U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Vervang verwachtingen door intenties

Vervang verwachtingen door intenties

Vervang verwachtingen door intenties

Voor elke geslaagde mix is basiskennis van de ingrediënten nodig. En die kennis is minder verspreid dan je zou kunnen denken. Dat grapefruitsap geen jus d’orange is en wodka geen rum, dat lijkt algemeen bekend. Maar dat een verwachting géén intentie is, dat verdient regelmatig meer uitleg.

Intentie is meer dan wensidee

Zo zijn er directies die verwachten dat teams zelfsturend kunnen opereren, “omdat” iedereen weet dat de manager die er eerst was, er niet meer is. Maar de teams in kwestie blijken niet zelfsturend te functioneren. De directie is teleurgesteld. Want haar verwachting is niet uitgekomen. Dat had anders kunnen zijn, als de directie in plaats van een verwachting een intentie gehad had met betrekking tot die zelfsturendheid. Een intentie is veel meer dan een al of niet uitgesproken wensidee over een toekomstige ontwikkeling. Anders dan bij een verwachting, kijk je bij een intentie al heel gauw naar dingen, die je zelf moet doen om het gewenste te realiseren.

Zorg voor randvoorwaarden

Bijvoorbeeld als directeur moet je ervoor zorgen dat de juiste randvoorwaarden zijn vervuld. Bij zelfsturing is er onder meer een nieuwe agendastructuur nodig. Immers met het vertrek van de manager is ook diens coördinatiefunctie verdwenen. Leden van een zelfsturend team moeten op gezette tijden met elkaar kunnen afstemmen. Als zij denken dat daarvoor structureel geen ruimte mag worden gemaakt, hoe kan dan ooit de zelfsturendheid vanuit het hoofd van de directeur doorwerken in het gedrag van teams? En zo zijn er meer randvoorwaarden.

Communiceer over wat je wil

Een verwachting kan ook onuitgesproken zijn. Een intentie nooit. Een manager die nogal spaarzaam is met mededelingen over wat hem voor ogen staat, opteert voor een scenario waarin initiatieven van medewerkers ook spaarzaam zijn. “Maar je mag toch wel verwachten dat ze…” Natuurlijk mag dat. Echter management gaat niet over wat mag, maar over ruimte maken voor communicatie over wat iedereen wil en wat daar voor nodig is. En daar wil je dus duidelijk in zijn. Te weinig communicatie in de cocktail en hij smaakt niet zoals je hoopte. Te veel verwachting bederft ook de mix.

Bewust kiezen

Zouden we op het werk misschien zelfs alle verwachtingen moeten vervangen door intenties? Logisch gezien lijkt dat zo. Maar hoe voelthet als we niks meer mogen verwachten en alles moeten beleggen via uitgesproken en -geschreven intenties? Verwachtingen raken behalve aan de teleurstelling ook aan de blijdschap. Die eerste emotie mag er zijn en die tweede moet er zijn, willen we als mens ons werk kunnen blijven  doen. Net als communicatie en intentie hoort verwachting ook in de cocktail. Maar wie Voldoening wil, kiest bewust voor een mixverhouding die effectief is.

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok