Zicht op je kwaliteiten of (liever) niet
Wie nadenkt over verandering van positie, kan het beste zijn aandacht daar richten waar hij de meeste invloed heeft: op zijn eigen kwaliteiten. Daaronder verstaan we –in dit geval- de niet-vakmatige eigenschappen zoals besluitvaardigheid, gevoel voor timing, inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, enz..
Van kwaliteit naar valkuil
Hoe staat het met jouw kwaliteiten? Da’s een goeie vraag. Maar deze zelf beantwoorden is niet altijd even makkelijk. Heb je bijvoorbeeld werk wat past bij je sterke kanten, dan vind je waarschijnlijk alles wat je doet ‘niet meer dan normaal’. Het is echter op zijn minst bovengemiddeld. Anderen zien vaak veel scherper waar jij echt goed in bent. Ook voor de schaduwkant van onze kwaliteiten zijn we vaak blind. Bijvoorbeeld iemand die behulpzaam is van aard, kan zomaar in de valkuil van bemoeizucht trappen; hij of zij helpt in een mate die doorschiet. “Hallo, ik ben zelf handelingsbekwaam!” zou een collega dan kunnen denken.
Waar ligt de uitdaging?
Daniël Ofman heeft een beroemd schema gemaakt: het kernkwadrant. Hierin zijn behalve kwaliteiten en valkuilen ook uitdagingen en allergieën opgenomen. Je kwaliteit is waar je opvallend goed in bent. En zoals bij alles kun je ook daar te ver in doorschieten. Je belandt dan in je valkuil. Een optimistisch mens kan bijvoorbeeld vaker zijn ogen sluiten voor problemen dan goed is. Een waardevolle aanvulling voor de kwaliteit die je al bezit, is dan om het tegenovergestelde te ontwikkelen. In dit geval zou dat realiteitszin kunnen zijn. Weinig verrassend is dat mensen die hierin doorschieten, bij de optimist juist voor kromme tenen zorgen: diegene lijkt immers overal beren op de weg te zien.
Samen sterker!
Het is interessant om aan de hand van Ofmans kernkwadranten anders te gaan kijken naar eigenschappen waar je jezelf niet direct mee identificeert. De kernkwadranten laten net als de drijfveren in CiEP Waardenprofielen zien welke schaduwzijden je gedrag heeft en welke kwaliteiten je verder kunt ontwikkelen. Je kunt beide manieren gebruiken om je kwaliteiten in samenhang met die van je collega’s te versterken en zo de kracht van je team te mobiliseren.
Inzicht in je eigen kernkwadranten? Dat kan met persoonlijke coaching.