Tips leren werken
1. Zorg voor overzicht en planning
Het is lastig je tijd in te delen als je geen zicht hebt op wat je allemaal hebt te doen. Werk verspreidt zich over meerdere plekken: op je bureau, in je e-mail, je tas, je auto, je hoofd of de kast, bij een collega, de secretaresse. De eerste stap naar rust in je hoofd? Overzicht. Plan je kerntaken, overleg en werkactiviteiten zorgvuldig in, zorg voor voldoende ruimte voor onverwachte zaken en stel regelmatig bij. Zodat je erop kunt sturen dat je je tijd besteedt aan de werkelijk belangrijke zaken.
2. Gun jezelf wat tijd
In plaats van steeds meer, harder en langer te werken, is het belangrijker om jezelf tijd te gunnen om af en toe even rustig na te denken, overzicht te creëren en volgorde aan te brengen. Gebruik het laatste half uur van de dag om terug te kijken op wat heeft gewerkt en wat niet. En om te bepalen wat je morgen of op een ander moment gaat oppakken.
3. Stop met stapelen
Maak een keuze in wat je wel en niet doet en breng je omgeving daarvan op de hoogte. Als je een extra project op je neemt op het drukste moment van het jaar, dan zul je iets anders moeten laten. Steeds nieuwe taken aannemen, zonder dat werk wat er al lag wordt afgerond of afgestoten, zorgt onherroepelijk voor te hoge werkdruk.
4. Vergeet jezelf niet
Iedereen heeft me-time nodig, om op te laden aan de natuur, beweging, een boek, vriendschappen of gewoon even helemaal niets. Weet je voor jezelf waar je blij van wordt en wat je regelmatig nodig hebt om je energiek te blijven voelen? Zet dit dan duidelijk in je agenda en kom de afspraak met jezelf na.
5. Bewaak je grenzen en hou een oogje in het zeil
Het kan in je aard zitten om van uitdaging te houden. Dit is niet voorbehouden aan jongere generaties, maar bij hen zien we éxtra vaak een combinatie van enthousiasme, organisatietrots en loyaliteit die maakt dat ze hard hun best doen. Als je je (nog) niet bewust bent van je grenzen is de kans nóg groter dat je er over heen gaat. Je lichaam liegt echter niet. Stress ligt op de loer, inclusief de nare gevolgen op de langere termijn. Het is goed om hier alert op te zijn en als je het bij een ander ziet gebeuren te helpen om zaken af te bakenen. Zo kunnen jongeren en anderen die graag om het hardst lopen, nog lang mee.