U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Uitstelgedrag verslaan

Uitstelgedrag verslaan

Uitstelgedrag verslaan

GROTE OVERWINNING IS NIET MOGELIJK. TOTALE OVERWINNING WEL.

Uitstelgedrag is een destructieve gewoonte. En met name rond een jaarwisseling voelen veel mensen de drang om hun destructieve gewoonten keihard aan te pakken in één grandioos voortrollende beweging. Begrijpelijk, maar die frontale aanval met als doel de Grote Overwinning te behalen is niet de meest effectieve manier.

Effect van beperkte intenties

Professor Tim Pychyl (Carleton University, Canada) houdt zich al jaren bezig met de ontrafeling en bestrijding van uitstelgedrag. Zijn advies: ga zo gauw mogelijk van heldhaftige, verheven doelintenties, naar beperkte intenties op uitvoeringsniveau. Bijvoorbeeld “Voor de kerst ligt mijn boek in de winkel!” is geen gedachte, die werkelijk aanzet tot het schrijven ervan. Dit wel: “Als het morgen regent, ga ik de inleiding schrijven van hoofdstuk 3, zodat ik maandagavond met het hoofdstuk verder kan.” Die regenvoorwaarde is een voorbeeld van een “externe clue”. Het klinkt misschien gek, maar mensen beginnen makkelijker aan een klus als een voorwaardelijke omstandigheid (i.c. regen) zich voordoet. Een hersendingetje.

Groot doel schrikt af

De concrete intentie om inleiding H3 te schrijven, garandeert natuurlijk niet dat het boek volgens schema in de winkel zal liggen. Maar het verhoogt wel de kans dat het boek (eventueel wat maanden erna) inderdaad gedrukt wordt. Daarentegen verkleint het heldhaftige nog-voor-de-kerst!-voornemen juist die kans. Zeker in de perceptie van chronische uitstellers lijken verheven, grote doelen verder weg, dan ze werkelijk zijn. Bovendien liggen meer angst en onlustgevoelens op de loer bij grote doelen. Wat als het niet lukt voor de kerst? De uitsteller besluit dan plechtig een datum als 1 januari te nemen, ervaart direct de opluchting van de verschoven deadline en viert dit fantastische gevoel door niet te gaan schrijven. Héérlijk, even rust na al die spanning…

Uitdoven van mañana-verslaving

Zo geniepig werkt uitstelgedrag. Na het verschuivingsbesluit volgt altijd een kortdurend maar o zo aangenaam gevoel. Beloning: het stevigste anker van gewoonten! Toch lukt het ook doorgewinterde uitstellers om structureel een eind te maken aan hun mañana-verslaving. 

Wil je meer weten hoe je uitstelgedrag structureel kunt aanpakken? Neem dan contact op met Gery Groen: 071-301 28 41 of vul het contactformulier in.

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

 
Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok