U bevindt zich hier: Home » Tips beoordelingsgesprekken

Tips beoordelingsgesprekken

Tips beoordelingsgesprekken

 

1. Stel vragen

Als je het gesprek ingaat met de instelling: “ik wil begrijpen wat er straks allemaal wordt gezegd”, schiet je minder snel in de verdediging. Open vragen zorgen voor een open sfeer. “Waarom vind je dat mijn prestaties op een bepaald punt beter kunnen?”, nodigt uit om toe te lichten wat er anders of beter kan. Maak afspraken over wat je gaat doen om er op het volgende ijkpunt anders voor te staan.

2. Maak heldere en haalbare resultaatafspraken

Rond beoordelingsgesprekken hangt vaak een sfeer van vaagheid. De beoordeling lijkt niet helemaal los te staan van de verstandhouding die je met je leidinggevende hebt. Maak daarom duidelijke resultaatafspraken. Bespreek wat haalbaar is binnen jouw resultaatgebieden. Praten over resultaten wordt daardoor niet alleen minder vaag, maar ook minder persoonlijk en – als je de afspraken ook gezamenlijk maakt – gelijkwaardiger.

3. Maak je voortgang zichtbaar

In een jaar gebeurt veel. Externe omstandigheden veranderen, er komen prioriteiten bij, doelstellingen wijzigen. Ook je gezondheid of zaken in de privésfeer kunnen van invloed zijn op je werkprestaties. Bepaal elke week of maand of je op koers ligt of niet en maak dit bespreekbaar met degene die het betreft. Dan zijn er voor niemand verrassingen aan het einde van het jaar. Probeer af te stemmen over wat je wél en niet doet, of later. Zijn gemaakte afspraken in het geding? Stuur dan bij of maak samen met je leidinggevende een nieuwe afweging. 

4. Vraag om feedback

Praat regelmatig, bijvoorbeeld elke maand, even kort met je leidinggevende over hoe het gaat op het werk. Niet alleen als er specifieke verbeterpunten zijn afgesproken, maar ook als je zelf even wilt sparren over keuzes die je hebt gemaakt of hoe je bent omgegaan met een bepaalde situatie. Door samen in gesprek te zijn over wat wenselijk en raadzaam is, zorg je voor betrokkenheid en neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel.

5. Vier je successen!

Zorg ervoor dat je succes niet onopgemerkt blijft als je een afgesproken resultaat hebt gehaald of overtroffen. Houd een trackrecord bij van kleinere succesjes. Hiermee zorg je gaandeweg het jaar voor porties vitamine V (voldoening) en toon je in je beoordelingsgesprek aan waar jij je energie in hebt gestoken en wat dat heeft opgeleverd.

“Zorg zelf voor de ballonnen en de slingers, als het tijd is voor een feestje!”

 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok