Tips productieve werkgewoontes
1. Maak achterstanden zichtbaar en pak ze aan
Achterstanden kosten ongelofelijk veel energie. Je sjouwt ze mentaal met je mee, ligt er ’s nachts van wakker en blijft er ‘goede redenen’ voor zoeken. De meeste stress heb je van dingen die je niet hebt gedaan terwijl je ze wel had beloofd. Organiseer hulp, maak nieuwe afspraken, zorg voor ongestoorde werktijd en: begin gewoon. Kortom, maal niet door over het probleem maar zet je denkvermogen creatief in voor een oplossing.
2. Wees kritisch in het bijwonen van bijeenkomsten
Gewoontegetrouw naar alle vergaderingen en overleggen gaan, is een contraproductieve werkgewoonte. Dat hij veel voorkomt, doet niet af aan die contraproductiviteit. Wat te doen? Kijk eens kritisch naar de frequentie en vorm van de bijeenkomsten en de vergaderhygiëne. Maak nieuwe afspraken op basis van je analyse. Zo zorg je voor voor kwali-tijd.
3. Laat je tijd niet claimen door iedereen
Veel mensen willen op elk moment en overal “even” over praten: aan het bureau, bij het koffieapparaat, in de wandelgangen, in de vergaderruimte… Dit vreet aan de tijd voor dingen die je echt wilt doen én de gesprekken zijn meestal maar kwart-nuttig; inzichten, actiepunten of afspraken worden immers niet vastgelegd. Leer een beleefde maar vastberaden zin uit je hoofd, zoals: “Ik zit midden in dit project, kun je mij even een mailtje sturen, zodat ik een afspraak in de agenda kan zetten?”
4. Neem deadlines serieus
En kom liever op tijd. Want excuses maken kost energie. Die kan je beter ergens anders voor gebruiken, privé of in je werk.
5. Profiteer van een ongewenst resultaat
Is er een resultaat dat je niet wilt, maar toch hebt? Ga op zoek naar je eigen aandeel in het ontstaan ervan. Zelf verantwoordelijkheid nemen voor wat er niet heeft gewerkt, maakt dat je toch nog iets hebt aan het ongewenste resultaat. Het helpt je bewust te kiezen wat je gaat doen en zeggen om de zaak (en de werkrelatie) te herstellen.