U bevindt zich hier: Home » Tips om ‘nee’ te zeggen

Tips om ‘nee’ te zeggen

Tips om ‘nee’ te zeggen

Tip 1

Communiceer op tijd

Geef je collega op tijd je antwoord, of het nou ja of nee is. Dan weet hij waar hij aan toe is en kan hij eventueel zijn (niet jouw!) dilemma op een andere manier oplossen.

Tip 2

Oefen lastige situaties

Er zijn verschillende manieren om ‘nee’ te zeggen en de ene past beter bij jou of je gesprekspartner dan de ander. Vaak weet je wel wanneer je het extra moeilijk vindt om ‘nee’ te zeggen. Dan is het vaak fijn om je ‘nee’ te oefenen met een collega, thuisfront of vriend(in). Je voelt je een stuk zekerder als je jezelf iets al een paar keer hebt horen zeggen.

Tip 3

Denk er even over na

Er wordt iets van je gevraagd, maar in plaats van meteen ongemakkelijk ‘ja’ te antwoorden, zeg je iets als: ‘Ik denk erover na en kom er straks bij je op terug.’ Laat even bezinken wat er van je wordt gevraagd en schrijf op wat het inhoudt als je ‘ja’ zegt. Wat gebeurt er met je bestaande planning? Vind je de taak die je wordt gevraagd inhoudelijk interessant? Wat zou je ervoor moeten laten? Probeer na te gaan hoe je je daarbij voelt: levert het stress op, of energie? Wil je ‘ja’ zeggen?

Schrijf nu op wat het behelst als je ‘nee’ zegt. Is er echt iets aan de hand? Laat je een uitdaging varen? Levert het problemen op met ander werk? Hoe voelt een ‘nee’: teleurstellend, of opgelucht?

Tip 4

Deel je dilemma

Vertel degene die iets van je vraagt wat jouw dilemma is, waar het ’m wringt. De ander kan met je meedenken en jij kunt waarschijnlijk makkelijker kiezen voor om iets Nu, Niet of Later te doen.

Tip 5

Nee is niet persoonlijk

Als je duidelijk voor ogen hebt wat jouw rol is en waar jouw verantwoordelijkheden liggen – en waar niet – is de keuze voor ja of nee gemakkelijker te maken. Je ‘nee’ zegt iets over hoezeer een vraag past binnen je pakket en de tijd. ‘Nee’ zegt niets over hoe aardig en hulpvaardig je bent of hoe je over de ander denkt. 

Beoordelingen

CNV Jongeren

CiEP heeft me niet alleen laten inzien hoe ik efficiënter kan werken, maar ook mijn eigen waarde als werknemer laten inzien.

Projectmedewerker

CNV Jongeren

Ik heb veel praktische tips en toepasbare handvatten gekregen, die ervoor zorgen dat ik met meer rust en energie mijn werk kan doen.

Projectmedewerker

The Hague University of Applied Sciences

Thank you very much for the training. Your training equipped me with practical skills that I have already started applying in my day to day work.

Lecturer

Royal Reesink

Ik ga bewuster om met het beoordelen en inplannen van nieuwe taken. Ik plan reëel en geef ook aan wanneer iets niet kan. Ik werk minder ad hoc.

Application Specialist

Leger des Heils

Vooral meer rust en overzicht en hele concrete handvatten waar ik snel resultaat mee kon boeken. Hele praktische en reële insteek waardoor verwachtingen klopten met resultaat.

Jeugdbeschermer

Arcadis Nederland B.V.

CiEP heeft me geleerd om in mijn werkzaamheden meer in het NU te staan en daar ook naar te handelen.

Operator GEO

PGGM N.V.

Door enthousiast te CiEPen krijg ik meer overzicht in mijn werk, wat de kwaliteit van mijn werk verhoogt en me een mate van rust geeft.

Corporate trainee

Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis

Toen ik organisatorisch aan het verdrinken was in mijn eigen werk heeft CiEP mij handvatten gegeven om de regie terug te kunnen nemen.

Analist C

Dichterbij Gennep

Meer balans in energie tussen werk en thuis betere communicatie.

Secretaresse

Universiteit Utrecht

Ik heb meer grip op mijn taken en doelen, dat geeft rust in mijn eigen werk, maar ook in contacten met collega's.

Beleidsmedewerker

Gemeente Leeuwarden

Meer structuur en overzicht verkregen in mijn werkzaamheden en daarmee tijdwinst bereikt. Dit alles geeft een voldaan gevoel.

Casemanager BBZ/WIK

Nederlandse Publieke Omroep

Meer inzicht in je werk, minder stress.

Eerste redacteur

Dow Benelux B.V. Attn. Engineering Solutions

CiEP heeft mij geholpen om mijn werk beter georganiseerd en overzichtelijk uit te voeren.

PCE Engineer

Immigratie en Naturalisatiedienst

Bewust zijn en effectief handelen, effectieve structuur aanbrengen/ regie in het werk.

Administratief medewerker

Rabobank

Het geeft vele handvatten. Ik vind het een toffe benadering die goed bij mij aansluit.

Projectmedewerker

Hoge Raad der Nederlanden

Meer bewustwording van het uitvoeren van werkzaamheden, efficiënter werken en beter omgaan met ad-hoc situaties.

Medewerker dossierbehandeling civiel

Gemeente Utrecht

Door CiEP heb ik de puntjes op de i weten te zetten en zijn verbeterpunten zichtbaar geworden voor mij, collega's en het team.

Officemanager

Gemeente Dalfsen

De combinatie van ondersteuning in zowel een groep als persoonlijk met voldoende tijd om het geleerde ook daadwerkelijk te implementeren.

Beleidsmedewerker Maatschappelijke Ondersteuning

Nuac Accountants & adviseurs

Van grote stapels en schrikken van dingen die af hadden moeten zijn naar overzicht en rust.

Directeur

N.T.R.

Structuur in en rondom de computer aangebracht. Meer een team geworden. Meer de koe bij de horens gaan vatten.

Managementassistente

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

CiEP heeft me handvatten gegeven om met mijn valkuilen om te gaan. Hierdoor werk ik efficiënter en effectiever, wat leidt tot ontspannen werken.

Beleidsmedewerker Sociaal Domein

Sint Maartenskliniek

Meer inzicht in waar ik mijn tijd aan besteed en hoe ik dat doe. Daarmee ook inzicht gekregen in waar ik iets aan kan veranderen, waar ik winst kan boeken om efficiënter met mijn tijd om te gaan.

Managementsecretaresse

Gemeente Medemblik

Ik was mezelf een beetje kwijtgeraakt en alleen al door het lezen van het CiEP boek werd ik weer enorm geïnspireerd en kreeg ik weer energie!

Senior medewerker Bestuurssecretariaat

Telenet

Perfect voor de 'chaos mens'!

Webmaster
web-monitoring-ok