U bevindt zich hier: Home » Blog » Alert op stress

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Alert op stress

Alert op stress

Heb je het over bewust, effectief en efficiënt werken, dan heb je het ook al snel over de tegenhanger ervan. We spreken dan over stress, werkdruk, overspannenheid en ten slotte burn-out. Die laatste lijkt misschien een andere categorie, maar is het voorspelbare gevolg van te lang te hard werken zónder tijd te nemen om weer op te laden.

Gezonde stress

Stress op zich is niet slecht voor je. Bij stress gaat het om de balans tussen controle en uitdaging. Je hebt een beetje stress nodig om alert te zijn als je een presentatie gaat houden, om je te kunnen focussen op een belangrijke taak of om een bepaalde uitdaging aan te gaan. Deze vorm van stress beschouwen we als positief.

Acute stress en aanhoudende stress

Bij onprettige of bedreigende omstandigheden komen we in een vecht/vluchtreactie terecht. In eerste instantie verkeert je lichaam in een alarmfase en maakt het adrenaline aan. Je blikveld vernauwt zich en je hart en ademhaling gaan sneller. Vroeger stelde deze toestand ons in staat om een wapen te grijpen in de strijd tegen beren en wolven, of om hard weg te rennen. Tegenwoordig wordt dezelfde reactie geactiveerd door de file, je baas, de hoeveelheid of aard van het werk, collega’s, een aanhoudende stroom mails en telefoontjes en ga zo maar door. Er ontstaat over-spanning: aanhoudende stress van het dagelijks leven. Door een overload aan werk, verwachte flexibiliteit en de eisen die persoonlijke omstandigheden aan je stellen, wordt de balans tussen je draagkracht en draaglast steeds verder verstoord.

Burn-out

Mensen die in een burn-out terechtkomen, zijn vaak hardwerkend en toegewijd. Als je zo gedreven bent dat je geen tijd meer neemt voor ontspanning en beweging, hol je je gezondheid langzaam maar zeker uit. Er is steeds wel een nieuwe ‘beer’, waar je op moet reageren. Je lichaam komt niet meer in de herstelfase terecht. Een mooie metafoor die ik laatst las, ging over topsport. We vinden het heel normaal dat een marathonloper de avond na een wedstrijd niet nóg eens zijn schoenen aantrekt om 20 kilometer te rennen. Toch doen velen in feite hetzelfde door na een lange en intensieve werkdag ’s avonds de laptop weer open te klappen om een vergadering voor te bereiden, mail bij te werken of nu eindelijk de tijd te nemen om die notitie te schrijven.

Werkgewoonten

Aan de basis van een burn-out liggen vaak oude, ineffectieve werkgewoonten. Staan we op de automatische piloot dan zullen we in tijden van stress harder gaan werken en minder pauze nemen. Vaak ook spelen niet-realistische verwachtingen of niet ingeloste beloftes een rol. Gevoelsmatig geef je meer tijd en energie dan je er aan resultaat en waardering voor terugkrijgt. In plaats van te herijken gooien we er nog een schepje bovenop om het dan wél voor elkaar te krijgen.

Weer aan de slag

Zonder heroriëntatie is de kans groot dat je na je herstel weer op de oude manier verder gaat. Bij een burn-out gaat het lichaam op de spaarstand. Je hebt geen energie meer, je kunt je moeilijk concentreren en je vergeet van alles. Emotioneel kun je minder aan, je verliest je motivatie en twijfelt over je kunnen. Zodra dat verandert en je weer zin krijgt om van alles op en aan te pakken, geeft dat zoveel vreugde dat de geleerde lessen soms al snel weer uit het oog verloren worden. Gevolg is dat men wederom thuis komt te zitten. In verschillende onderzoeken variëren de cijfers over burn-out van 1 op de 20 tot wel 1 op de 7 werknemers die ermee kampen. 

Een bewuste omslag

Wil je hier blijvend verandering in aanbrengen, dan zul je ook blijvende verandering moeten brengen in de manier waarop mensen werken. Het vraagt anders denken, ordenen, plannen, overleggen, organiseren, pauze nemen, prioriteren, kiezen, mail verwerken, presenteren en ga zo maar door. Er is een compleet nieuw persoonlijk werksysteem nodig, plus een praktische werkmethodiek voor overzicht, focus en doorstroming. Op persoonlijk vlak vraagt het een complete omslag van overgeleverd zijn aan de omstandigheden naar het ontwikkelen van de competentie zelfsturing.

Er is een wereld te winnen aan tijd, tevredenheid, trots en ontspanning.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok