U bevindt zich hier: Home » Tips bij lastige emoties

Tips bij lastige emoties

Tips bij lastige emoties

Tip 1

Erkennen lucht op

Laat merken dat je een emotie serieus neemt. Dat kan vooraf, door de emotie te voorspellen. Eenmaal voorbereid op wat er gaat gebeuren, herkennen mensen hun eigen emoties en worden ze er niet meer door overvallen. Zeg: “Je gaat nu boos worden, want…” Je geeft iemand de kans om zich op voorhand al te herstellen. Herken je achteraf een niet-verwachte emotie, geeft deze dan ruimte en reflecteer. Bijvoorbeeld door te zeggen: ‘Je bent boos omdat ik dit niet op tijd heb opgeleverd’. Lucht geven aan wat dwars zit, maakt letterlijk dat de ander zich opgelucht voelt.

Tip 2

Laat maar komen

Omdat emoties vaak als lastig ervaren worden, hebben we meestal niet geleerd er adequaat op te reageren. We leven ons niet in de emotie van de ander in. Liefst doet die ander zo snel mogelijk weer ‘normaal’. Dit proberen we voor elkaar te krijgen door emoties te negeren, de ander te troosten of te sussen of op de overdrevenheid van zijn reactie te wijzen. Dit zal meestal niet werken. Er is tijd nodig om emoties te verwerken. Als die tijd er niet is, blijven ze meespelen in het gesprek. Het is dus in eerste instantie vooral belangrijk om iemand af te laten reageren en te luisteren.

Tip 3

Compassie

Is je collega bezig met het willen terugdraaien van iets wat nou eenmaal een feit is; met een mug die kennelijk het formaat van een olifant heeft; of een andere vorm van gedoe waarmee niemand iets opschiet? Dan heb je alle reden om je hieraan te ergeren. Maar die ergernis kan je je ook besparen. Door compassie, oftewel door te begrijpen in wat voor situatie je collega zich gevoelsmatig bevindt. Vanuit compassie kun je iemand ruimte geven zonder ongeduldig te worden. Je hoeft niets op te lossen of weg te nemen. Maar als je compassie hebt, help je jezelf (geen ergernis.) En als jouw compassie doorschemert, kan dit de collega ook helpen om een situatie te accepteren. Of het belang ervan in een andere proportie te zien.

Tip 4

Wat ik graag zou willen

Krijg je ineens de volle laag van iemand? Je automatische piloot weet daar wel raad mee: met een aantal kant-en-klare scenario’s. Confrontatie vermijden, het gebeurde bagatelliseren, terugslaan met verwijten of in de piekerstand schieten. In welke mate reduceren deze reacties de bestaande onmin? Totaal niet, waarschijnlijk wordt deze zelfs groter. Gezond communiceren betekent je hart luchten op een manier die alle betrokkenen oplucht. Hoe? Vertel iemand zo neutraal mogelijk wat je waarneemt en welk gevoel je daardoor krijgt. Vertel ook hoe je het graag anders ziet. Het overgrote deel van de mensen pakt zo’n tweestaps-reactie heel goed op.

Tip 5

Winst door loslaten

‘Als je loslaat, heb je je handen vrij’ – Loesje. Om deze wijsheid kun je niet alleen glimlachen. Je kunt er ook wat mee doen. Met name als je zélf een lastige emotie hebt. Vaak denk je dan ook dat je ab-so-lúút vast moet houden aan je eigen standpunt. Vraag jezelf af, wát er dan kapot zou vallen als je je vrij zou maken van dat idee. Hoeveel waarde heeft dat voor jou? En wat zijn de kosten van vasthouden? Voor de voortgang, je werkrelaties, tevredenheid van jezelf en andere belanghebbenden? Mogelijk kom je er dan achter dat je inderdaad vast moet houden. Maar het kan ook zijn dat je met deze reflectie een remmende factor kwijt raakt. Winst door geen moeite meer te doen. Heerlijk!

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok