Mentale Kracht

Mentale kracht is ontwikkeld voor de topsport. Het is het geheel van mentale vaardigheden die je in staat stellen om prestaties te leveren en je doelen te halen. Ook als het erop aankomt. Mentale kracht maakt het verschil tussen gewoon en optimaal presteren. En het goede nieuws is dat motivatie, stressmanagement, concentratie en zelfvertrouwen te trainen zijn, net als andere vaardigheden!  

Motivatie

Workshop Motivatie & Doelen stellen

Elke sporter werkt naar een bepaald doel toe: de Olympische Spelen, de wedstrijd tegen F3 de Kikkers, altijd geldt: zonder doel – geen richting.

Doelen stellen lijkt eenvoudig: we doen het immers de hele dag door, bewust en onbewust. De doelen die je nastreeft hebben grote invloed op je motivatie. Des te belangrijker is het om de juiste doelen te stellen. Dit levert plezier, enthousiasme en vertrouwen op. Andersom leidt het stellen van ‘foute’ doelen tot demotivatie, stress, burn-out of bore-out. Wat is het verschil tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie? Welke verschillende soorten doelen zijn er? Je leert de juiste doelen te stellen bij de taken die je hebt. 

 

Wat levert het je op? 

 • Bewustwording van jouw intrinsieke en extrinsieke drijfveren. 
 • Vaardigheden in het stellen van doelen. 
 • Stabiele motivatie en zelfvertrouwen.  

Stressmanagement

Workshop Spanningscontrole & Stressmanagement

“Neeeeee! Net ernaast!!!!!”

De topvoetballer die in de beslissende wedstrijd net over het doel schiet kan fantastisch voetballen, maar had waarschijnlijk zijn spanningsniveau niet op orde.  Mensen ervaren nu eenmaal stress bij het leveren van prestaties, dat is een fysiologisch gegeven. Soms helpt stress om tot de beste prestaties te komen, soms staat stress optimaal presteren in de weg. Net als in de topsport is in het bedrijfsleven het juiste spanningsniveau voor de juiste taak van belang: langdurige overspanning leidt tot burn-out, langdurige onderspanning leidt tot bore-out.

Hoe herken je stress in het moment en ga je hier handig mee? Hoe herken je chronische stress en voorkom je een burn-out? Hoe herken je onderspanning en voorkom je een bore-out?

 

Wat levert het je op? 

 • Je leert (je eigen) stress in het moment en op lange termijn te herkennen.
 • Je krijgt de tools om je eigen stressniveau te reguleren zodat je altijd het juiste spanningsniveau voor de juiste taak hebt.
 • Je verkleint de kans op een bore-out of burn-out.

Concentratie

Workshop Concentratie & Aandachtscontrole

“Jongens, koppie erbij! Concentratie!”

Makkelijker gezegd dan gedaan. We worden namelijk door veel afleiders van onze taken gehouden, soms zelfs door zaken die geen enkele prioriteit hebben. Aandachtcontrole is het vermogen om afleiders te herkennen en je aandacht op je taak te richten, waarbij het vermogen om snel te kunnen schakelen in aandacht essentieel is. Je leert meer over de werking van het brein. Je leert hoe je je aandacht op één taak richt en waarom het voor je productiviteit van belang is dagelijks meerdere momenten te hebben waarop je dat doet. 

 

Wat levert het je op? 

 • Je leert sneller afleidingen te herkennen en je aandacht weer in het moment te richten.
 • Je focust je meer op prioriteiten, waardoor je taakgerichtheid en efficiëntie groter worden.
 • Je krijgt meer gedaan, in minder tijd en ervaart minder stress over bijzaken. 

Zelfvertrouwen

Workshop Zelfvertrouwen & omgaan met belemmerende gedachten

Onze gedachten zorgen er soms voor dat we in ons werk of privé niet de keuzes maken die we eigenlijk willen maken. Je wilt graag dat idee inbrengen in de meeting, een collega van feedback voorzien of die nieuwe uitdaging aan gaan. Je twijfelt echter of het een goed idee is om dit te doen, en uiteindelijk doe je het niet. Hoe beïnvloeden onze gedachten ons gedrag? Hoe gaan we zo om met onze eigen gedachten dat ze onze prestaties niet in de weg zitten?

 

Wat levert het je op?  

 • Je krijgt inzicht in de factoren die invloed hebben op jouw zelfvertrouwen.
 • Je leert onderscheid te maken tussen ‘echt’ zelfvertrouwen en ‘vals’ zelfvertrouwen.
 • Je krijgt handvatten om te werken aan ‘echt’ zelfvertrouwen.
 • Je leert effectief reflecteren op je prestaties en om gaan met belemmerende gedachten.

Investering

Investering

De prijs van een workshop met een sportpsycholoog is minimaal € 1.500,– excl. BTW.

Klik op ‘Aanvragen’ en vul uw gegevens in, dan nemen wij contact op voor een voorstel op maat.

 

 

Trainer

Dr. Martijn Ruitenburg

(Rhoon, 1983) SPORTPSYCHOLOOG VSPN®

Na het behalen van zijn Master Bewegingswetenschappen en de Basisaantekening Sportpsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam heeft hij de Post-academische opleiding tot Praktijk Sportpsycholoog met succes afgerond. Martijn is in januari 2016 gepromoveerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Martijn is geaccrediteerd om te werken met ACT, met de Jungian Type Index (JTI) en heeft cursussen gevolgd om de Emotional Freedom Techniques (EFT) en de Psychologische Prestatie Lijst voor Sporters™ (PPLS™) te kunnen gebruiken.

Martijn kent zijn sportgeschiedenis in het voetbal. Na twee jaar in de jeugdopleiding van USV Elinkwijk te hebben gespeeld, kreeg hij op zijn 17e de kans om bij Telstar in de A1 te voetballen. Na een leerzaam jaar volgde een periode van 6 jaar in de hoofdklasse van het amateurvoetbal, eerst bij VV Noordwijk en later bij SV Geinoord Nieuwegein. Deze ervaring gebruikte Martijn o.a. om op het veld mentale training te kunnen geven aan de spelers van het Paralympisch CP voetbal team, dat deelnam aan de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro en bij het coachen van de jeugdspelers van PEC Zwolle.

Naast het begeleiden van diverse sporters, is Martijn actief als trainer Mentale Kracht.

Aanvragen Ga terug naar trainingen

Daarom CiEP

Wat maakt dat CiEP wérkt?

 • Unieke mix van training en coaching
 • Praktisch aan de slag, actief en resultaatgericht
 • On-the-job, in-company en ‘in-team’
 • Gericht op structuur én softskills
 • Blijvende gedragsverandering
 • Begeleiding door gespecialiseerde coaches
 • Meetbaar, zichtbaar en voelbaar resultaat
 • Ook online, blended en op maat!