U bevindt zich hier: Home » Stellingen zin hebben of zin maken

Stellingen zin hebben of zin maken

Stellingen zin hebben of zin maken

PAPIERWERK, VERANTWOORDING, VERGADEREN, VERSLAGLEGGING….IK MOET STEEDS VAKER ZIN MÁKEN.

De BETEKENIS van je werk is niet altijd “top of mind”. Dat is van invloed op het plezier dat je ervaart in je werk. Misschien heb je te maken met dagelijkse taken, veel vergaderen, de druk van targets, rapportages maken of te volgen protocollen. Op zich zijn die niet funest voor vreugde, maar ze kunnen je wel het zicht ontnemen op je waarde en je waarden. Het is belangrijk erdoorheen te kijken en je rol en bijdrage weer te zien.

BETEKENISVOL

Weten waaraan je bijdraagt en wat je betekent voor anderen. Dat is een belangrijke of misschien zelfs hét belangrijkste component voor ‘een gelukkig leven’. De een begint mopperend en met tegenzin aan de huishoudelijke taken. Een ander vindt het heerlijk om voor een prettige leefomgeving te zorgen en geniet er al bij voorbaat van hoe fris opgeruimd het huis straks is. 

BEWUSTZIJN → BEWUST ZIN

Bewust zijn WAAROM je bepaalde dingen doet, de ZIN of betekenis ervan voor ogen hebben. Dat zorgt voor een positieve mindset en daarmee voor positieve emoties als tevredenheid en plezier.

TIJDSBUDGET

Een willekeurige week telt 168 uur ter besteding aan activiteiten. Beschouw die uren als klompjes goud en vraag je af aan welke activiteit je ze wilt besteden. Alleen al door je af te vragen wat de opbrengst is per mogelijke activiteit vergroot je je welbevinden (vgl. Waardencirkel).

PLEZIERVERGROTING

Je kunt er zelfs een sport van maken om maximaal plezier, flow en betekenis uit je bezigheden te halen. In de positieve psychologie zijn daar eenvoudige interventies voor ontworpen (zie Complimentenoefening). Deze zorgen er aantoonbaar voor, dat mensen beter in staat zijn om te gaan met dagelijkse stress en life events.

KIEZEN VOOR VOLDOENING

Je dagelijkse werkzaamheden kun je op eenzelfde manier beschouwen. Bijvoorbeeld een inkomende mail. Die kun je op de automatische piloot openen, lezen, al dan niet beantwoorden en sluiten. Kost dat veel energie? Nee. Levert het veel voldoening op? Ook niet. Maar WEL als je het systematisch verwerken van e-mail beschouwt als een middel waarmee je zorgt voor overzicht en doorstroming.

KERS OP DE TAART

En het levert je nog meer op als je met je antwoord oprecht tracht te voorzien in de behoefte van een ander. Begin je jouw bericht ook nog eens met een bedankje of compliment dan geeft dit de kers op de taart. Daarvan smul je zelf ook mee!

Zo kun je op elk moment kiezen om BEWUST en WAARDENGEDREVEN te werken. Je bant verveling of stress uit. Jezelf en anderen het beste gunnen: dat heeft en geeft zin!

COMPLIMENTENOEFENING

Doe deze oefening eens samen met je collega’s. Je kunt ervoor kiezen hem op papier te doen, of om door de ruimte te lopen. Steeds sta je bij één iemand stil. Je geeft aan wat voor jou van waarde is aan wat de ander doet, of hoe iets wordt aangepakt. Dat mag iets praktisch zijn, maar ook iets over de sfeer of samenwerking. Als je de ander maar duidelijk maakt dat het er positief toe doet dat hij of zij er is. Niets geeft zoveel voldoening als gewaardeerd te worden om je bijdrage. Of het moet zijn dat je een ander waardering geeft!

Voor een overzicht van alle trainingen. Klik hier

Heeft u vragen? Stel ze hier

Beoordelingen

RVO

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Adviseur

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.
Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.
Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.
Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.
Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.
Casemanager BBZ/WIK

Gemeente Woudenberg

Meer overzicht gekregen en meer regie.
Klantmanager

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.
Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.
PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.
Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.
Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.
Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.
Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.
Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.
Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.
Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!
Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!
Webmaster

Meld je aan voor onze nieuwsbrief