U bevindt zich hier: Home » Tips om door één deur te kunnen

Tips om door één deur te kunnen

Tips om door één deur te kunnen

Tip 1

Contact gaat voor contract

Mensen werken graag samen met mensen met wie ze vertrouwd zijn. Ben je eropuit om samen iets tot stand te brengen? Hoed je er dan voor dat je automatische piloot met je aan de haal gaat. Oefen jezelf in de vaardigheid om effectief om te gaan met je eigen voorkeur en afkeer, de behoeften van anderen in te schatten en toon jezelf flexibel in je communicatiestijl.

Contact betekent niet bij iedereen dat je persoonlijke vragen stelt. Stem af op de stijl en eigenschappen van de ander. Perfectionisme vraagt om voorbereiding en nauwgezetheid. Bemerk je (valse) bescheidenheid, breek het ijs en blijf uitnodigend. Is iemand sterk resultaatgericht, wees dan duidelijk en to the point. En als je een enthousiasteling treft, richt je dan eerst op gevoelsaspecten, voordat je over de feitelijke inhoud begint.

Tip 2

Wees zakelijk op de inhoud, zacht voor de relatie

Er moeten besluiten genomen worden en de meningen lopen uiteen. Wat nu? Laat je niet meeslepen door de wens om jouw idee geaccepteerd te krijgen. Luister eerst en spreek daarna; eerst over wat je beluisterd hebt en daarna pas over jouw kijk op de zaak. Wellicht ten overvloede, maar dit gedrag helpt niet: hals over kop met de deur in huis vallen, te veel aandringen, dominant en veeleisend zijn, je kortaf of koel opstellen of de feiten en cijfers ‘voor zich laten spreken’. Deze methodes beschadigen de relatie, ze suggereren dat anderen jouw visie zonder meer hebben te accepteren.

Tip 3

Zie jezelf zoals anderen je zien

Gedrag wordt scherp door anderen waargenomen. En daar ligt een kans. Een blik van buiten geeft je de mogelijkheid om bij te sturen. Dat is met name van belang als je onder druk staat. Je sterke kant is dan vaak ook je valkuil; de krachtige wordt dominant, de optimist een dromer, de geduldige een passieveling en de voorzichtige een wegloper. Vraag van tijd tot tijd eens hoe mensen je zien en probeer de feedback te horen als een bijdrage aan je persoonlijke effectiviteit.

Tip 4

Demp valkuilen en ga uitdagingen aan

Onderling begrip, waardering en vertrouwen zijn het gevolg van een groeiproces in bewustwording. Die ontwikkeling kun je actief stimuleren. Bijvoorbeeld met behulp van de kernkwadranten van Daniel Ofman, een toegankelijke methode om je kwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen te ontdekken. Door met elkaar in gesprek te zijn over de impact van automatische reacties op je werkrelaties ontwikkel je persoonlijke én teameffectiviteit. Zijn boek Bezieling en kwaliteit in organisaties kan je erbij helpen.

Tip 5

Deel je wensen

Wat is een beproefd recept van mensen die sociaal soepel bewegen? Ze maken het anderen gemakkelijk en vertellen hoe ze het zelf graag hebben. Vaak met de achterliggende reden erbij. Zo kweken ze begrip en vertrouwen. Hun omgeving hoeft niet te gissen. Kun je een deadline niet halen, of werk je de komende periode liefst een dag extra thuis? Wees er duidelijk over, dan weet men wat men aan je heeft. Wie deelt, krijgt meer van wat hij wil.

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok