Vervang verwachtingen door intenties
Voor elke geslaagde mix is basiskennis van de ingrediënten nodig. En die kennis is minder verspreid dan je zou kunnen denken. Dat grapefruitsap geen jus d’orange is en wodka geen rum, dat lijkt algemeen bekend. Maar dat een verwachting géén intentie is, dat verdient regelmatig meer uitleg.
Intentie is meer dan wensidee
Zo zijn er directies die verwachten dat teams zelfsturend kunnen opereren, “omdat” iedereen weet dat de manager die er eerst was, er niet meer is. Maar de teams in kwestie blijken niet zelfsturend te functioneren. De directie is teleurgesteld. Want haar verwachting is niet uitgekomen. Dat had anders kunnen zijn, als de directie in plaats van een verwachting een intentie gehad had met betrekking tot die zelfsturendheid. Een intentie is veel meer dan een al of niet uitgesproken wensidee over een toekomstige ontwikkeling. Anders dan bij een verwachting, kijk je bij een intentie al heel gauw naar dingen, die je zelf moet doen om het gewenste te realiseren.
Zorg voor randvoorwaarden
Bijvoorbeeld als directeur moet je ervoor zorgen dat de juiste randvoorwaarden zijn vervuld. Bij zelfsturing is er onder meer een nieuwe agendastructuur nodig. Immers met het vertrek van de manager is ook diens coördinatiefunctie verdwenen. Leden van een zelfsturend team moeten op gezette tijden met elkaar kunnen afstemmen. Als zij denken dat daarvoor structureel geen ruimte mag worden gemaakt, hoe kan dan ooit de zelfsturendheid vanuit het hoofd van de directeur doorwerken in het gedrag van teams? En zo zijn er meer randvoorwaarden.
Communiceer over wat je wil
Een verwachting kan ook onuitgesproken zijn. Een intentie nooit. Een manager die nogal spaarzaam is met mededelingen over wat hem voor ogen staat, opteert voor een scenario waarin initiatieven van medewerkers ook spaarzaam zijn. “Maar je mag toch wel verwachten dat ze…” Natuurlijk mag dat. Echter management gaat niet over wat mag, maar over ruimte maken voor communicatie over wat iedereen wil en wat daar voor nodig is. En daar wil je dus duidelijk in zijn. Te weinig communicatie in de cocktail en hij smaakt niet zoals je hoopte. Te veel verwachting bederft ook de mix.
Bewust kiezen
Zouden we op het werk misschien zelfs alle verwachtingen moeten vervangen door intenties? Logisch gezien lijkt dat zo. Maar hoe voelthet als we niks meer mogen verwachten en alles moeten beleggen via uitgesproken en -geschreven intenties? Verwachtingen raken behalve aan de teleurstelling ook aan de blijdschap. Die eerste emotie mag er zijn en die tweede moet er zijn, willen we als mens ons werk kunnen blijven doen. Net als communicatie en intentie hoort verwachting ook in de cocktail. Maar wie Voldoening wil, kiest bewust voor een mixverhouding die effectief is.
Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.
Heeft u vragen? Stel ze hier.