U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Voeding en prestatie

Voeding en prestatie

Voeding en prestatie

Jaarlijks pakken zo’n 20.000 mensen bij het tankstation de verkeerde slang. Ze tanken diesel in plaats van benzine of omgekeerd. Hoe is het mogelijk, zou je denken. Maar ja, mensen hebben nu eenmaal aanleg voor het maken van contraproductieve brandstofkeuzes.

Kijk maar naar wat er gebeurt met het ontbijt of de lunch. Wat moeten we doen om onze prestaties niet meer dwars te zitten met onhandige voedingskeuzen? Voeding (en drank) heeft een direct effect op je hersenprestaties. Het effect van een bepaald type lunch kan zich makkelijk uitstrekken over een flink deel van de middag. Het effect van helemaal geen lunch ook. Om fysiek en mentaal gefocust te blijven, hebben hersenen sowieso glucose nodig. Concentratie en een lege maag, dat is doorgaans geen vruchtbare combinatie.

Kennis en kiezen

Draai dus rustig het spreekwoord om: wie niet eet zal niet werken. Maar wat moet er gegeten worden? En hoeveel? Enerzijds moeten we oppassen met voedsel dat snel zijn glucose vrijgeeft, zoals brood en pasta, omdat na de energiegolf een dip volgt. Vette voeding wordt langzamer omgezet tot een voor het lichaam bruikbare energievorm. Maar dit proces onttrekt aardig wat zuurstof aan het bloed, hetgeen weer sterk de siëstabehoefte bevordert. De meeste mensen kennen deze feiten wel. Ze weten ook dat er maaltijdkeuzen bestaan, waarmee je de nadelen ontwijkt. Echter, het valt niet altijd mee om jezelf mentaal te voeden met gedachten die leiden tot de keuze voor een verantwoorde maaltijd.

Verraderlijke gevoeligheid                                                

Wie zich bewust is van eigen gedachten en neigingen, is eerder geneigd “verstandig” voedsel te kiezen, bijvoorbeeld die fruitsalade. Maar wie na een morgen werken wel eventjes klaar is met denken, is juist zeer gevoelig voor voedsel dat zich bevindt in de snoep- en beloningssfeer. Op zo’n moment komen de koeken en de kroketten al gauw in beeld. En er is nog iets. Minder gezonde voedselkeuzen zijn vaak ook sneller te consumeren. De hongerige, harde werker staat dus voor deze keuze: snel & lekker tegenover minder snel & verstandig-smakelijk… Even gauw (zonder nadenken) een beloning aan je bureau naar binnen werken, dat voelt efficiënt, ondanks alle kennis over de dip later en negatieve langetermijngevolgen.

Bewust plannen

Hoe kunnen we dan op een behendige manier omgaan met onze eetgewoonten en voorkeuren? Veel winst valt er te behalen door het keuzemoment en het behoeftemoment niet meer samen te laten vallen. Het helpt om ze bewust van elkaar te scheiden. Dus op het moment dat je toe bent aan eten moet je al gekozen hebben; staat al vast dat je iets gaat eten waar je je lichaam en geest mee wilt voeden en waarvan je geen spijt krijgt. In plaats van flink zijn en niet zwichten voor de verleiding, heb je al geanticipeerd en de verleiding geneutraliseerd. De basis van verstandige dingen doen ligt vaak niet in kennis maar in het kiezen voor wat werkt en bewuste planning.

Klik hier voor het overzicht van alle trainingen.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok