U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Vertrouwen

Vertrouwen

Vertrouwen

De basis voor (prettig) samenwerken

Wij werken regelmatig met teams die aandacht willen besteden aan de manier waarop ze samenwerken. Samenwerken is niet iets dat vanzelfsprekend lukt en tot succes leidt. Laten we ons licht eens schijnen op vertrouwen als basis voor een goede samenwerking. Als mensen elkaar vertrouwen is het mogelijk om een gezonde discussie te voeren, afspraken te maken, aangesproken te worden en de ander aan te spreken om samen het beste uit het team te halen. Wat zijn hiervoor nu de ingrediënten? Hoe krijg je vertrouwen en hoe zorg je dat het blijft? Vertrouwen is immers delicaat.

Bouwen aan vertrouwen

Vertrouwen vormt een goede basis voor samenwerking als teamleden zich vrij voelen om zich met hun zwakheden, fouten, angsten en gedragingen kwetsbaar op te stellen. Dat is nogal wat. Vaak redeneren we andersom. We vertrouwen mensen niet zomaar. En pas als er vertrouwen is, durven we onze kwetsbare kanten te tonen. Vertrouwen kun je echter bouwen. Hoe? Allereerst door je bewust te worden hoe jij “vertrouwt”. Vaar je vooral op je ‘gevoel’ of intuïtie? Dan is wat je ervaart bij een eerste kennismaking bepalend voor de openheid en kwaliteit van de samenwerking. Hecht je sterk aan feiten? Dan kunnen vertrouwen en samenwerking schade op lopen als er een afspraak niet wordt nagekomen. In beide situaties loop je het risico dat vertrouwen willekeurig wordt. De effectiviteit van de samenwerking hangt dan af van je beleving van het gedrag van de ander.

Wat gebeurt er als we onszelf de vraag stellen: Wat kan ík doen om vertrouwen te laten groeien? Hoe voorzichtig en open ben ik eigenlijk? Hoe betrouwbaar ben ik voor anderen? En mijn zelfvertrouwen, hoe is het daarmee gesteld?

Deel wat je bezighoudt

Teams die sterk gefocust zijn op hun taak, kúnnen uitblinken. Dat is, als de gezamenlijke inspiratie om iets moois neer te zetten, gepaard gaat met het vermogen om open en zonder oordeel te luisteren. Een collega is niet zomaar ‘tegen’ een verandering. Hij heeft misschien iets meegemaakt waardoor hij problemen voorziet waar een ander aan voorbijloopt. En als jij iets belangrijk vindt, komt dat vast ook voort uit wat je eerder hebt meegemaakt of wat je graag wilt bereiken. Door je meer te laten kennen wordt het plaatje van de persoon completer. Er kan een meer volwaardige relatie ontstaan, waarbij gekeken wordt naar de persoon als geheel. In plaats van naar minder handig of gewenst gedrag.

Deel dus wat je bezighoudt! Het zorgt voor begrip waarom je doet wat je doet en zegt wat je zegt. Verschillen van inzicht kunnen zo het vertrouwen juist een boost geven.

Redenen op de weg

Vertrouwen neemt toe naarmate betrouwbaarheid toeneemt. Dat zegt iets over het belang van het nakomen van afspraken. Van kwaliteit leveren, maar ook van fouten bespreekbaar maken om daarvan te kunnen leren. Van op tijd komen … Elke keer als je iets niet doet wat je had beloofd, kalft het vertrouwen af. Om dat te voorkomen kun je de menselijke neiging hebben om iets uit te leggen, redenen aan te dragen, te beargumenteren, of juist te negeren. Maar: stel dat iemand tien minuten te laat komt voor een vergadering. Door niets te zeggen of alle open bruggen zomaar te accepteren verandert er niets. Aan de oppervlakte is er geen probleem rond te laat komen. In de onderstroom echter zullen mensen zich ergeren omdat ze er niet op kunnen vertrouwen dat er op tijd begonnen wordt. Beter is om een gesprek te hebben over pro-activiteit. Wat er nodig is om ervoor te zorgen dat iedereen er wel op tijd kan zijn. Richt de energie op hoe je met elkaar wilt samenwerken en niet op verklaringen waarom iets niet is zoals bedoeld.

Een kijkje in de spiegel

Zeggen wat er te zeggen is, vraagt om een bepaalde mate van zelfvertrouwen. Niet van het type vertrouwen van de bluf-pokeraar, maar gebaseerd op zelfkennis. Wie ben ik? Wat drijft mij? Waar komen mijn reacties en emoties vandaan? Wat zijn mijn sterke kanten en talenten? Waar zet ik die functioneel en professioneel in en waar schiet ik er mogelijk in door?

Je eigen bijdrage aan het vertrouwen binnen je team begint bij zelfkennis. Door bewustwording van je waarden, je allergieën én je valkuilen kun je bewuste keuzes maken voor gedrag wat bij je past en wat effectief is.

Wil jij ook met je team bouwen aan vertrouwen en de samenwerking verbeteren? Met een Management Drives Teamdag eindig je met concrete actiepunten voor versterking en ontwikkeling van je team.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok