Tips bouwen aan vertrouwen
Laat je woorden en je daden overeenkomen
Mooie beloftes kunnen doen, is natuurlijk fijn. Maar wie ze niet na komt, wordt al snel als onbetrouwbaar bestempeld. Dus neem serieus wat je belooft en afspreekt en handel er naar. Niet meer en niet minder.
Luister eerst, vraag door en vat samen
Zorg dat duidelijk wordt wat de verwachting en behoefte is van de ander. Dit kost tijd maar levert op dat je wederzijds beter weet waar je aan toe bent. Duidelijkheid aan de voorkant, voorkomt reparaties aan de achterkant en versterkt het onderlinge vertrouwen.
Sorry zeggen is niet zwak
Wie een belofte of afspraak niet nakomt, kan de neiging hebben om daar dan vooral niets over te zeggen. Het feit ligt er echter wel en het negeren ervan kost energie aan beide kanten. Sorry zeggen is niet zwak, maar zorgt juist voor herstel van vertrouwen in de werkrelatie.
Wees open en eerlijk..
Ook over de dingen die je niet weet of kunt. Doen alsof je alles weet en kunt, veroorzaakt vaak wantrouwen omdat anderen vaak “aan hun water voelen” dat het niet helemaal klopt. Mensen die open en eerlijk zijn, ook over wat ze niet weten en kunnen, komen betrouwbaarder over.
Geef je fouten toe
Erkennen van fouten is niet altijd even makkelijk, want daar komen ook moeilijke emoties bij vrij. Een fout toegeven en ook toegeven hoe lastig dat is, maakt ruimte om samen opnieuw de verwachtingen af te stemmen en afspraken te maken. Én het kan een mooi leerpunt zijn om iets dergelijks in de toekomst te voorkomen.