U bevindt zich hier: Home » Werkdruk in het primair onderwijs

Werkdruk en stress in het primair onderwijs

Van een leraar wordt een hoop verwacht. Je moet lessen geven, de leerlingen in bedwang houden, hun huiswerk en toetsen nakijken en ook nog vergaderingen en oudergesprekken bijwonen. Het is dan ook niet vreemd dat een hoge werkdruk een prominente plek heeft op de agenda, want ruim 56% van de leerkrachten in het basisonderwijs vindt de eigen werkdruk onacceptabel. Het merendeel van de leerkrachten geeft aan dat de hoeveelheid werk te groot is en dat er te weinig tijd beschikbaar is om hun werk te doen. 

 

Symptomen van stress

Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot symptomen van stress zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34 jarigen is stressgerelateerd.

Risicofactoren

Naast te veel werk te verzetten te hebben in een te korte tijd, zijn er binnen organisaties nog meer belangrijke oorzaken aan te wijzen voor werkdruk en werkstress. Dit kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. In het onderwijs betreffen het echter vaak de te hoge taakeisen, te weinig tijd voor het uitvoeren van het werk en vooral de emotionele betrokkenheid bij het werk. Chronische werkstress kan leiden tot een burn-out. Test hier jezelf en check waar jij staat.

 

 

Infographic Werkdruk Primair Onderwijs 

Voor leerkrachten is werkdruk aan de orde van de dag; 56% vindt de eigen werkdruk onacceptabel. Lees in onze infographic hoe je jouw werkdruk beter kunt hanteren. 

Download de infographic

infographic werkdruk primair onderwijs

 

Maatschappelijk

TNO heeft onderzocht dat werkdruk in de afgelopen 20 jaar met 1,5% per jaar is toegenomen. Uit ditzelfde onderzoek blijkt ook dat het onderwijs het hoogste percentage burn-outklachten heeft van alle arbeidsmarktsectoren, ruim 21,3%. Gemiddeld in andere sectoren is dit maar 14%. Het is dan ook niet vreemd dat meer dan de helft van de werknemers werkzaam in het onderwijs jaarlijks verzuimt. Uit onderzoek van TNO blijkt dat 28% van dit verzuim een werkgerelateerde oorzaak heeft. 66% (ruim 47.000 mensen) van dit verzuimpercentage blijkt voort te komen uit psychosociale arbeidsbelasting. 

Organisatie & Kosten

Voor organisaties kan een te hoge werkdruk leiden tot een hoger verloop, meer ongelukken op de werkvloer en een grotere uitval van werknemers door ziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. 36% van het ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Ook wordt 10% van de arbeidsongevallen in verband gebracht met werkstress. Organisaties zijn in totaal 1,8 miljard euro per jaar kwijt aan werkstressgerelateerde verzuimkosten. De totale kosten voor werkgevers en overheid voor verzuim en WAO worden jaarlijks op 4 miljard geschat. Daar komen dan de indirecte kosten door productiviteits- en kwaliteitsverlies nog bovenop.

Stressvrij werken en zelfsturing

Volg een van onze trainingen

Zicht op de BV ik

CiEP helpt werkdruk en werkstress verminderen door een aantal dingen helder te maken, waar veel mensen vaak niet zo over nadenken. Vragen als:

  • Wat is er nu werkelijk belangrijk voor mij?
  • Hoeveel uur per week heb ik werkelijk te besteden?
  • Wat kan ik nu-niet-later doen?
  • Waar zeg ik NEE tegen, als ik ergens JA tegen heb gezegd?
  • Wat is de invloed van mijn automatische piloot op mijn toenemende werkdruk?

Bewust en effectief kiezen

CiEP maakt duidelijk dát er keuzen te maken zijn. Bijvoorbeeld tussen dingen die belangrijk zijn en dingen die belangrijk lijken door de tijdsdruk die erop zit. CiEP ondersteunt bij het maken van keuzes en bij een effectieve werkorganisatie, planning en communicatie om je doelen en resultaten waar te maken.

Neem contact op

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok