Goed is goed genoeg
Door: Brenda Filippo, CiEP-coach
“Aan ons gesprek van de vorige keer heb ik veel gehad”, zegt ze.
“Dat is fijn, dank je wel. Aan wat precies heb je iets gehad?”
“Nou, over mijn neiging tot perfectionisme en zo. Kijk, ik heb het opgeschreven.” En ze wijst naar haar muur bij haar bureau. Op het prikbord prijkt een kaartje.
Vraag om een cijfer…
Goed is goed genoeg?
CiEP juni ‘09
Zo heeft ze voor zichzelf de essentie van ons gesprek op de achterkant van haar visitekaartje samengevat. Goed is goed genoeg? is een vraag die haar blijkbaar helpt om de lat niet altijd hoog te leggen. Haar bewust te maken dat ze daarin kan kiezen.
Vraag om een cijfer… staat synoniem voor een actie die haar in dit proces kan ondersteunen. Als iemand ons vraagt bepaald werk te verrichten, vragen we de ander zelden: “Wanneer ben je tevreden met het resultaat?” Is dat bijvoorbeeld bij een 5,5 of moet het een 8 zijn?
Stel dat het antwoord 8 is. Dan kun je vervolgens checken of jouw beleving van wat nodig is om die 8 te behalen, dezelfde als die van de ander. Op die manier naar een cijfer vragen, kan je eenvoudig inzicht geven in wat er nodig is op het vlak van middelen, randvoorwaarden en inzet in relatie tot de gewenste kwaliteit en resultaten.
In het CiEP-programma nodigen we mensen uit zichzelf bewust te worden van wat werkt in werken en wat niet. Vervolgens kun je niet-functionele werkgewoonten vervangen door wat wèl werkt.
Voor deze vrouw is het kaartje een manier om zichzelf bewust te maken èn houden van wat ze wil. Ze maakt gebruik van een visuele prikkel. Want onze gedachten volgen automatisch onze ogen. Zo brengt ze zichzelf regelmatig in contact met wat ze wil: bewust kiezen voor welke inspanning ze verricht (in samenspraak met de ander). “En het werkt!” zegt ze enthousiast. “Ik kijk er regelmatig naar en ik doe het dan ook anders.”
Voor mij heeft haar kaartje ook nog een andere betekenis. Opeens zie ik mijn bijdrage als CiEP-coach letterlijk aan de muur hangen. En ik krijg het gevoel alsof ik jarig ben.