Tips bij lastige emoties
Erkennen lucht op
Laat merken dat je een emotie serieus neemt. Dat kan vooraf, door de emotie te voorspellen. Eenmaal voorbereid op wat er gaat gebeuren, herkennen mensen hun eigen emoties en worden ze er niet meer door overvallen. Zeg: “Je gaat nu boos worden, want…” Je geeft iemand de kans om zich op voorhand al te herstellen. Herken je achteraf een niet-verwachte emotie, geeft deze dan ruimte en reflecteer. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Je bent boos omdat ik dit niet op tijd heb opgeleverd’. Lucht geven aan wat dwars zit, maakt letterlijk dat de ander zich opgelucht voelt.
Laat maar komen
Omdat emoties vaak als lastig ervaren worden, hebben we meestal niet geleerd er adequaat op te reageren. We leven ons niet in de emotie van de ander in. Liefst doet die ander zo snel mogelijk weer ‘normaal’. Dit proberen we voor elkaar te krijgen door emoties te negeren, de ander te troosten of te sussen of op de overdrevenheid van zijn reactie te wijzen. Dit zal meestal niet werken. Er is tijd nodig om emoties te verwerken. Als die tijd er niet is, blijven ze meespelen in het gesprek. Het is dus in eerste instantie vooral belangrijk om iemand af te laten reageren en te luisteren.
Compassie
Is je collega bezig met het willen terugdraaien van iets wat nou eenmaal een feit is; met een mug die kennelijk het formaat van een olifant heeft; of een andere vorm van gedoe waarmee niemand iets opschiet? Dan heb je alle reden om je hieraan te ergeren. Maar die ergernis kan je je ook besparen. Door compassie, oftewel door te begrijpen in wat voor situatie je collega zich gevoelsmatig bevindt. Vanuit compassie kun je iemand ruimte geven zonder ongeduldig te worden. Je hoeft niets op te lossen of weg te nemen. Maar als je compassie hebt, help je jezelf (geen ergernis.) En als jouw compassie doorschemert, kan dit de collega ook helpen om een situatie te accepteren. Of het belang ervan in een andere proportie te zien.
Wat ik graag zou willen
Krijg je ineens de volle laag van iemand? Je automatische piloot weet daar wel raad mee: met een aantal kant-en-klare scenario’s. Confrontatie vermijden, het gebeurde bagatelliseren, terugslaan met verwijten of in de piekerstand schieten. In welke mate reduceren deze reacties de bestaande onmin? Totaal niet, waarschijnlijk wordt deze zelfs groter. Gezond communiceren betekent je hart luchten op een manier die alle betrokkenen oplucht. Hoe? Vertel iemand zo neutraal mogelijk wat je waarneemt en welk gevoel je daardoor krijgt. Vertel ook hoe je het graag anders ziet. Het overgrote deel van de mensen pakt zo’n tweestaps-reactie heel goed op.
Winst door loslaten
‘Als je loslaat, heb je je handen vrij’ – Loesje. Om deze wijsheid kun je niet alleen glimlachen. Je kunt er ook wat mee doen. Met name als je zélf een lastige emotie hebt. Vaak denk je dan ook dat je ab-so-lúút vast moet houden aan je eigen standpunt. Vraag jezelf af, wát er dan kapot zou vallen als je je vrij zou maken van dat idee. Hoeveel waarde heeft dat voor jou? En wat zijn de kosten van vasthouden? Voor de voortgang, je werkrelaties, tevredenheid van jezelf en andere belanghebbenden? Mogelijk kom je er dan achter dat je inderdaad vast moet houden. Maar het kan ook zijn dat je met deze reflectie een remmende factor kwijt raakt. Winst door geen moeite meer te doen. Heerlijk!