Stilstaan bij wat snelheid doet
Lean, Agile, Scrum
Langzamer zijn, zo hebben we geleerd, zit in de hoek van verliezen. Daarom kunnen mensen emotioneel reageren wanneer ze even niet de snelste zijn. Ga maar eens op de Mont Ventoux met een elektrische fiets vrolijk fluitend wat wielrenners passeren. Dan zal je zeker wat horen! Mensen nemen snelheid serieus. Ook organisaties zijn begrijpelijkerwijs altijd bezig met het streven om iets sneller gedaan te krijgen. Anders gezegd, zo weinig mogelijk tijd (en energie) zien te besteden aan het realiseren van de gewenste resultaten. Dit probeert men onder andere te bereiken door het hanteren van procesprincipes onder de vlag van Lean of van Agile, al of niet ingevuld met een managementmethode als Scrum. Waar dit soort principes/methodes zijn ingevoerd, zie je vaak dat een gewenst resultaat sneller bereikt wordt. Helaas zien we tegelijkertijd ook een toename van ongewenste resultaten. Medewerkers die chronisch overbelast zijn. En collega’s die worden buitengesloten wegens het niet kunnen meekomen in het team.
Vangrail, rotonde, verkeersdrempel
Deze ongewenste resultaten zijn geen reden om op te houden met Lean/Agile en Scrum. We hebben immers ook niet de auto’s afschaft, vanwege de verkeersongelukken. Maar in de loop van de tijd zijn er wel vangrails aangelegd, plus rotondes en verkeersdrempels. Zoiets zal ook nodig zijn als een organisatie medewerkers en teams aan wil zetten tot een steeds hoger tempo. Er is een feitelijke begrenzing aan wat iemand kan hebben. En gedwongen worden tot afhaken ráákt een persoon; meestal harder dan de organisatie zich wil realiseren.
Daar kun je mee thuiskomen
Een organisatie die de volle inzet vraagt van zijn mensen, staat voor de vraag of zij mensen ook accepteert in hun volledigheid. Dat betekent niet alleen oog hebben voor de mate waarin de organisatiedoelstellingen worden gerealiseerd, maar ook voor de consequenties van snelheid voor het individuele en collegiale welbevinden. Wat is een tempo waarmee een teamlid kan thuiskomen; waarmee hij of zij weer fris naar het werk kan? Het gaat niet om resultaat na 3 weken, maar gedurende een heel werkzaam leven. Juist als je ergens wilt komen, moet je stilstaan bij wat snelheid kan doen met mensen.
Heeft u vragen? Stel ze hier.
Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.