U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Te veel en te druk

Te veel en te druk

Te veel en te druk

Universitair docent dr. Eelco Runia liet in een open brief weten waarom hij zijn ontslag had ingediend bij zijn werkgever. Hij vertelt over de druk die hij ervaart als universitair docent en wat daar, naar zijn mening, aan ten grondslag ligt. Als wij het even zeer kort mogen samenvatten komt dat vooral neer op: té veel en té druk met van alles. Het schuurt tussen enerzijds de ambities op verschillende vlakken vanuit de overheid, de werkgever, de student, de docent en de wetenschapper en anderzijds de (beperkte) tijd die er is om aan deze eisen en verwachtingen te werken. Ook als je niet in het onderwijs en/of de wetenschap werkt, herken je misschien het gevoel dat er door verschillende belanghebbenden veel van jou wordt gevraagd. Hoe kan je invloed uitoefenen op de vragen en opdrachten die op je afkomen? Of heb je het idee dat dat helemaal niet mogelijk is?

Invloed uitoefenen

Hoe de zaken er ook voor staan, het is een feit dat we slechts beperkte invloed hebben op de omgeving om ons heen. We zien, horen en lezen veel over van alles. Dichtbij en wat verder weg. Er zijn zaken die ons niet raken en zaken die dat wel doen. Zaken waar we ons druk over maken en waar we ons het liefste mee bemoeien omdat we het anders willen. In de jaren 70 zag je her en der posters met de spreuk “verander de wereld, begin bij jezelf!”. Misschien denk je wel: “Leuk hoor zo’n uitspraak als er zoveel te doen en zo weinig tijd is”. Of: “Wat kan ik er aan doen dat er zoveel op mijn bord ligt als iedereen maar blijft vragen om meer te doen?”. Toch is dit een pleidooi voor deze spreuk. Om wat handvatten aan te dragen die het mogelijk maken om op een nieuwe manier om te gaan met té veel en té druk.

Slim kiezen

Zie het een beetje als het gevecht tussen David en Goliath. David moest slim zijn en slim handelen om Goliath de baas te worden. Dat betekende dat hij ander gedrag moest aanwenden dan hij gewend was. Gedrag gebaseerd op zijn doel. Als je in het onderwijs werkt, heb je te maken met veel partijen: leerlingen, studenten, ouders, collega’s, de directeur, de overheid en de verwachtingen van de maatschappij. Het is een kunst om in de dagelijkse praktijk precies dat te doen waar iedereen tevreden mee is zonder dat je zelf aan het eind van de dag uitgeteld op de bank ligt. Goliath kan je niet verslaan én het is de moeite waard om te kijken waar jij zelf wat kan doen om het wat gemakkelijker te maken voor jezelf. Dat vraagt misschien wel om ander gedrag. Gedrag gebaseerd op persoonlijke waarden en professionele keuzes.

Weer even terug naar dr. Runia. In zijn brief kan je lezen dat hij veel heeft nagedacht en heeft geprobeerd om er voor te zorgen dat het voor hem zou kunnen werken. Hij heeft een voor hem zeer overwogen keuze gemaakt. Hij laat het geluid horen dat veel van zijn collega’s delen en is daarmee stem voor hen. Het is van groot belang dat de werkdruk in het onderwijs aangepakt wordt. Onderwijs is een belangrijke spil in onze maatschappij. Het is de toekomst van onze kinderen, ons land en de wereld.

Even stil staan 

Als organisatie werken wij veel samen met het onderwijs. Wij ontmoeten zeer betrokken en gedreven mensen die het graag anders willen doen maar niet weten waar ze moeten beginnen. Volgens ons begint het altijd met tijd te maken om stil te staan en te kijken. Waar sta ik, waar ben ik en wat wilde ik heel graag. Om dan het heft in handen te nemen en te beginnen met op te ruimen (zoals schone inboxen en bureau’s). Om dan te kijken naar het eigen gedrag en bewust te worden van wat we doen in reactie op té druk en té veel. Zoals bijvoorbeeld harder gaan werken, overwerken, minder kwaliteit leveren dan we willen. Om dan nieuw gedrag aan te leren dat ons support in ons leven. Eén ding is duidelijk: gedrag veranderen kost tijd. Die tijd ga je alleen investeren als je weet wat het jou moet gaan opleveren. Wat wil jij dat die verandering jou oplevert? Een betere balans tussen werk-jezelf-privé? Verbetering van de kwaliteit van het werk dat je aflevert? Tijd om die dingen te doen waar je nu geen tijd voor vrij kunt maken? Of wil je meer ontspannen en met plezier werken? Maak er een pakkend en uitdagend doel van en gun jezelf de tijd. Vooral als je het gevoel hebt dat het echt niet kan. Succes, geniet van de reis en als je een gids nodig hebt: bel ons!

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok