U bevindt zich hier: Home » Samenwerking en teamontwikkeling

Samenwerking en teamontwikkeling

Wanneer de kracht van een team wordt gemobiliseerd bereik je samen meer dan alle teamleden afzonderlijk zouden bereiken. Goed samenwerken is geen doel, maar een gevolg. Er is een gezamenlijke uitdaging of opdracht voor nodig, duidelijke werkafspraken en verantwoordelijkheden, heldere besluitvorming, ruimte voor constructieve bijdrage en onderling vertrouwen. In een sterk team worden problemen sneller opgelost, talenten benut, kosten bespaard en de productiviteit verhoogd.

 

 

CiEP en Management Drives bieden samen een uitgelezen instrumentarium om ingesleten gewoonten te veranderen.

Download infographic

Management Drives team

 

Wat als het niet lukt

Bij teams die niet goed functioneren, is het van belang om de oorzaak te achterhalen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat er weinig openheid is, een goed/foutcultuur of te weinig focus op de te behalen resultaten. Er ontstaan onbewuste patronen om belangrijke zaken uit de weg te gaan, of er worden machtsspelletjes gespeeld. Met behulp van Teameffectiviteitsanalyse kan worden achterhaald waar de schoen wringt.

Whitepaper: Verbetering teamresultaat

verbetering teamresultaat

Download onze whitepaper

 

Aan de slag met je team? 

Kijk dan eens naar onderstaande programma’s.

Ieder in zijn kracht

Een team bestaat uit verschillende mensen, met verschillende eigenschappen, rollen, competenties, gedrag en communicatiestijlen. Als die elkaar aanvullen en goed op elkaar zijn afgestemd, heeft het team alles in huis wat nodig is om het doel te bereiken. Is er echter te veel of te weinig – resultaatgerichtheid, structuur, betrokkenheid, tempo, noem maar op – dan beïnvloedt dat het succes van het team. We gebruiken Management Drives profielen om de kracht en valkuilen van de individuele teamleden te leren kennen en te bepalen hoe een team het best volgende stappen kan gaan zetten.

Werken aan effectiviteit

Een team komt tot bloei als er vanuit waarden gewerkt wordt, in plaats van vanuit individuele voorkeuren en afkeer. Een CiEP voor Teams programma wordt afgestemd op waar het team in te groeien heeft: vertrouwen, gezonde constructieve ‘herrie’ in de tent, walk your talk, elkaar positief bij de les houden, sturing en leiderschap. Dat is merkbaar in de energie, de kwaliteit van de werkrelaties, de mate van verbinding en betrokkenheid, een groter vermogen om te zeggen wat er te zeggen is en in de resultaten die door het team gehaald worden. Test hier en check waar je staat met je team.

 

Gedeelde waarden, gezamenlijke doelen

Teams gaan beter samenwerken als er sprake van gedeelde waarden en gezamenlijke doelen. De houding, communicatie en het gedrag van de afzonderlijke teamleden maken het mogelijk om die te vervullen en bereiken. Een Management Drives teamprofiel laat zien waar de onderlinge waarden en gedragingen elkaar versterken, aanvullen of botsen en synergie en energie kosten. Teams waarbinnen waarden en gedrag op elkaar zijn afgestemd, versterken hun fundament voor samenwerking en het behalen van inspirerende resultaten.

 Beoordelingen

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief