Tips gezonde werk-privé balans
Kleine stappen, groot doel
Een oefening in kiezen. Denk aan wat je graag wilt doen, omdat je het belangrijk vindt. Dingen waarin je succesvol wilt zijn en waarvan je energie krijgt. Kies 5 (ja slechts vijf!) dingen hieruit. Welke mensen, belevenissen, gebeurtenissen of daden staan er met stip op 1? Doe elke dag iets wat bijdraagt aan dat doel. Al is het maar voor 10 minuten. Vele kleine stappen brengen je uiteindelijk ook waar je wilt zijn. Ze geven onderweg naar het doel voldoening, zonder dat ze de andere bezigheden hinderen.
Eerst ontspanning
“Na inspanning volgt ontspanning.” Laten we dat gezegde nou eens omdraaien. Eerst ontspannen, zodat je de grote hoeveelheid inspannende activiteiten aan blijft kunnen. Kies op je werk bewust voor je lunchpauze en voor korte stops tussendoor. Haal even koffie, loop naar de printer of ga bij een collega langs voor een praatje. Ook is het belangrijk om ’s avonds en in het weekend genoeg tijd te nemen voor níet-werken. Je brein blijft anders in de actieve stand staan en krijgt geen gelegenheid om te herstellen voor volgende inspanningen. Inplannen dus, die ontspanning.
Kiezen vanuit de Waardencirkel
Lastige klussen het eerst doen is goed. Oók goed is om te kijken welke dingen die jij altijd lastig vindt, beter gedaan kunnen worden door iemand die daar niet zo veel problemen mee heeft. En omgekeerd. De CiEP Waardencirkel (klik op de link om hem te downloaden) is een handig hulpmiddel bij het beantwoorden van vragen als: “Wat kan ik NIET doen?”, “Wat kan ik door een ANDER laten doen?”, “Wat kan ik GROTER maken?” en “Wat kan ik TOEVOEGEN?” Misschien kan je niet alles meteen veranderen. Begin daarom met het laaghangende fruit, met de dingen die je meteen blij maken en voldoening geven. Dat geeft weer energie voor zaken die om meer doorzettingsvermogen vragen.
Waarde geeft energie
Sommige dingen zijn op zich niet fantastisch om te doen, maar ze geven wel positieve energie. Bijvoorbeeld het huishouden. Dat prijkt niet vaak bovenaan de lijst der leuke dingen. Toch zou je allerlei gevolgen van het huishouden doen niet willen missen. Het weldadige gevoel van verse lakens, een paar schoenen dat weer glimt, een smetteloos fris raam… Waardengedreven kiezen betekent je niet laten leiden door wat iets kost op de korte termijn, maar gericht zijn op het langetermijnresultaat.
Kies in het NU!
Ben je typisch iemand die almaar druk druk druk is, omdat anderen van alles van je verwachten, bij je neerleggen en niet zonder je kunnen? Je hebt wel degelijk invloed. Zet je automatische piloot -die al bijna weer “ja” heeft gezegd- bewust even uit en stel jezelf een aantal CiEP-vragen: “geeft dit mij energie of kost dit mij energie?”, “hoort dit bij mij of hoort dit bij een ander” en “doe ik het nu, niet of later”. Wat kies je nu?