U bevindt zich hier: Home » Stelling 1 nieuwsbrief september

Stelling 1 nieuwsbrief september

Stelling 1 nieuwsbrief september

Ik heb tijd te kort

Tijd is een onveranderlijk fenomeen, dat jij beleeft op een individuele manier. Van jou uit gezien is het een afspraak over hoe je omgaat met de duur en volgorde van gebeurtenissen. Je kunt van alles afspreken met anderen en jezelf. Maar dit staat vast: per week zijn er 168 uur beschikbaar en elk uur kun je maar één keer besteden. Ervaar jij bij de besteding regelmatig een storend tijdtekort?

Meer tijd “maken”

Wie zegt tijd te kort te hebben, zoekt de oplossing van de disbalans in meer tijd. Dus men gaat in de pauzes doorwerken, eerder beginnen, overwerken of in de weekends de laatste dingen nog afmaken. Deze oplossing hoeft niet verkeerd te zijn, maar toegepast in structurele vorm is hij dat zeker wel. Dat komt niet door het lange (“harde”) werk op zich. Van hard werken ga je inderdaad niet dood.

Bijwerkingen

Extra tijd voor het één, betekent minder tijd voor het ander. Over het algemeen is tijd voor jezelf dan het eerste wat sneuvelt. Voor je het weet heb je een slopende gewoonte ontwikkeld. Steeds langer werken (nogmaals, daar is weinig mis mee) én steeds minder rust nemen. Dat laatste is wel funest. Hoe graag je ook je best doet, als je doordraaft krijg je uitputtingsverschijnselen. Slapeloosheid, voortijdige vermoeidheid en een kort lontje. Concentratie en het inlevingsvermogen hollen achteruit.

Tijd winnen

Voor jou is het dus vooral belangrijk om tijd voor jezelf te winnen. Niet meer of langer werken, maar slimmer werken. Leren organiseren, proactief plannen en digitaliseren. En voor wie dat allemaal al doet: gun jezelf regelmatig een pauze en beweeg. Een beetje tijd geeft je al de gelegenheid om te resetten, te reflecteren en op te laden. De lange termijnwinst is groot: gezondheid en voldoening.

Na gedane rust is het goed arbeiden

De harde werker heeft de neiging om pas tijd te nemen als al het werk gedaan is. En dat is niet verstandig. Het oude spreekwoord moeten we herzien: “Na gedane rust is het goed arbeiden.” Neem rust en beweging structureel op in je dagritme. Het optimale tijdsframe voor geconcentreerd werken is 50 minuten. Daarna een wandelingetje, praatje met een collega, een rek- en strekoefening, dat is geen luxe maar zinvolle tijdsbesteding.

Effectiviteit

Gemiddeld kan een mens per dag 8 uur productief zijn. Nu gelooft vrijwel iedereen dat hij valt in de groep van mensen, die langer productief kunnen zijn. Dat is mooi, zo’n geloof. En dagelijks 9, 10 of 11 uur serieus bezig zijn, verdient respect. Maar die overuren bewijzen totaal niet, dat men langer dan 8 uur productief is. Illustratief is de meting van de arbeidsproductiviteit in het qua werktijden beruchte Engelse bankierswezen: in de laatste 130 jaar is de productiviteit daar niet toegenomen, alle waanzin van weekenden doorwerken ten spijt (bron: FD)

Effectief werken heeft vooral te maken met kiezen. De juiste dingen doen, in plaats van alle dingen juist willen doen. Een goed gekozen verschuiving in de tijdsbesteding resulteert in een verschuiving van je tijdsbeleving. Je krijgt meer tijd voor de dingen die ertoe doen.

5 Tips voor Effectiviteit

Slimmer werken met CiEP voor jezelf of je team? Klik hier voor meer informatie.

Voor een overzicht van alle trainingen Klik hier

Heeft u vragen? Stel ze hier

Beoordelingen

RVO

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Adviseur

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief