U bevindt zich hier: Home » Tips leren werken

Tips leren werken

Tips leren werken

 

1. Zorg voor overzicht en planning

Het is lastig je tijd in te delen als je geen zicht hebt op wat je allemaal hebt te doen. Werk verspreidt zich over meerdere plekken: op je bureau, in je e-mail, je tas, je auto, je hoofd of de kast, bij een collega, de secretaresse. De eerste stap naar rust in je hoofd? Overzicht. Plan je kerntaken, overleg en werkactiviteiten zorgvuldig in, zorg voor voldoende ruimte voor onverwachte zaken en stel regelmatig bij. Zodat je erop kunt sturen dat je je tijd besteedt aan de werkelijk belangrijke zaken.

2. Gun jezelf wat tijd

In plaats van steeds meer, harder en langer te werken, is het belangrijker om jezelf tijd te gunnen om af en toe even rustig na te denken, overzicht te creëren en volgorde aan te brengen. Gebruik het laatste half uur van de dag om terug te kijken op wat heeft gewerkt en wat niet. En om te bepalen wat je morgen of op een ander moment gaat oppakken.

3. Stop met stapelen

Maak een keuze in wat je wel en niet doet en breng je omgeving daarvan op de hoogte. Als je een extra project op je neemt op het drukste moment van het jaar, dan zul je iets anders moeten laten. Steeds nieuwe taken aannemen, zonder dat werk wat er al lag wordt afgerond of afgestoten, zorgt onherroepelijk voor te hoge werkdruk.

4. Vergeet jezelf niet

Iedereen heeft me-time nodig, om op te laden aan de natuur, beweging, een boek, vriendschappen of gewoon even helemaal niets. Weet je voor jezelf waar je blij van wordt en wat je regelmatig nodig hebt om je energiek te blijven voelen? Zet dit dan duidelijk in je agenda en kom de afspraak met jezelf na.

5. Bewaak je grenzen en hou een oogje in het zeil

Het kan in je aard zitten om van uitdaging te houden. Dit is niet voorbehouden aan jongere generaties, maar bij hen zien we éxtra vaak een combinatie van enthousiasme, organisatietrots en loyaliteit die maakt dat ze hard hun best doen. Als je je (nog) niet bewust bent van je grenzen is de kans nóg groter dat je er over heen gaat. Je lichaam liegt echter niet. Stress ligt op de loer, inclusief de nare gevolgen op de langere termijn. Het is goed om hier alert op te zijn en als je het bij een ander ziet gebeuren te helpen om zaken af te bakenen. Zo kunnen jongeren en anderen die graag om het hardst lopen, nog lang mee.

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok