U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Zelfsturende teams

Zelfsturende teams

Zelfsturende teams

“Met zelfsturende teams worden veel typische problemen in de communicatie en onderlinge verhoudingen vanzelf minder.”

Een zelfsturend team kan alleen koers houden als de stip aan de horizon er duidelijk staat. Daarbij horen goede afspraken over de route en de samenwerking. Verder zijn daarvoor nodig: de individuele bereidheid om zélf het roer te nemen én de bereidheid de ander te accepteren in die rol.

Vertreksituatie

Met bovengenoemde voorwaarden beschrijven we helaas niet de vertreksituatie waarin elk zelfsturend team van start gaat. Regelmatig begint zelfsturing onvoorbereid. Wanneer er bijvoorbeeld te weinig tijd genomen is voor voorbereiding en werkafspraken, zie je dat vertrouwen, structuren en duidelijkheid daar onder lijden. Vanouds werden problemen in die sfeer juist opgepakt door de leidinggevende. Die maakte de resultaatafspraken, hakte knopen door en was scheidsrechter als het nodig was. Dit voortaan zelf oplossen vraagt om afspraken vooraf.

Draagt het bij?

Teamwerk begint met creëren van helderheid. Neerzetten waar je als team voor STAAT (intenties) en waar je samen voor GAAT (resultaten). Langs een gedeelde visie kunnen overtuigingen, besluiten en acties gestroomlijnd worden. Deze structuur van STAAT – GAAT maakt het makkelijker om de energie te richten op de meest relevante dingen. Een vraag die altijd helpt bij het overwegen van handelingen is deze: Draagt het bij? Of draagt het niet bij?

Drie poten

Wat je wilt bereiken, moet worden geschraagd door werkafspraken over besluitvorming, communicatie en onderling gedrag. Dan weet iedereen waar hij aan toe is. Bij een ‘gewoon’ team is wel duidelijk ‘hoe we het hier doen’, zelfs al staan de afspraken niet altijd op papier. Maar als er geen leidinggevende meer is, kan het team niet zonder meer doorgaan op dezelfde manier. Er zijn nieuwe spelregels nodig om het spel te blijven spelen. Het team moet weten 1) hoe het tot besluiten kan komen, 2) hoe de benodigde informatie en afstemming is geregeld en 3) wat de normen en gedragsafspraken zijn voor het onderlinge verkeer. Ontbreekt één van deze drie poten, dan zakt bij onverwachte gebeurtenissen het bouwwerk in elkaar.

Verbinden

Zoals altijd is een goede voorbereiding het halve werk. Hoe helderder de doelen en de spelregels, hoe makkelijker het is om te zien hoe ieders individuele bijdrage daarin past, inclusief de wijze waarop individueel wordt gestuurd op inspanningen, praktische werkgewoonten en resultaten. Wijkt een teamgenoot af? Geen probleem als deze erop aanspreekbaar is en bereid om bij te sturen. Gaat iemand een deadline missen? Fijn als deze dat tijdig aangeeft, zodat anderen hun planningen er op aan kunnen passen of bij kunnen springen om de deadline als nog te halen. 

De basis op orde

Een volwassen team begint dus bij een stevig fundament. Een gemeenschappelijke taal, overeenstemming over doelen en uitgangspunten en afspraken over het HOE van werken. Er is aandacht nodig voor de teambehoeften in deze volgende levensfase. Vertrouwen, structuur en duidelijkheid zorgen ervoor dat fricties niet uitgroeien tot conflicten. Zij maken dat de in het team aanwezige slagvaardigheid en effectiviteit vrij kunnen komen.

Tips voor zelfsturende teams

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok