Uitstelgedrag verslaan
GROTE OVERWINNING IS NIET MOGELIJK. TOTALE OVERWINNING WEL.
Uitstelgedrag is een destructieve gewoonte. En met name rond een jaarwisseling voelen veel mensen de drang om hun destructieve gewoonten keihard aan te pakken in één grandioos voortrollende beweging. Begrijpelijk, maar die frontale aanval met als doel de Grote Overwinning te behalen is niet de meest effectieve manier.
Effect van beperkte intenties
Professor Tim Pychyl (Carleton University, Canada) houdt zich al jaren bezig met de ontrafeling en bestrijding van uitstelgedrag. Zijn advies: ga zo gauw mogelijk van heldhaftige, verheven doelintenties, naar beperkte intenties op uitvoeringsniveau. Bijvoorbeeld “Voor de kerst ligt mijn boek in de winkel!” is geen gedachte, die werkelijk aanzet tot het schrijven ervan. Dit wel: “Als het morgen regent, ga ik de inleiding schrijven van hoofdstuk 3, zodat ik maandagavond met het hoofdstuk verder kan.” Die regenvoorwaarde is een voorbeeld van een “externe clue”. Het klinkt misschien gek, maar mensen beginnen makkelijker aan een klus als een voorwaardelijke omstandigheid (i.c. regen) zich voordoet. Een hersendingetje.
Groot doel schrikt af
De concrete intentie om inleiding H3 te schrijven, garandeert natuurlijk niet dat het boek volgens schema in de winkel zal liggen. Maar het verhoogt wel de kans dat het boek (eventueel wat maanden erna) inderdaad gedrukt wordt. Daarentegen verkleint het heldhaftige nog-voor-de-kerst!-voornemen juist die kans. Zeker in de perceptie van chronische uitstellers lijken verheven, grote doelen verder weg, dan ze werkelijk zijn. Bovendien liggen meer angst en onlustgevoelens op de loer bij grote doelen. Wat als het niet lukt voor de kerst? De uitsteller besluit dan plechtig een datum als 1 januari te nemen, ervaart direct de opluchting van de verschoven deadline en viert dit fantastische gevoel door niet te gaan schrijven. Héérlijk, even rust na al die spanning…
Uitdoven van mañana-verslaving
Zo geniepig werkt uitstelgedrag. Na het verschuivingsbesluit volgt altijd een kortdurend maar o zo aangenaam gevoel. Beloning: het stevigste anker van gewoonten! Toch lukt het ook doorgewinterde uitstellers om structureel een eind te maken aan hun mañana-verslaving.
Wil je meer weten hoe je uitstelgedrag structureel kunt aanpakken? Neem dan contact op met Gery Groen: 071-301 28 41 of vul het contactformulier in.
Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.