Tips complimenten geven
Waardeer de inzet
Soms zeggen we niets, omdat we iets zelf net anders – lees: beter – zouden hebben gewenst. Daarmee doe je onrecht aan de inspanning die iemand zich heeft getroost om iets voor elkaar te krijgen. In plaats van iets te zeggen wat je niet meent, bijvoorbeeld “Wat een helder advies heb je geschreven”, kun je op een andere manier je lof uitspreken. Met: “Wat heb je een moeite gedaan om dit helder op papier te krijgen”, geef je je waardering aan wat iemand aan het resultaat vooraf heeft laten gaan.
Geef kleur aan je compliment
Je compliment is écht van waarde als die iets zegt over wat voor de ander belangrijk is. Dat kan wat anders zijn dan wat jij zelf belangrijk vindt. Je kunt de complimenten hieronder gebruiken om je boodschap af te stemmen op de ontvanger.
Timing is everything
Als er tegen een deadline aan gewerkt wordt is het gepast om een compliment te geven over iemands inzet en hoe je erop vertrouwt dat de klus geklaard wordt. Dat moment is misschien minder geschikt voor iets luchtigs als een nieuwe haardracht of prachtige laptoptas. Schat de situatie dus van tevoren goed in!
Durf je kwetsbaar op te stellen
Vind je het lastig om vriendelijkheid te tonen? Je kunt je mogelijk wat kwetsbaar voelen als je aangeeft waar je een ander zo om waardeert. Laat je daar niet door belemmeren en vertel wat er in je omgaat. Net nu je vrij wilt zijn van meningen en overtuigingen, zou het jammer zijn als je je laat leiden door allerlei gedachten over jezelf.
Vergeet jezelf niet
Ook jij verdient weleens een schouderklop en dat mag je best zelf doen. Wees dus trots op je eigen prestaties en vier je successen, hoe klein ook. Deadline gehaald? Je hoeft geen slingers op te hangen, maar trakteer jezelf – en je collega – op een kop koffie met een stuk taart of een borrel. Als je trots kunt zijn op je eigen prestaties, maak je de weg ook vrij voor een ander om zijn of haar lof uit te spreken.