U bevindt zich hier: Home » Nieuws » Zicht op je kwaliteiten of (liever) niet

Zicht op je kwaliteiten of (liever) niet

Zicht op je kwaliteiten of (liever) niet

Wie nadenkt over verandering van positie, kan het beste zijn aandacht daar richten waar hij de meeste invloed heeft: op zijn eigen kwaliteiten. Daaronder verstaan we –in dit geval- de niet-vakmatige eigenschappen zoals besluitvaardigheid, gevoel voor timing, inlevingsvermogen, goed kunnen luisteren, enz..

Van kwaliteit naar valkuil

Hoe staat het met jouw kwaliteiten? Da’s een goeie vraag. Maar deze zelf beantwoorden is niet altijd even makkelijk. Heb je bijvoorbeeld werk wat past bij je sterke kanten, dan vind je waarschijnlijk alles wat je doet ‘niet meer dan normaal’. Het is echter op zijn minst bovengemiddeld. Anderen zien vaak veel scherper waar jij echt goed in bent. Ook voor de schaduwkant van onze kwaliteiten zijn we vaak blind. Bijvoorbeeld iemand die behulpzaam is van aard, kan zomaar in de valkuil van bemoeizucht trappen; hij of zij helpt in een mate die doorschiet. “Hallo, ik ben zelf handelingsbekwaam!” zou een collega dan kunnen denken.

Waar ligt de uitdaging?

Daniël Ofman heeft een beroemd schema gemaakt: het kernkwadrant. Hierin zijn behalve kwaliteiten en valkuilen ook uitdagingen en allergieën opgenomen. Je kwaliteit is waar je opvallend goed in bent. En zoals bij alles kun je ook daar te ver in doorschieten. Je belandt dan in je valkuil. Een optimistisch mens kan bijvoorbeeld vaker zijn ogen sluiten voor problemen dan goed is. Een waardevolle aanvulling voor de kwaliteit die je al bezit, is dan om het tegenovergestelde te ontwikkelen. In dit geval zou dat realiteitszin kunnen zijn. Weinig verrassend is dat mensen die hierin doorschieten, bij de optimist juist voor kromme tenen zorgen: diegene lijkt immers overal beren op de weg te zien. 

Samen sterker!

Het is interessant om aan de hand van Ofmans kernkwadranten anders te gaan kijken naar eigenschappen waar je jezelf niet direct mee identificeert. De kernkwadranten laten net als de drijfveren in CiEP Waardenprofielen zien welke schaduwzijden je gedrag heeft en welke kwaliteiten je verder kunt ontwikkelen. Je kunt beide manieren gebruiken om je kwaliteiten in samenhang met die van je collega’s te versterken en zo de kracht van je team te mobiliseren.

Inzicht in je eigen kernkwadranten? Dat kan met persoonlijke coaching.

Ga terug naar nieuwsoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok