U bevindt zich hier: Home » Blog » Recept voor zelfsturing

Lees blogs van Ciep Training & Coaching
Recept voor zelfsturing

Recept voor zelfsturing

Onlangs las ik een snedige column van een man die zijn brood verdient met ‘het scheiden van de zin van de onzin’. Het onderwerp van was zelfsturing, en dat onderwerp heeft mijn bijna stokpaardjes-achtige interesse. Wat wil je, met een trainingsbedrijf waarvan het ontwikkelen van zelfsturing de missie ís.

De column

Resumerend: Richard Engelfriet spreekt in zijn column over Buurtzorg, een organisatie van 14.000 mannen/vrouwen, die zelfsturing met succes heeft ingevoerd en doorgevoerd. Vervolgens wordt – hoe kan het ook anders – Hollands Kroon erbij gehaald om duidelijk te maken dat zelfsturing niet werkt. En komt hij – evenals de voorstanders van zelfsturing die hij zo graag in een dommig daglicht zet – met Semco op de proppen. De krimp van het bedrijf wordt voor het gemak maar op het conto van zelfsturing geschoven. Verder fulminerend zou zelfsturing leiden tot meer stress, meer burn-outs en, jawel, rattengedrag. Ook zouden de rotklusjes meer blijven liggen.

Benieuwd naar de column? Je leest hem hier.

Stress en werkdruk

Bevreemdende gevolgtrekkingen, waar ze zich binnen Buurtzorg vast niet in herkennen. Bijzonder ook, als je bedenkt dat de hoeveelheid stress en werkdruk, collegiale onmin en achterstallig werk vaak juist de aanleiding zijn om serieus aandacht te gaan besteden aan zelfsturing. De problemen zijn immers ontstaan in een situatie waarin de leidinggevende bepalend is voor hoe het werk wordt gedaan. Niet alleen door richting en kaders te geven, maar ook door de processen en dagelijkse gang van zaken te controleren. Maar al te vaak is zelf beslissen maar beperkt mogelijk en ontbreekt de voor het werk benodigde vrijheid van handelen. Er is dan niet veel meer nodig – denk aan een rammelende werksfeer – en mensen verworden tot klagende of kijvende versies van zichzelf.

De oplossing?

De oplossing voor de problemen met zelfsturing, zit hem dus niet in niet-zelfsturen. Dat kennen we al sinds het Tayloriaanse tijdperk en is in dit kennis-intensieve en digitale tijdperk niet houdbaar. De banen die over 10 jaar nog bestaan zijn juíst mensenwerk. Intelligent mensenwerk, waarvoor je vaardigheden nodig hebt om weerstand te bieden aan de waan van de dag, de hoeveelheid mail en informatie die op je af komt te verwerken, wat je doet te wegen langs de waarden waar je voor staat, je prioriteiten helder te hebben, keuzes te maken, je te blijven ontwikkelen en verbondenheid met je organisatie en betrokkenheid met je collega’s en andere belanghebbenden te voelen en praktiseren. Zelfsturing dus. Op individueel niveau.

Succesvolle organisaties, of ze nu werken met zelfsturende teams, in een matrix, volgens een cellen- of een harkmodel, hebben iets gemeen. Ze zorgen dat mensen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden, én de vaardigheden hebben om zelfsturend te zijn. Ze maken een onderscheid tussen wat het domein van de organisatie is – waartoe zijn wij op aard en wat leveren wij als oplossing voor wat wij als maatschappelijk probleem zien – en wat tot het domein van de medewerkers behoort. Namelijk het er samen zorg voor dragen dat de klant, de patiënt, de burger of de consument geholpen kan worden door die oplossing daadwerkelijk aan te reiken.

Het succes van zelfsturing

Het succes van zelfsturing begint op het niveau van de individuele vaardigheden. Die vormen als het ware het fundament. Of om in termen van een recept te blijven, de taartbodem waarop kan worden gebouwd. Is die bodem stevig, dan kan daarbovenop gevarieerd worden. Met een egale massa, maar ook met tussenlagen en tierelantijnen. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat dat de bakker voor ogen heeft. Zeg nou zelf, je zou toch niet wensen dat om één ingestorte cheesecake, er niet onderzocht zou worden wat er nodig is om het wel te laten werken, maar ze stelselmatig uit de keukens zouden worden verbannen? Zou ik persoonlijk best heel jammer vinden.

Ga terug naar blogoverzicht

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok