Voeding en prestatie
Jaarlijks pakken zo’n 20.000 mensen bij het tankstation de verkeerde slang. Ze tanken diesel in plaats van benzine of omgekeerd. Hoe is het mogelijk, zou je denken. Maar ja, mensen hebben nu eenmaal aanleg voor het maken van contraproductieve brandstofkeuzes.
Kijk maar naar wat er gebeurt met het ontbijt of de lunch. Wat moeten we doen om onze prestaties niet meer dwars te zitten met onhandige voedingskeuzen? Voeding (en drank) heeft een direct effect op je hersenprestaties. Het effect van een bepaald type lunch kan zich makkelijk uitstrekken over een flink deel van de middag. Het effect van helemaal geen lunch ook. Om fysiek en mentaal gefocust te blijven, hebben hersenen sowieso glucose nodig. Concentratie en een lege maag, dat is doorgaans geen vruchtbare combinatie.
Kennis en kiezen
Draai dus rustig het spreekwoord om: wie niet eet zal niet werken. Maar wat moet er gegeten worden? En hoeveel? Enerzijds moeten we oppassen met voedsel dat snel zijn glucose vrijgeeft, zoals brood en pasta, omdat na de energiegolf een dip volgt. Vette voeding wordt langzamer omgezet tot een voor het lichaam bruikbare energievorm. Maar dit proces onttrekt aardig wat zuurstof aan het bloed, hetgeen weer sterk de siëstabehoefte bevordert. De meeste mensen kennen deze feiten wel. Ze weten ook dat er maaltijdkeuzen bestaan, waarmee je de nadelen ontwijkt. Echter, het valt niet altijd mee om jezelf mentaal te voeden met gedachten die leiden tot de keuze voor een verantwoorde maaltijd.
Verraderlijke gevoeligheid
Wie zich bewust is van eigen gedachten en neigingen, is eerder geneigd “verstandig” voedsel te kiezen, bijvoorbeeld die fruitsalade. Maar wie na een morgen werken wel eventjes klaar is met denken, is juist zeer gevoelig voor voedsel dat zich bevindt in de snoep- en beloningssfeer. Op zo’n moment komen de koeken en de kroketten al gauw in beeld. En er is nog iets. Minder gezonde voedselkeuzen zijn vaak ook sneller te consumeren. De hongerige, harde werker staat dus voor deze keuze: snel & lekker tegenover minder snel & verstandig-smakelijk… Even gauw (zonder nadenken) een beloning aan je bureau naar binnen werken, dat voelt efficiënt, ondanks alle kennis over de dip later en negatieve langetermijngevolgen.
Bewust plannen
Hoe kunnen we dan op een behendige manier omgaan met onze eetgewoonten en voorkeuren? Veel winst valt er te behalen door het keuzemoment en het behoeftemoment niet meer samen te laten vallen. Het helpt om ze bewust van elkaar te scheiden. Dus op het moment dat je toe bent aan eten moet je al gekozen hebben; staat al vast dat je iets gaat eten waar je je lichaam en geest mee wilt voeden en waarvan je geen spijt krijgt. In plaats van flink zijn en niet zwichten voor de verleiding, heb je al geanticipeerd en de verleiding geneutraliseerd. De basis van verstandige dingen doen ligt vaak niet in kennis maar in het kiezen voor wat werkt en bewuste planning.
Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.
Heeft u vragen? Stel ze hier.