Welke stand op de empathie thermostaat
Allemaal kennen we wel voorbeelden van een weinig empathische arts. Een medicus die de keuze voor een ingreep slechts zakelijk toelicht en weinig geduld heeft voor persoonlijke zaken, zoals de zorgen van de patiënt over de ingreep en de gevolgen. Zo’n arts ziet effectiviteit uitsluitend in termen van voortvarend kunnen handelen. Vakkennis, helder denkwerk en doelgericht handelen. Maar de patiënt is meer dan zijn medische probleem. Het bevordert de genezing als de dokter in een zekere mate meevoelt.
Empathie-burn out
Hoeveel medeleven zou een dokter op moeten brengen? Die vraag kan niet alleen beantwoord worden vanuit de behoefte van de cliënt. Want er blijkt een rechtstreeks verband te bestaan tussen uitgebreid empathisch handelen van een arts en burn-out klachten. Oorzaak: verplaatsen in een ander vraagt nogal wat van degene die zich verplaatst. Dat geldt voor de relatie medicus-cliënt maar ook voor leidinggevende-medewerker. Een leidinggevende die alleen kijkt naar de nuchtere feiten, gaat voorbij aan datgene wat maakt dat mensen hun beste beentje voorzetten: interesse, respect en waardering.
Fris klimaat
Echter, verbondenheid alleen is niet zaligmakend. Wie als leidinggevende continu een en al oor is voor de persoonlijke zorgen van de medewerkers, kan doordrenkt raken met negatieve impulsen en gedachten. Een leidinggevende heeft het nodig zich regelmatig te de-identificeren. Anders verliest hij op den duur zijn focus en energie en wordt hij vatbaarder voor angst en depressies. Daarbij kent een mate van wederzijdse koelte in de relatie ook voordelen. Een fris klimaat is goed voor de helderheid over werkafspraken en resultaten. Aandacht voor de doelen en resultaten houdt een team scherp, waardoor ruis en vertraging minder kans krijgen.
Iedereen wil resultaat
Het principe van optimale empathie verklaart dan ook de paradox bij een ‘niet lullen maar poetsen’-team, waar een ogenschijnlijk harde mentaliteit heerst, maar het personeelsverloop opvallend laag is. Een schijnbare tegenstelling biedt ook het team waar de persoonlijke gevoeligheden onafgebroken op de agenda staan en waar medewerkers om de haverklap vertrekken. Kennelijk wordt in het ‘poets-team’ wel het nodige gezegd (en gehoord). In het overgevoelige team staat de empathie-thermosstaat gewoonweg te hoog voor een prettig werkklimaat. Wie rekening houdt met een ander, mag ook kijken naar het gegeven dat die ander ook resultaat wil bereiken.
Voor een overzicht van alle trainingen, klik hier.
Heeft u vragen? Stel ze hier.