveau? Het is belangrijk om van tijd tot tijd kritisch kijken naar de inhoud van je werk en naar de realiteit van je werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat jij de baan hebt in plaats van de baan jou.
Vorm en zin geven
Aan met name jongere werknemers –zeg de millennials– hoeft deze gedachte niet te worden uitgelegd. Anders dan de generaties voor hen hebben zij een grote bereidheid om zichzelf een lastige vraag te stellen over hun werksituatie. Leidt dat tot meer jobhoppen bij deze groep? Ja, maar hoppen is niet de enige richting waarin zij de oplossing zoeken. Steeds meer wordt gekeken naar het alternatief: job crafting. Geen verandering van werkgever maar bewust een andere vorm geven aan je bestaande baan. Dat kan door er nieuwe taken bij te nemen en eventueel bepaalde taken onder te brengen bij iemand anders. De baaninhoud verandert ook door actief te investeren in de relaties met mensen op het werk. Verrijking van de werkomgeving maakt dat het werk op zich meer wordt beleefd als zinvol.
Craft before you hop
Een derde manier om meer verbinding te ervaren met de bestaande baan is de volgende: bewust veranderen van het persoonlijke perspectief op de functie(s). Verandering van de eigen kijk is vooral belangrijk omdat elke baan wel taken omvat, waar een mens niet zo blij van wordt. Als je deze categorie taken leert zien als een bijdrage aan iets waarvoor je wel graag warmloopt, dan heb je er minder last van. Het grote pluspunt van job crafting is dat het individu zichzelf gaat beschouwen als oorzaak van de omstandigheden. Uiteraard niet als enige oorzaak, maar wel als relevante factor. Alsnog kan het dan zo zijn, dat na diverse crafting-inspanningen de medewerker besluit om te vertrekken. Echter, wie door job crafting een beter beeld heeft van wat hij of zij wil, kan veel gerichter vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. So, craft before you hop.
Structuur bevorderen
Met job crafting geven mensen praktisch antwoord op drie vragen: waaraan wil ik bijdragen, wat wil ik doen en hoe wil ik dat? Het is een individueel proces, waarvoor ruimte moet zijn op team- en organisatieniveau. En behalve ruimte ook een zekere begrenzing. Want alle voorkeuren, talenten, aversies en competenties moeten wel zo op elkaar aansluiten, dat het werkt voor iedereen. Dat zal niet gaan als iedereen voor zich aan zijn functie schaaft of er taken aan toevoegt. Kortom er is een structuur, zo je wilt een cultuur, nodig die alle individuele invullingen weet te verenigen met de gezamenlijke doelen. Hoe kan een manager of de directie zo’n structuur bevorderen? Dat is een vraag die CiEP graag bespreekt met elke leidinggevende die graag ziet, dat zijn of haar mensen langer vitaal blijven in hun werkende leven. Om te beginnen langer, vitaal in de eigen organisatie.
Heeft u vragen? Stel ze hier.