Tips om ‘nee’ te zeggen
Communiceer op tijd
Geef je collega op tijd je antwoord, of het nou ja of nee is. Dan weet hij waar hij aan toe is en kan hij eventueel zijn (niet jouw!) dilemma op een andere manier oplossen.
Oefen lastige situaties
Er zijn verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen en de ene past beter bij jou of je gesprekspartner dan de ander. Vaak weet je wel wanneer je het extra moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. Dan is het vaak fijn om je ‘nee’ te oefenen met een collega, thuisfront of vriend(in). Je voelt je een stuk zekerder als je jezelf iets al een paar keer hebt horen zeggen.
Denk er even over na
Er wordt iets van je gevraagd, maar in plaats van meteen ongemakkelijk ‘ja’ te antwoorden, zeg je iets als: ‘Ik denk erover na en kom er straks bij je op terug.’ Laat even bezinken wat er van je wordt gevraagd en schrijf op wat het inhoudt als je ‘ja’ zegt. Wat gebeurt er met je bestaande planning? Vind je de taak die je wordt gevraagd inhoudelijk interessant? Wat zou je ervoor moeten laten? Probeer na te gaan hoe je je daarbij voelt: levert het stress op, of energie? Wil je ‘ja’ zeggen?
Schrijf nu op wat het behelst als je ‘nee’ zegt. Is er echt iets aan de hand? Laat je een uitdaging varen? Levert het problemen op met ander werk? Hoe voelt een ‘nee’: teleurstellend, of opgelucht?
Deel je dilemma
Vertel degene die iets van je vraagt wat jouw dilemma is, waar het ’m wringt. De ander kan met je meedenken en jij kunt waarschijnlijk makkelijker kiezen voor om iets Nu, Niet of Later te doen.
Nee is niet persoonlijk
Als je duidelijk voor ogen hebt wat jouw rol is en waar jouw verantwoordelijkheden liggen – en waar niet – is de keuze voor ja of nee gemakkelijker te maken. Je ‘nee’ zegt iets over hoezeer een vraag past binnen je pakket en de tijd. ‘Nee’ zegt niets over hoe aardig en hulpvaardig je bent of hoe je over de ander denkt.