Tips om je grenzen aan te geven
1. Bouw een denkpauze in
Nee zeggen op een verzoek van een collega kan lastig zijn, dus is een reflex om ‘ja’ te zeggen. Na afloop baal je dan misschien enorm en is het extra lastig om een taak weer terug te geven. De eerstvolgende keer dat jou verzocht wordt om iets te doen, zeg openlijk dat je er nog even over wilt nadenken.
2. Weet waar je verantwoordelijk voor bent
De keuze om ‘ja’ of ‘nee’ te zeggen is gemakkelijker als je weet wat er onder jouw verantwoordelijkheden valt en wat niet.
3. Zorg voor overzicht en structuur
Wanneer jouw inbox leeg is, je werkvoorraad zichtbaar en je agenda up-to-date, dan heb je overzicht of je extra werk kúnt aannemen. Het gaat dan dus niet over willen, maar over kunnen. Als jouw agenda al vol gepland is en je belangrijke deadlines zichtbaar hebt gemaakt in je agenda, zal het gemakkelijker zijn om jouw tijd te bewaken en mogelijk ook helpen om een verzoek af te wijzen.
4. Nee is niet persoonlijk
Jouw ‘nee’ zegt iets over hoezeer een vraag past binnen je pakket en de tijd. ‘Nee’ zegt niets over hoe aardig en hulpvaardig je bent of hoe je over de ander denkt. Je kunt een ander deelgenoot maken van je dilemma. Iemand kan dan met je meedenken, wellicht kunnen jullie elkaars krachten benutten en iets voor elkaar betekenen.
5. Je mag ALTIJD ergens op terugkomen
Deze stap is mogelijk nog wel moeilijker dan ‘nee’ zeggen, omdat deze stap kan voelen als falen. Het is echter altijd mogelijk dat een taak meer tijd vergt dan verwacht, een planning anders verloopt dan verwacht of je een deadline dreigt te missen. Communiceer dit zo tijdig mogelijk. Zo heeft je collega nog tijd voor alternatieven.