U bevindt zich hier: Home » Werkdruk en stress bij gemeenten

Werkdruk en stress bij gemeenten

Gemeentemedewerkers krijgen steeds meer te maken met veranderingen. Decentralisatie speelt daarin een grote rol; de overheid legt steeds meer taken neer bij gemeentes die vaak met minder budget meer moeten doen. Ook de technologische vooruitgang komt met uitdagingen – en niet alleen op de eigen werkplek. Op zichzelf staande incidenten hebben door de inzet van sociale media een heel andere, vaak grotere impact waarop de gemeente vervolgens moet inspelen. Het is dan ook niet vreemd dat bij veel gemeentes de aanpak van hoge werkdruk een prominente plek heeft op de agenda, want het ziekteverzuim stijgt en werkdruk en stress zijn daarvan veelvoorkomende oorzaken.

 

Symptomen van stress

Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot symptomen van stress zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34-jarigen is stressgerelateerd.

Risicofactoren

Risicofactoren voor werkdruk en werkstress kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. Bij gemeentes spelen in elk geval de gevolgen van de vergrijzing, de uitdagingen die de technologische vooruitgang met zich meebrengt, taakvermeerdering en taakverzwaring.

 

Whitepaper Werkdruk bij gemeenten

Voor gemeentemedewerkers is werkdruk aan de orde van de dag; 36,9% ervaart hoge tot zeer hoge werkdruk. Download onze whitepaper en lees hoe je jouw werkdruk beter kunt hanteren.

Download Whitepaper

Werkdrukmeter

Chronische werkdruk kan leiden tot stressklachten.

Vul de werkdrukmeter in en check waar jij staat.

Meet jouw werkdruk!   

 
 

Klachten en verzuim

TNO heeft onderzocht dat werkdruk in de afgelopen twintig jaar met 1,5% per jaar is toegenomen. In 2018 ervaarde 15,3% van de overheidsambtenaren en -bestuurders burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld is in andere sectoren het percentage burn-outklachten iets lager: 14%. De klachten waar het om gaat:

  • Emotioneel uitgeput 18,1%
  • Leeg voelen 33,3%
  • ’s Ochtends moe 18,5%
  • Vergt veel om met mensen te werken 14%
  • Uitgeput door werk 12,2%

Het ziekteverzuim bij gemeenteambtenaren is stijgende en ligt bijna 1,5% boven het landelijk gemiddelde. In de top 5 van meest genoemde oorzaken staan werkdruk en stress met 64% op nummer 3.

Kosten

Hoge werkdruk leidt tot meer verloop, meer ongelukken en meer uitval door ziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. De totale kosten voor werkgevers en overheid voor verzuim en WAO worden jaarlijks op 6 miljard geschat. Daar komen dan de indirecte kosten door productiviteits- en kwaliteitsverlies van nog eens 2 miljard nog bovenop.

Stressvrij werken en zelfsturing

Naar alle trainingen

Over CiEP

Positieve impact op resultaten, werksfeer en energie.

Mensen inspireren en toerusten om effectief en stressvrij te werken en samenwerken. Dat is waar ons hart sneller van gaat kloppen en waar we graag aan bijdragen. Met onze programma’s zorgen we voor structuur, mindset en softskills die ervoor zorgen dat werken wérkt.

Trainingen en workshops zijn opgebouwd uit een unieke mix van (wetenschappelijke) inzichten, een systematische aanpak, training in praktische vaardigheden en persoonlijke coaching. Mensen leren anders kijken en bewust kiezen, communiceren en doen. Met positieve impact op de resultaten, de werksfeer en het energieniveau. Verandering die dóórwerkt.

Met ons van gedachten wisselen, onder het genot van een kop koffie?

Neem contact op

Meester in je Werk Week

A&O fonds Gemeenten vindt het belangrijk dat jij en je collega’s alles uit jezelf kunnen halen! Daarom organiseren zij ieder jaar de landelijke Meester in je Werk Week. Een landelijke actieweek over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap, en elke gemeente kan meedoen! In het hele land vinden er tijdens die week tal van activiteiten plaats. Het A&O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten door het aanbieden van workshops, trainingen en activiteiten.

CiEP verzorgt tijdens deze week bij verschillende gemeentes diverse workshops. Zo verzorgde CiEP onder andere de workshops ‘Passie in je werk haalt het beste in je naar boven!’ en ‘Haal alles uit je team’. Wil je ook dit jaar deze of andere themaworkshops voor jou en je collega’s organiseren? Neem dan contact op via 071 301 2841 of vul je gegevens in via onderstaande knop.

Neem contact op

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok