Vertrouwen
De basis voor (prettig) samenwerken
Wij werken regelmatig met teams die aandacht willen besteden aan de manier waarop ze samenwerken. Samenwerken is niet iets dat vanzelfsprekend lukt en tot succes leidt. Laten we ons licht eens schijnen op vertrouwen als basis voor een goede samenwerking. Als mensen elkaar vertrouwen is het mogelijk om een gezonde discussie te voeren, afspraken te maken, aangesproken te worden en de ander aan te spreken om samen het beste uit het team te halen. Wat zijn hiervoor nu de ingrediënten? Hoe krijg je vertrouwen en hoe zorg je dat het blijft? Vertrouwen is immers delicaat.
Bouwen aan vertrouwen
Vertrouwen vormt een goede basis voor samenwerking als teamleden zich vrij voelen om zich met hun zwakheden, fouten, angsten en gedragingen kwetsbaar op te stellen. Dat is nogal wat. Vaak redeneren we andersom. We vertrouwen mensen niet zomaar. En pas als er vertrouwen is, durven we onze kwetsbare kanten te tonen. Vertrouwen kun je echter bouwen. Hoe? Allereerst door je bewust te worden hoe jij “vertrouwt”. Vaar je vooral op je ‘gevoel’ of intuïtie? Dan is wat je ervaart bij een eerste kennismaking bepalend voor de openheid en kwaliteit van de samenwerking. Hecht je sterk aan feiten? Dan kunnen vertrouwen en samenwerking schade op lopen als er een afspraak niet wordt nagekomen. In beide situaties loop je het risico dat vertrouwen willekeurig wordt. De effectiviteit van de samenwerking hangt dan af van je beleving van het gedrag van de ander.
Wat gebeurt er als we onszelf de vraag stellen: Wat kan ík doen om vertrouwen te laten groeien? Hoe voorzichtig en open ben ik eigenlijk? Hoe betrouwbaar ben ik voor anderen? En mijn zelfvertrouwen, hoe is het daarmee gesteld?
Deel wat je bezighoudt
Teams die sterk gefocust zijn op hun taak, kúnnen uitblinken. Dat is, als de gezamenlijke inspiratie om iets moois neer te zetten, gepaard gaat met het vermogen om open en zonder oordeel te luisteren. Een collega is niet zomaar ‘tegen’ een verandering. Hij heeft misschien iets meegemaakt waardoor hij problemen voorziet waar een ander aan voorbijloopt. En als jij iets belangrijk vindt, komt dat vast ook voort uit wat je eerder hebt meegemaakt of wat je graag wilt bereiken. Door je meer te laten kennen wordt het plaatje van de persoon completer. Er kan een meer volwaardige relatie ontstaan, waarbij gekeken wordt naar de persoon als geheel. In plaats van naar minder handig of gewenst gedrag.
Deel dus wat je bezighoudt! Het zorgt voor begrip waarom je doet wat je doet en zegt wat je zegt. Verschillen van inzicht kunnen zo het vertrouwen juist een boost geven.
Redenen op de weg
Vertrouwen neemt toe naarmate betrouwbaarheid toeneemt. Dat zegt iets over het belang van het nakomen van afspraken. Van kwaliteit leveren, maar ook van fouten bespreekbaar maken om daarvan te kunnen leren. Van op tijd komen … Elke keer als je iets niet doet wat je had beloofd, kalft het vertrouwen af. Om dat te voorkomen kun je de menselijke neiging hebben om iets uit te leggen, redenen aan te dragen, te beargumenteren, of juist te negeren. Maar: stel dat iemand tien minuten te laat komt voor een vergadering. Door niets te zeggen of alle open bruggen zomaar te accepteren verandert er niets. Aan de oppervlakte is er geen probleem rond te laat komen. In de onderstroom echter zullen mensen zich ergeren omdat ze er niet op kunnen vertrouwen dat er op tijd begonnen wordt. Beter is om een gesprek te hebben over pro-activiteit. Wat er nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen er wel op tijd kan zijn. Richt de energie op hoe je met elkaar wilt samenwerken en niet op verklaringen waarom iets niet is zoals bedoeld.
Een kijkje in de spiegel
Zeggen wat er te zeggen is, vraagt om een bepaalde mate van zelfvertrouwen. Niet van het type vertrouwen van de bluf-pokeraar, maar gebaseerd op zelfkennis. Wie ben ik? Wat drijft mij? Waar komen mijn reacties en emoties vandaan? Wat zijn mijn sterke kanten en talenten? Waar zet ik die functioneel en professioneel in en waar schiet ik er mogelijk in door?
Je eigen bijdrage aan het vertrouwen binnen je team begint bij zelfkennis. Door bewustwording van je waarden, je allergieën én je valkuilen kun je bewuste keuzes maken voor gedrag wat bij je past en wat effectief is.
Wil jij ook met je team bouwen aan vertrouwen en de samenwerking verbeteren? Met een Management Drives Teamdag eindig je met concrete actiepunten voor versterking en ontwikkeling van je team.