U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Jobcrafting

Jobcrafting

Jobcrafting

Een betere aansluiting tussen je baan en jezelf

Wat moet je doen als je niet tevreden bent over je baan? Wegwezen nu de arbeidsmarkt vrij gunstig is? Of kijken wat er anders kan worden aan je baan? Eén ding is zeker: als je niet tevreden bent, moet je de zaken op een rijtje zetten. En als je wel tevreden bent? Ook. Want waarom zou je wachten met een mogelijke verhoging van je arbeidsvreugde totdat deze eerst gedaald is beneden een bepaald niveau? Het is belangrijk om van tijd tot tijd kritisch kijken naar de inhoud van je werk en naar de realiteit van je werkomgeving. Dit zorgt ervoor dat jij de baan hebt in plaats van de baan jou.

Vorm en zin geven

Aan met name jongere werknemers –zeg de millennials– hoeft deze gedachte niet te worden uitgelegd. Anders dan de generaties voor hen hebben zij een grote bereidheid om zichzelf een lastige vraag te stellen over hun werksituatie. Leidt dat tot meer jobhoppen bij deze groep? Ja, maar hoppen is niet de enige richting waarin zij de oplossing zoeken. Steeds meer wordt gekeken naar het alternatief: job crafting. Geen verandering van werkgever maar bewust een andere vorm geven aan je bestaande baan. Dat kan door er nieuwe taken bij te nemen en eventueel bepaalde taken onder te brengen bij iemand anders. De baaninhoud verandert ook door actief te investeren in de relaties met mensen op het werk. Verrijking van de werkomgeving maakt dat het werk op zich meer wordt beleefd als zinvol.

Craft before you hop

Een derde manier om meer verbinding te ervaren met de bestaande baan is de volgende: bewust veranderen van het persoonlijke perspectief op de functie(s). Verandering van de eigen kijk is vooral belangrijk omdat elke baan wel taken omvat, waar een mens niet zo blij van wordt. Als je deze categorie taken leert zien als een bijdrage aan iets waarvoor je wel graag warmloopt, dan heb je er minder last van. Het grote pluspunt van job crafting is dat het individu zichzelf gaat beschouwen als oorzaak van de omstandigheden. Uiteraard niet als enige oorzaak, maar wel als relevante factor. Alsnog kan het dan zo zijn, dat na diverse crafting-inspanningen de medewerker besluit om te vertrekken. Echter, wie door job crafting een beter beeld heeft van wat hij of zij wil, kan veel gerichter vragen stellen tijdens het sollicitatiegesprek. So, craft before you hop.

Structuur bevorderen

Met job crafting geven mensen praktisch antwoord op drie vragen: waaraan wil ik bijdragen, wat wil ik doen en hoe wil ik dat? Het is een individueel proces, waarvoor ruimte moet zijn op team- en organisatieniveau. En behalve ruimte ook een zekere begrenzing. Want alle voorkeuren, talenten, aversies en competenties moeten wel zo op elkaar aansluiten, dat het werkt voor iedereen. Dat zal niet gaan als iedereen voor zich aan zijn functie schaaft of er taken aan toevoegt. Kortom er is een structuur, zo je wilt een cultuur, nodig die alle individuele invullingen weet te verenigen met de gezamenlijke doelen. Hoe kan een manager of de directie zo’n structuur bevorderen? Dat is een vraag die CiEP graag bespreekt met elke leidinggevende die graag ziet, dat zijn of haar mensen langer vitaal blijven in hun werkende leven. Om te beginnen langer, vitaal in de eigen organisatie.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok