Werkdruk en stress bij gemeenten
Gemeentemedewerkers krijgen steeds meer te maken met veranderingen. Decentralisatie speelt daarin een grote rol; de overheid legt steeds meer taken neer bij gemeentes die vaak met minder budget meer moeten doen. Ook de technologische vooruitgang komt met uitdagingen – en niet alleen op de eigen werkplek. Op zichzelf staande incidenten hebben door de inzet van sociale media een heel andere, vaak grotere impact waarop de gemeente vervolgens moet inspelen. Het is dan ook niet vreemd dat bij veel gemeentes de aanpak van hoge werkdruk een prominente plek heeft op de agenda, want het ziekteverzuim stijgt en werkdruk en stress zijn daarvan veelvoorkomende oorzaken.
Symptomen van stress
Te hoge werkdruk kan op korte termijn leiden tot symptomen van stress zoals vermoeidheid, slecht slapen, rusteloosheid, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Klachten kunnen zowel lichamelijk (hoofdpijn), emotioneel (snel geïrriteerd) als mentaal (concentratieproblemen) zijn. Stress komt op steeds jongere leeftijd voor: bijna 50% van het langdurig verzuim onder 25-34-jarigen is stressgerelateerd.
Risicofactoren
Risicofactoren voor werkdruk en werkstress kunnen ‘harde’ factoren zijn als hoge taakeisen, een hoog werktempo, of een gebrek aan kennis en vaardigheden. Maar ook ‘zachtere’ factoren als onduidelijke communicatie, of een gebrek aan basisveiligheid, respect of waardering spelen een rol. Bij gemeentes spelen in elk geval de gevolgen van de vergrijzing, de uitdagingen die de technologische vooruitgang met zich meebrengt, taakvermeerdering en taakverzwaring.
Whitepaper Werkdruk bij gemeenten
Voor gemeentemedewerkers is werkdruk aan de orde van de dag; 36,9% ervaart hoge tot zeer hoge werkdruk. Download onze whitepaper en lees hoe je jouw werkdruk beter kunt hanteren.
Download WhitepaperWerkdrukmeter
Chronische werkdruk kan leiden tot stressklachten.
Vul de werkdrukmeter in en check waar jij staat.
Meet jouw werkdruk!Klachten en verzuim
TNO heeft onderzocht dat werkdruk in de afgelopen twintig jaar met 1,5% per jaar is toegenomen. In 2018 ervaarde 15,3% van de overheidsambtenaren en -bestuurders burn-outklachten, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld is in andere sectoren het percentage burn-outklachten iets lager: 14%. De klachten waar het om gaat:
- Emotioneel uitgeput 18,1%
- Leeg voelen 33,3%
- ’s Ochtends moe 18,5%
- Vergt veel om met mensen te werken 14%
- Uitgeput door werk 12,2%
Het ziekteverzuim bij gemeenteambtenaren is stijgende en ligt bijna 1,5% boven het landelijk gemiddelde. In de top 5 van meest genoemde oorzaken staan werkdruk en stress met 64% op nummer 3.
Kosten
Hoge werkdruk leidt tot meer verloop, meer ongelukken en meer uitval door ziekte. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat ongeveer een derde van de Nederlandse werknemers vaak of altijd werkdruk ervaart. De totale kosten voor werkgevers en overheid voor verzuim en WAO worden jaarlijks op 6 miljard geschat. Daar komen dan de indirecte kosten door productiviteits- en kwaliteitsverlies van nog eens 2 miljard nog bovenop.
Stressvrij werken en zelfsturing
Over CiEP
Positieve impact op resultaten, werksfeer en energie.
Mensen inspireren en toerusten om effectief en stressvrij te werken en samenwerken. Dat is waar ons hart sneller van gaat kloppen en waar we graag aan bijdragen. Met onze programma’s zorgen we voor structuur, mindset en softskills die ervoor zorgen dat werken wérkt.
Trainingen en workshops zijn opgebouwd uit een unieke mix van (wetenschappelijke) inzichten, een systematische aanpak, training in praktische vaardigheden en persoonlijke coaching. Mensen leren anders kijken en bewust kiezen, communiceren en doen. Met positieve impact op de resultaten, de werksfeer en het energieniveau. Verandering die dóórwerkt.
Met ons van gedachten wisselen, onder het genot van een kop koffie?
Neem contact opMeester in je Werk Week
A&O fonds Gemeenten vindt het belangrijk dat jij en je collega’s alles uit jezelf kunnen halen! Daarom organiseren zij ieder jaar de landelijke Meester in je Werk Week. Een landelijke actieweek over loopbaan, persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap, en elke gemeente kan meedoen! In het hele land vinden er tijdens die week tal van activiteiten plaats. Het A&O fonds Gemeenten ondersteunt gemeenten door het aanbieden van workshops, trainingen en activiteiten.
CiEP verzorgt tijdens deze week bij verschillende gemeentes diverse workshops. Zo verzorgde CiEP onder andere de workshops ‘Passie in je werk haalt het beste in je naar boven!’ en ‘Haal alles uit je team’. Wil je ook dit jaar deze of andere themaworkshops voor jou en je collega’s organiseren? Neem dan contact op via 071 301 2841 of vul je gegevens in via onderstaande knop.
Neem contact op