U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Welke stand op de empathie thermostaat

Welke stand op de empathie thermostaat

Welke stand op de empathie thermostaat

Allemaal kennen we wel voorbeelden van een weinig empathische arts. Een medicus die de keuze voor een ingreep slechts zakelijk toelicht en weinig geduld heeft voor persoonlijke zaken, zoals de zorgen van de patiënt over de ingreep en de gevolgen. Zo’n arts ziet effectiviteit uitsluitend in termen van voortvarend kunnen handelen. Vakkennis, helder denkwerk en doelgericht handelen. Maar de patiënt is meer dan zijn medische probleem. Het bevordert de genezing als de dokter in een zekere mate meevoelt.

Empathie-burn out

Hoeveel medeleven zou een dokter op moeten brengen? Die vraag kan niet alleen beantwoord worden vanuit de behoefte van de cliënt. Want er blijkt een rechtstreeks verband te bestaan tussen uitgebreid empathisch handelen van een arts en burn-out klachten. Oorzaak: verplaatsen in een ander vraagt nogal wat van degene die zich verplaatst. Dat geldt voor de relatie medicus-cliënt maar ook voor leidinggevende-medewerker. Een leidinggevende die alleen kijkt naar de nuchtere feiten, gaat voorbij aan datgene wat maakt dat mensen hun beste beentje voorzetten: interesse, respect en waardering.

Fris klimaat

Echter, verbondenheid alleen is niet zaligmakend. Wie als leidinggevende continu een en al oor is voor de persoonlijke zorgen van de medewerkers, kan doordrenkt raken met negatieve impulsen en gedachten. Een leidinggevende heeft het nodig zich regelmatig te de-identificeren. Anders verliest hij op den duur zijn focus en energie en wordt hij vatbaarder voor angst en depressies. Daarbij kent een mate van wederzijdse koelte in de relatie ook voordelen. Een fris klimaat is goed voor de helderheid over werkafspraken en resultaten. Aandacht voor de doelen en resultaten houdt een team scherp, waardoor ruis en vertraging minder kans krijgen.

Iedereen wil resultaat

Het principe van optimale empathie verklaart dan ook de paradox bij een ‘niet lullen maar poetsen’-team, waar een ogenschijnlijk harde mentaliteit heerst, maar het personeelsverloop opvallend laag is. Een schijnbare tegenstelling biedt ook het team waar de persoonlijke gevoeligheden onafgebroken op de agenda staan en waar medewerkers om de haverklap vertrekken. Kennelijk wordt in het ‘poets-team’ wel het nodige gezegd (en gehoord). In het overgevoelige team staat de empathie-thermosstaat gewoonweg te hoog voor een prettig werkklimaat. Wie rekening houdt met een ander, mag ook kijken naar het gegeven dat die ander ook resultaat wil bereiken.

Voor een overzicht van alle trainingen, klik hier.

Heeft u vragen? Stel ze hier.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok